Running for the door: Tetra Pak


staken

Einde verhaal

Tetra Pak -een Zweeds verpakkingsconcern- sluit eind van het jaar haar poorten. De vakbonden krijgen ter plekke een galkoliek: Staken! Sociaal Plan! (Beetje ge-edit)

[Birgit Kamp, Tetra Pak]: “1,4 keer de huidige kantonrechtersformule en nog wat andere aanpassingen. Dat komt op twee keer de gemiddelde vergoeding die in dit soort situaties in de industrie wordt betaald”

Tja. En dus?

Voor jou een ander

Wie even een stap terug doet ziet het meteen. In Nederland hebben we een raar idee over hoe de economie werkt. De overheid geeft direct of indirect meer dan de helft van het BBP uit en dus zit er impliciet een 100% belasting op alles wat een bedrijf doet. Van iedere euro die een bedrijf uitgeeft gaat via-via immers meer dan 50 cent naar de overheid.

Dat betekent nogal wat. Investeringen zijn bijvoorbeeld binnen een paar jaar afgeschreven of verouderd en dus worden er dagelijks beslissingen genomen over wel of niet investeren, waar welke activiteiten te doen en hoe de beste resultaten te halen. Ook in dit geval: Het werk wordt overgeplaatst naar Oost Europa omdat het daar goedkoper kan. De investeringen bij Tetra Pak staan al een paar jaar op een laag pitje en zijn nu verouderd.

Eerlijker?

Toch zul je politici hier nooit over horen. Die kwaken en kleppen maar raak over ‘het moet eerlijker’ en het naar binnen trekken van bootladingen kansloze criminelen en haatbaarden. Terwijl half Nederland aan de moedertiet lurkt -er zijn meer uitkeringen in Nederland dan banen (!)- en de belastingen hoger en hoger worden -bezuinigen heet dat (!)- maken bedrijven even pas op de plaats. Waarom in Nederland blijven? Waarom je investeringen blootstellen aan militante vakbonden die je de arm op de rug draaien? Waarom afdragen voor alle mooie hemelfietsplannetje van dolgedraaide politici terwijl je een paar honderd kilometer verderop wel welkom bent?

Tekenend is de uitspraak van de vakbonden “De vakbonden zeggen dat Tetra Pak goed draait en zeer winstgevend is. De fabriek wordt volgens de bonden alleen gesloten om in het buitenland nog meer winst te maken.”

Hier is een tipje voor de werknemers van Tetra Pak: Gooi de vakbonden eruit, biedt een 20% loonsverlaging aan -en dan voornamelijk in de lagere en middenfuncties- en ga met z’n allen demonstreren in Den Haag. Voor lagere belastingen voor werkende Nederlanders.

16 reacties

Opgeslagen onder Links

16 Reacties op “Running for the door: Tetra Pak

  1. Colt

    “biedt een 20% loonsverlaging aan -en dan voornamelijk in de lagere en middenfuncties-”

    SORRY!? Ja, laten we vooral niet de hoge functies korten! Laten we de werkende mensen (de arbeiders; zij die ECHT werk verrichten) maar laten korten!
    De wereld op z’n kop. De arbeiders hebben de vakbond ingeschakeld om een beter salaris te krijgen, omdat ze zich ofwel ondergewaardeerd voelen of omdat ze er amper van kunnen rondkomen (fabriekswerk is nou eenmaal verre van een vetpot). En jij zegt, loon inleveren…

    Natuurlijk moeten de belastingen omlaag. Die vliegtuigjes die jouw rechtse vriendjes in Den Haag hebben bestelt kunnen we missen als kiespijn. Scheelt ons zo een paar miljard.
    Defensie? Kost ons per jaar ruim 7 miljard. Moet jij eens kijken hoeveel belasting we daarmee kunnen verlagen!

    Maar nee, de rechtse partijtjes harken liever nog wat extra geld binnen om naar de begrotingspijpen van de EU te dansen. En als dan bekend wordt dat we al lang de grens gehaald is? Dan zien we typisch rechts gedrag: niets van cijfers aantrekken en gewoon je plannen doorzetten.

