Warmste 3 januari sinds 1901?


boobs

Een record!

Afgelopen vrijdag was de warmste 3de januari sinds 1901 toen we begonnen zijn met meten:

Nog nooit was 3 januari zo warm als deze vrijdag. In De Bilt werd om 13.40 uur een temperatuur gemeten van 11,9 graden en dat is een record.

Tja. Klimaatsverandering dus? Of niet?

Er gebeuren altijd wel onverwachte dingen

Laten we het hoofd maar een beetje koel houden. Sinds 1901 zijn er 114 3de januari’s geweest. Stel nou dat volledig willekeurig -en dus niet door klimaatsverandering- de temperatuur hoger of lager dan het gemiddelde is. Wat is nou de kans dat de 114’de keer juist een record is?

Je kunt er allemaal moeilijke wiskunde op los laten maar het antwoord is triviaal: 1/114, zo’n 0.88% Niet groot dus. Maar wat is nu de kans dat er dit jaar een dag tussen zit waarop het ‘dagrecord’ gebroken wordt? Die kans is heel veel groter: meer dan 96%.

Conclusie

De kans dat een specifieke dag een temperatuur record oplevert is extreem klein maar het is ook weer extreem waarschijnlijk dat jaarlijks minimaal één keer een dagrecord wordt gevestigd. Kennelijk was dat afgelopen vrijdag.

En die snurkertjes van weeronline, de verspreider van al deze alarmistische onzin? Die waren vroeger gewoon niet zo goed in rekenen op school.

3 reacties

Opgeslagen onder De Irrationele Mens

3 Reacties op “Warmste 3 januari sinds 1901?

  1. Jan

    Op tv gezien… In de VS wordt de laagste temperatuur ooit gemeten. Gaat goed met die global warming.

  2. cornelissen

    Richrad, dank je voor leuke insteek van ‘record data ivm temperaturen’. Echter, zoals je weet is niet iedereen even goed in rekenen. Kun je 2e gedeelte van som die de uitkomst 96% geeft ook even voordoen?

    Alvast dank.

    • Kans op een dagrecord vandaag = p = 1/114.

      Kans op geen dagrecord dit jaar is 365 keer-op-keer geen dagrecord. Dus: Kans op geen dagrecord = (1-p). Kans op 365 keer achter elkaar geen dag record = (1-p)^365

      Kans op minimaal 1 keer een dagrecord dit jaar = 1-kans op geen dagrecord dit jaar = 1-(1-p)^365 = 1-(1-1/114)^365 = … pak rekenmachine … = 0.96

      (*) ^365 betekent ‘tot de macht 365’

Kom maar door!

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.