Hoe (on-)waarschijnlijk is dat hitte record eigenlijk?


https://twitter.com/GerritHiemstra/status/1154031369221132289

Hittegolfje

Nieuw recordje erbij:

In Eindhoven is de temperatuur woensdag gestegen tot 39,3 graden, meldt Weerplaza. Sinds de start van de metingen was het nooit eerder zo warm in Nederland. Het oude record uit 1944 is daarmee officieel uit de boeken. In Warnsveld werd het destijds 38,6 graden.

Ik zit naar Jinek te kijken en daar heeft deze bimbo het al over het ‘nieuwe normaal’. Emotionele incontinentie ten top. Twee kneuzen erbij -zogenaamde ‘experts’ die lopen te koewauzen dat dit toch wel heel ongewoon is.

Laten we het hoofd maar even koel houden (ha, ha, woordgrapjes altijd +1!) en wat gaan rekenen: Hoe uitzonderlijk is dit eigenlijk?

63%

Het KNMI heeft data sinds 1900. Het vorige record stamt uit 1944, dat is 75 jaar geleden. De kans dat de warmste dag van het jaar in de laatste 75 jaar zit en niet in de 44 jaar daarvoor is dus 75/(75+44). Dat is 63%. Het is dus helemaal niet onwaarschijnlijk dat dit record gesneuveld is, sterker nog: het liet al een tijdje op zich wachten!

Nepnieuws

Het echte nieuws is natuurlijk dat er net gedaan wordt alsof dit heel uitzonderlijk is. Dat dit toch echt wel het ultieme bewijs van klimaatsverandering is. En dat gaat maar door. Er is een constante stroom van nepnieuws door allerlei klimaatshysterici die -ook al kunnen ze nog geen twee getallen bij elkaar optellen- maar door kwaken alsof ze de paus zelf zijn die de heilige manna moet verspreiden, zie tweetje hierboven. Maar als je er iets van zegt ben je gelijk een ‘climate denier’, zeg maar hetzelfde als een holocaust ontkenner.

Maar het is niet zo.

D’r is niets aan de hand. Dit zijn normale statistische fluctuaties.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder De Irrationele Mens

Kom maar door!

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.