De Bemoeizuchtindex


dasdas

Data: Appsvoodemocratie.nl + eigen berekeningen Auteur

Via Appsvoodemocratie.nl, een initiatiefje van de tweede Speelkamer is er een heel klein beetje data over wat de Haagse jongens en meisjes uitspoken beschikbaar. Zo ook een file’tje welke partij er waarop gestemd heeft. Periode 2008-2012, meer dan 5000 stemmingen in totaal, 7 stemmingen per werkdag.

Wat blijkt: Linkse mensen stemmen veel vaker “voor” een wetsvoorstel dan rechtse of religieuze mensen.

Op zich niet verrassend: Vooral linkse mensen bemoeien zich graag met het leven van de ander.


Zie ook hier en hier

8 reacties

Opgeslagen onder Vrijheid

8 Reacties op “De Bemoeizuchtindex

  1. Interessante gegevens, maar de interpretatie is m.i. wat misleidend. Het gaat hier namelijk niet alleen over stemmingen over wetsvoorstellen, maar ook over moties en amendementen. Ruwweg driekwart van de stemmingen gaat over moties. Die worden vooral ingediend door oppositiepartijen – en dat betreft in de periode 2008-2012 vooral linkse partijen (SP, GL, PvdD zaten gedurende de hele afgelopen tijd in de oppositie, de PvdA van de val van Balkendende-IV begin 2010 tot eind 2012).

    Als je de stemmingen over wetsvoorstellen zou isoleren, zouden de rechtse partijen (denk ik) juist vaker vóór stemmen, want het is dan de rechtse regering die ze indient.

    • Tom,

      Dat zou kunnen. Maar heel duidelijk is het a priori niet. De PvdA zat ook in Balkenende 4 en jouw theorie verklaart ook niet waarom de SGP en de CU in het midden scoren.

      Daarbij impliceert jouw idee dat de oppositie keer-op-keer moties indient terwijl die toch niet worden aangenomen. Dat zou betekenen dat dat alleen maar om populistische redenen gebeurd. Politici kennende klinkt dat niet onwaarschijnlijk in de oren trouwens.

      De data wordt een beetje vervuild doordat er stemmingen zijn die met 150-0 worden aangenomen. Ik denk dat dat ‘procedurele’ stemmingen zijn.

      Maar goed, ik zal eens kijken in hoeverre partijen mee stemmen met de coalitie, zie ook een van de opvolgende posts. Dat gaat alleen even duren want ik heb het druk.

      • Tom

        Dank voor je reactie. Een paar opmerkingen, die mede gebaseerd zijn op mijn eigen werk met deze data (gebaseerd op stemmingen die ik vanuit de Handelingen heb omgezet naar data):
        – Als ik het goed heb, begint de data eind 2008; begin 2010 stapte de PvdA uit het kabinet. Daarna is er nog twee volle jaren aan gegevens. Daarom zit de PvdA in jouw gegevens zo’n beetje tussen de kleinere linkse partijen en SGP/CU in.
        – Van de SGP is bekend dat ze zich over het algemeen constructief opstelt richting de regering, onafhankelijk van de kleur van die regering.
        – Er worden inderdaad heel veel moties ingediend die niet kunnen rekenen op de steun van een meerderheid en dus meer als ‘signaal’ worden ingediend. De oppositie kan zo laten zien wat zij graag zou willen. Veel moties kunnen wel rekenen op steun van meerdere andere (oppositie)partijen, maar halen desondanks toch geen meerderheid. Niet zo gek, van coalitiepartijen stemmen veelal tegen moties.
        – Juist ter linkerzijde zijn veel partijen (bijv. SP, PvdD) actief in het indienen van moties. Een partij als de VVD (of de PVV) zal deze moties, ook in de oppositie, natuurlijk niet vaak steunen, want ze is het er niet mee eens. De VVD is zelf minder activistisch (ook in de oppositie), omdat ze van mening is dat er al te veel moties worden ingediend. Dit verklaart waarom de score van de VVD relatief laag is: ze zaten een groot deel van de periode in de regering, dienen ook in de oppositie relatief weinig in, en stemmen tegen veel moties van de linkse oppositie.
        – Er worden inderdaad veel voorstellen bij ‘algemene stemmen’ aangenomen (150-0). Juist dat gaat vaak om wetgeving (uit m’n hoofd zo’n 50-60% van de wetten wordt met algemene stemmen aangenomen). Dat zijn natuurlijk vaker de meer technische wetten, maar het is lastig om dat te beoordelen voor alle ingediende wetsvoorstellen.

        Zie ook:
        http://stukroodvlees.nl/parlement-2/stemgedrag-nieuwe-tweede-kamer-coalitie-verenigd-50plus-op-links/
        http://www.tomlouwerse.nl/2011/10/stemgedrag-pvv-loyaal-met-een-scherpe.html

        • Tom,

          Interessant. Ik zie dat je ook R gebruikt?

          Ik ken het OC algoritme niet, daar moet ik naar gaan zitten kijken. Het zal een weekje (of twee) duren, het is nu een beetje druk hier. Ik meld het wel als ik wat heb. Welke data gebruik jij? Zou je een overzicht kunnen maken? Ik vind trouwens dat er veel te weinig data -en dan nog niet al te relevante- beschikbaar is over het reilen en zeilen van onze Geliefde Leiders.

          Ik heb de appsvoordemocratie.nl data opgepakt, die kun je direct inlezen -read.table()- Het linkje staat in de post.

Kom maar door!

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.