    En dan dit:

    “-er zijn meer uitkeringen in Nederland dan banen (!)-”

    Waarom blijf je nou toch steeds herhalen dat er zo verschrikkelijk veel banen zijn dan?
    En dat terwijl er ruim 8,2 miljoen werkende mensen zijn, tegenover 1,8 miljoen met een uitkering (waarvan 775.000 met een AOW).

    Lie often?

    Statline tabelletje!
    http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?DM=SLNL&PA=81569NED&D1=1,6-7&D2=0&D3=0&D4=0&D5=l&VW=T

      • Colt

        Ik zie nu een kleine hiaat in mijn tabel. Ik mis de AOW.
        Ik heb ook de vrijheid genomen het aantal werknemers er los bij te nemen (mocht je ondernemen geen baan vinden).

        Nieuw tabelletje:

        http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?DM=SLNL&PA=81569NED&D1=1-2,6,11&D2=0&D3=0&D4=0&D5=l&HDR=G4&STB=G1,G2,G3,T&VW=T

        Kom ik toch op 4.994.900 uitkeringen totaal (incl. 3.157.300 AOW) max. tegenover 7.245.500 alleen al. Incl. ondernemers wordt dat 8.258.600.

        Totaal werkenden + uitkeringstrekkers: 10.196.200
        Totaal beroepsbevolking (15-65 jaar): 11.013.000
        Totaal uitkeringen tot 65 jaar: 1.837.600

        Dan zijn er dus nog een aantal mensen (hoogstwaarschijnlijk jongeren die geen baantje hebben) die geen recht hebben op een uitkering.

        Dan kom ik op zo’n 16.7% van de effectieve beroepsbevolking en zo’n 48,7% van de beroepsbevolking plus pensioenen.

        Tenzij je pensioenen wil gaan stop zetten, denk ik dat we het beter over de beroepsbevolking kunnen hebben.
        Dan is 16,7% bij lange na niet meer als de helft.

        Ik kan het nog erger maken voor je:
        Wat als ik alleen de werknemers (excl. de ondernemers zoals jij deed) tegenover de uitkeringen zet (excl. de pensioenen dus). Dat is 7.245.500 tegenover 1.837.600.
        De uitkeringen zijn 25.4% van de werknemers alleen.

        Ain’t facts a bitch?

        Jij hebt de bal.

        • Je bent nog wel meer vergeten er bij te zetten. Kinderbijslag, AO, etc, etc. En het aantal werknemers of de beroepsbevolking is niet hetzelfde als het aantal voltijds banen. Staat allemaal in dat linkje van mij.

          Zou je niet eerst een cursusje rekenen voor beginners volgen?

          • Colt

            Je linkje is niet meer dan een diagram. Alle uitkeringen zijn er in meegenomen. Ook de AO en de kinderbijslag. klik in de tabel maar eens op de tekst “Personen met een uitkering, totaal”.

            Is behoorlijk duidelijk hoor. Lezen is niet je sterkste kant?

            • Inderdaad, precies zoals je zegt. Alle uitkerinkjes zijn er in meegenomen. Dat zijn er bij elkaar iets meer dan 6 miljoen. Het aantal voltijds banen in Nederland is iets minder dan 6 miljoen. Ergo het aantal uitkerinkjes is hoger dan het aantal banen.

              Waar precies ga ik nu de mist in beste Colt? Of wordt dit weer zo’n hopeloze wellis-nietus discussie waar jij uiteindelijk toch toe moet geven dat ik wederom gelijk heb? Zoals zo vaak. Zo heel erg vaak. Eigenlijk zoals altijd. Iedere discussie met jou komt uiteindelijk op dit punt: ik heb gelijk en jij hebt ongelijk.

              En vervolgens ontaardt dit weer in een ordinaire scheldpartij van jou omdat je weer je schoolpleinmoraal niet over de buhne krijgt.

              Man, man, man wat wordt ik hier moe van.

