De Jacht op Subsidie: Support your Locals!


Eindhoven de gekste!

De gemeente Eindhoven heeft een plannetje gelanceerd:

Fase 2: Koop lokaal

In samenwerking met gemeente Eindhoven en de BIZ lanceert Eindhoven365 vanaf maandag 4 mei een ‘Hou onze stad sterk’ campagne. De campagne laat authentieke lokale ondernemers zien en roept Eindhovenaren op om lokaal te kopen. Om zoveel mogelijk mensen te bereiken wordt de combinatie van buitenreclame (500 abri’s, 400 europanels en 10 LED-schermen) en digitaal (paid advertising via onze social media kanalen) ingezet. Zowel online als offline wordt continue verwezen naar ThisisEindhoven.com

Goed plan? Slecht plan?

Waarom lokaal?

Laten we het maar eens omdraaien. Wie alleen nog maar bij ondernemers uit Eindhoven koopt, koopt in ieder geval niet bij ondernemers uit Utrecht. Of Rotjeknor. Of welke andere plaats in Nederland dan ook. Koop dus niet bij die eikels uit Groningen of de boeren uit Vlissingen, zoiets dus. Laat die maar verrekken!

Maar dat is nog maar de helft. D’r kan maar een reden zijn om iets bij een ondernemer uit -noem een dwarsstraat- Den Helder te kopen en niet van een ondernemer uit -andere dwarsstraat- Deventer en dat is dat die knakkert uit West Friesland betere kwaliteit voor een lagere prijs biedt. Anders gingen mensen vanzelf wel in zee met de Deventer koekenbakker, heb je geen glimmend social media kanaal voor nodig. Kopen we dus allemaal lokaal dan koopt het overgrote deel van ons mindere kwaliteit voor een hogere prijs. Zeg maar het recept om je te laten afzetten. ‘Laat je lokaal in je aars neuken’ zou een betere slogan zijn geweest met deze campagne als extra speciaal glijmiddel.

Gratis belastingpoet

D’r zijn echter wel een paar duidelijke winnaars van dit sterke staaltje gratis geld verbranden aan te wijzen: Het bedrijf dat voor ettelijke tonnen deze kwekkletsjes aan elkaar gephotoshopt heeft en natuurlijk de plaatselijke wethouder die zo even mooi als doortastend en met hart voor de lokale zaak uit de bus komt. Wat is het toch een kanjer deze kerel. Of meid, daar wil ik van af zijn, geen idee wie er in Eindhoven in de polletiek zit.

Daarmee is het cirkeltje rond: roep wat onnozele klets in het rond, schuif een paar ton je eigen kant op en steek een paar politici een ronkende vibrator in hun aars en klaar is onze Anton: de burger krijgt een warm gevoel, de politicus wordt herkozen, de lokale ondernemers glunderen van zoveel aandacht en het reclamebureau sleept de tonnen er zo uit. Maar uiteindelijk moet de rekening betaald worden en verhoogt de gemeente de belastingen. Dit reclamebureau prikt immers een vorkje mee! Je gelooft het niet? Toch is het zo: dit reclame bureau (Snip Snap On Social) heeft dezelfde campagne gedaan voor Rotjeknor.

5 reacties

Opgeslagen onder Overig

5 Reacties op “De Jacht op Subsidie: Support your Locals!

  1. Jan

    Een klein voorbeeld om het ongelijk van ons moderne marktdenken aan te tonen…

    Medicijnen worden goedkoper geproduceerd in onder andere China. Daardoor kopen we daar nagenoeg alles wat we nodig hebben in dat land en zijn we daar voor een groot deel afhankelijk van geworden. Vorig jaar was er al een probleem doordat de productie van Kaliumlosertan (een belangrijk medicijn tegen hoge bloeddruk) stokte in China. Dit jaar tijdens de coronacrisis drogen de voorraden van vele medicijnen bijzonder snel op en voor veel medicijnen naderen we nu de bodem.

    We realiseren ons inmiddels steeds meer dat er meer is dan de markt en dat we overgeleverd raken aan de grillen van foute regimes. Voor olie bijvoorbeeld geldt min of meer hetzelfde. Niet alleen de toevoer komt vanuit foute regimes, maar ook de distributie in eigen land is nog uitsluitend in de handen van buitenlandse bedrijven. Wat te denken van onze veiligheid die we in handen hebben gegeven van anderen. Je ziet het in alle aspecten van de markt terug. We hebben een groot probleem geschapen en moeten terug naar een meer te controleren situatie. Noem het nationalisme of zo, maar ik noem dat gezond verstand gebruiken.

  2. Pingback: Hoge bloeddruk, eigen verantwoordelijkheid en China, een moeilijke mix | The Logic Free Zone

  3. Pingback: Failliete winkels, deugende gemeenteraden en de hysterie van de klimaatsverandering: een prima stel! | The Logic Free Zone

Kom maar door!

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.