Hoge bloeddruk, eigen verantwoordelijkheid en China, een moeilijke mix


Nieuw taakje voor een werkgroep op het Ministerie van Volksgezondheid?

Moet de overheid hoge bloeddruk medicijnen ‘veilig’ stellen?

Medicijnen worden goedkoper geproduceerd in onder andere China. Daardoor kopen we daar nagenoeg alles wat we nodig hebben in dat land en zijn we daar voor een groot deel afhankelijk van geworden. Vorig jaar was er al een probleem doordat de productie van Kaliumlosertan (een belangrijk medicijn tegen hoge bloeddruk) stokte in China.

Bovenstaand quote’tje komt van een comment onder een vorig postje over de waanzin en het politieke gesjor van de ‘buy local’ idiotie.

Wie is er verantwoordelijk voor mijn gezondheid?

Nou kan ik hier op puur economische gronden over gaan discussiëren maar laat ik deze keer maar eens een andere route kiezen. Hoe zit het met eigen verantwoordelijkheid?

Het simpele feit is dat hoge bloeddruk een van de allerbelangrijkste symptomen is van een ongezonde levensstijl en dat 40% van ons een decennia of meer voortijdig zullen omkieperen vanwege hart- en vaatziekten. Vanwege diezelfde ongezonde levenstijl.

Wil je iets doen aan hoge bloeddruk wordt dan vegetariër (zie youtube filmpje hierboven). Stop met roken, drink geen alcohol meer en ga 3x wekelijks sporten. Zorg voor 8 uur slaap per dag, verminder stress op je werk. Zul je zien, al binnen een week begint je bloeddruk te zakken.

Daarmee wordt al een heleboel duidelijk. Ook al zou China de aanvoer van dit medicijn volledig stopzetten, dan nog hebben we geen probleem. Een beter alternatief hebben we al (ik zal mezelf maar even herhalen): Wordt vegetariër. Stop met roken, drink geen alcohol meer en ga 3x wekelijks sporten. Zorg voor 8 uur slaap per dag, verminder stress op je werk.

Maar dat doen we niet:

80% ernstige obesitas bij kinderen veroorzaakt door te veel, te slecht eten en te weinig bewegen

En daarmee wordt in een klap duidelijk wat er echt aan de hand is. Mensen worden niet meer op hun verantwoordelijkheid gewezen maar wijzen in plaats daarvan naar de overheid. En die mentaliteit gaat diep, zie dat gedonder over China. Hoge bloeddruk is opeens niet meer je eigen gezondheid maar iets dat het beste door naamloze ambtenaren in hoge gebouwen achter airconditioned ramen geregeld kan worden.

Wat denk je zelf?

Hieronder nog even een plaatje van een mooi wijf met chocolade over d’r heen, gewoon omdat ik dat leuk vind. Mag helemaal niet van al die PvdA’ers hier, doe ik toch.

2 reacties

Opgeslagen onder De Irrationele Mens

2 Reacties op “Hoge bloeddruk, eigen verantwoordelijkheid en China, een moeilijke mix

 1. Jan

  Natuurlijk kunnen we allemaal veel gezonder leven, maar dan nog… Er zijn heel veel meer redenen om ons niet afhankelijk te laten zijn van de boefjes zoals die uit China. Een ander voorbeeld: ik heb een huis laten bouwen en wordt nu keihard geconfronteerd met problemen omdat China en andere landen op slot zitten. Zo kunnen tegels niet geleverd omdat ze uit Italië moeten komen, een bankstel komt ook uit dat land en heeft ook nog eens elektrische delen uit china nodig, de koelinstallatie heeft een essentieel onderdeel uit china nodig en ga zo maar door.

  Ik ben inmiddels wel helemaal klaar met dat rare marktdenken. We halen onze vissen uit Denemarken, kleding uit India, treinen uit Italië, uitkeringstrekkers uit Afrika (grapje) en medicijnen uit China. Allemaal zaken die we toen ik nog een klein Jantje was zelf produceerden. Onze gas- en stroomvoorziening is voor een steeds groter deel in handen van de Russen, de grenzen bewaken we helemaal niet meer. Alleen drugs produceren we nog voornamelijk zelf tegenwoordig.

  Het zal best zo zijn dat het veel goedkoper is tegenwoordig, maar ooit riep een groot denker dat elk voordeel zijn nadeel heeft. Die nadelen worden mij steeds duidelijker.

  Verder vind ik je stukjes geweldig en geniet ik steeds weer als ik ze lees. Ook al zullen we het wat de markt betreft niet altijd helemaal eens zijn.

 2. “Verder vind ik je stukjes geweldig en geniet ik steeds weer als ik ze lees.”

  😎

Kom maar door!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.