              • Colt

                “Of wordt dit weer zo’n hopeloze wellis-nietus discussie waar jij uiteindelijk toch toe moet geven dat ik wederom gelijk heb? Zoals zo vaak. Zo heel erg vaak. Eigenlijk zoals altijd. Iedere discussie met jou komt uiteindelijk op dit punt: ik heb gelijk en jij hebt ongelijk.”

                Over schoolpleinmentaliteit gesproken. Enfin, ad hominems zijn schijnbaar nodig om het gelijk te krijgen.

                Heb je ook nog tabelletjes bij dat fabuleuze diagrammetje of niet? Ik twijfel aan je cijfers.
                Maar kijk vooral niet naar de cijfers die ik je op een dienblad aanreik: 4.994.900 uitkeringen totaal (incl. 3.157.300 AOW)

                Nogmaals, ik twijfel heel sterk aan je cijfers (als je die al hebt).

    • Trouwens, hier nog een mooie: de goedbetaalde baantjes staan niet onder druk. Alleen de slechtbetaalde baantjes en de middenklasse. Daarom hoeven die ook niks in te leveren: tetra pak wil die mensen graag in dienst houden.

      Geeft ook gelijk aan dat arbeidslonen op zich geen kostenpost zijn. Alleen als de lonen hoger liggen dan de geproduceerde waarde, iets wat heel vaak het geval is bij vakbondsbaantjes. De vakbonden hebben maar eisen, eisen en eisen gesteld terwijl het er helemaal niet uit kan. En nou krijgen ze de deksel op hun neus.

      Zielug hoor. Maar niet heus.

      • Colt

        Waarom zouden de goedbetaalde baantjes niet onder druk staan? Omdat managers alles recht lullen wat krom is.

        Daarnaast: de arbeiders zijn de spil. Zonder arbeiders geen werk, geen productie. Die krijgen al weinig en dan zet je ze tegen de muur, houdt ze onder schot en zegt: je kunt maar beter loon inleveren.
        Dat is voor hen kiezen tussen leven en niet meer leven. Volgens mij noemen ze dat chantage.

        Maar reken even mee. Stel Manager A. verdient 60.000,- per jaar en arbeider B. 20.000 (wat overigens al heel redelijk is voor fabriekswerk).
        Mocht A. 2% inleveren, dan is dat 1200,-
        Levert B. 2% in, dan is dat 400,-

        Nu ben ik het er mee eens dat A. veel meer inlevert, maar hij houdt uiteindelijk nog steeds 58.800,- over, terwijl B. het maar moet zien te redden met 19.600,- .

        Je lijkt niet te begrijpen dat B. al leeft in een situatie waarbij elke euro telt. Dan is 400,- euro heel heel veel!
        Ik mocht willen dat ik 58.800,- verdiende! Wat een geld! En daar hoeft A. nog niet eens vieze handen voor te halen!!

        Omgekeerde ethiek. Arme A. kan ie dat etentje bij Le Garage wel schrappen… Hoe moet zijn dochter nou de zoveelste iPhone dit jaar betalen!?

        Zielug…

        • Colt,

          De wereld is aan het veranderen. Langzamerhand is het produceren van spullen niet meer de bepalende factor. Wat veel belangrijker is zijn nieuwe ideeen, nieuwe technologieeen en het samenvoegen van bestaande en nieuwe goederen en diensten.

          Dit heeft vergaande consequenties. Mensen die iets feitelijk maken komen in een neerwaardse kostenspiraal. De concurrentie is simpelweg te groot dat je meer kan vragen voor deze diensten dan dat feitelijk de waarde is.

          Alleen mensen die een hoge mate van kennes en kunde toevoegen kunnen een hoger salaris afdwingen. De tijd dat je met een matige opleiding door hard te werken een middeklasse salaris kon verdienen is echt voorbij.

        • Trouwens, deze banen verdwijnen niet. Ze worden alleen verplaatst naar een ander land. De arbeiders daar zullen er geweldig blij mee zijn. Voor hen is het een godsgeschenk.

  2. Pingback: Stakende schoonmakers: Moet de NS door de knieën? | The Logic Free Zone

  3. Pingback: GE: Running for the door | The Logic Free Zone

Kom maar door!

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.