Internationale bedrijven laten zich niet afpersen door politici


Starbucks

Starbucks vertrekt

Heeft nog lang geduurd trouwens:

[Patrick Mikkelsen , ACCN]: “Veel bedrijven volgen op de voet wat er gebeurt. Nederland als vestigingsplaats voor nieuwe investeringen of herinvesteringen is gewoon niet vanzelfsprekend.”

Tja. En nu?

Who are you kidding?

Investeringen hebben een economische levensduur van een paar jaar. Daarna zijn ze verouderd of toe aan vervanging. Dat betekent nogal wat: Elk jaar wordt zo’n 20% van de investeringen in een bedrijf vervangen. En dus worden dagelijks beslissingen genomen waar je welk werk wil gaan doen de komende jaren.

Politici daarentegen denken dat bedrijven ‘vast’ zitten aan Nederland. Dat zij hun schoolpleinmoraal over ‘het moet eerlijker’ of wat dan ook zonder consequentie zomaar over alle bedrijven binnen de landsgrenzen kunnen uitkotsen. Dat mag vroeger dan wel zo geweest zijn maar dat is nu in ieder geval niet meer zo.

De voorbeelden zijn legio. In Nederland is Starbucks niet de eerste en ook niet de laatste. Philip Morris bijvoorbeeld heeft een paar weken geleden ook de poorten gesloten en de productie naar Zuid Korea overgeplaatst. Dat had ook andersom gekund. Weet iedereen trouwens dat je als buitenlander maar 15% loonbelasting betaald in Korea?

Succes is een keuze

Als wij in Nederland er iets van willen bakken dan zullen we op moeten houden met bedrijven als ‘vijand’ of als ‘melkkoe’ te zien. Een bedrijf is van iemand. Dat is iemands spaargeld of pensioen. Je kunt niet iemand zijn bezit gaan lopen verpatsen en dan toch denken dat het allemaal goed gaat komen.

Maar dat doen we niet. I.p.v. als een bezetene de belastingen te verlagen en de regelgeving te vereenvoudigen geven we liever bedrijven nog een schop na: “Kabinet eist goed sociaal plan Philip Morris”

13 reacties

Opgeslagen onder Politiek

13 Reacties op “Internationale bedrijven laten zich niet afpersen door politici

 1. Blitskikker

  En hiermee kunnen we dus alle verhalen over dat Nederland een belastingsparadijs zou zijn ook naar het rijk der fabelen verbannen.

  • Colt

   Is dat zo? Vanwaar dan al die postbusfirma’s in Nederland? Omdat de belastingen zo achterlijk hoog zijn?

   • Blitskikker

    Als het hier zo’n paradijs voor bedrijven is, waarom vluchten grote bedrijven zoals Philip Morris en Starbucks dan weg uit Nederland?

    • Jan

     Bij Starbucks ging het geloof ik om vier fte’s. Bij Philip Morris waren ze niet zo blij met een staking midden in crisistijd om een loonsverhoging af te dwingen.
     De twee zijn niet echt te vergelijken.
     Er is in ons land veel meer wat bedrijven inmiddels niet zo leuk vinden. Vandaag is er bijvoorbeeld in het nieuws dat bedrijven uit angst voor wakker dier beleidswijzigingen doorvoeren. Los van wat je hier inhoudelijk nou van vindt (ik kan me deze keer zelfs wel voorstellen dat ze een punt hadden) is het niet goed dat dit soort actiegroepen de dienst uitmaken.
     Als je internationale bedrijven op wat voor manier dan ook onder druk zet dat stemmen ze in met hun voeten.

    • Colt

     Ik heb nooit gezegd dat het hier een paradijs zou zijn voor ondernemers om zich te vestigen.
     Het punt dat jij echter maakt (dat nederland geen belastingparadijs is) is echter onjuist.
     De onvrede van ondernemers ligt niet in de belastingen, maar in de hoge lonen (in vergelijking met omliggende landen) en de betrekkelijk hoge regeldruk.

     ps. Lagere lonen zou enkel leiden tot lagere prijzen. Niemand wordt er beter van. Ik voorzie zelfs een situatie vergelijkbaar met die destijds bij de invoering van de euro: een liter benzine voor 1,56 euro klinkt wellicht beter als 2,50 gulden, maar is toch echt veel duurder!

     (Leuke kanttekening over bovengenoemd voorbeeld en het menselijk gedrag: het dak ging eraf toen een liter benzine de belachelijke prijs van 2,50 gulden doorbrak, maar nu de benzine 1,50 euro kost(omgerekend 3,30 gulden!) hoor je er bijna niemand meer over.)

  • BK,

   De term ‘belastingparadijs’ impliceert dat bedrijven ‘te weinig’ belasting betalen. En dan niet t.o.v. de lokale wetgeving -dan zou het belastingontduiking zijn- maar wat moreel gezien een ‘eerlijke’ belastingdruk zou zijn.

   Daarmee kom je op een morele discussie. Feit is dat bedrijven die zich in Nederland vestigen en volgens de Nederlandse wetgeving belasting betalen precies genoeg afdragen. Per definitie. (Afgezien van belastingfraudeurs dan) Mensen die het over een ‘belastingparadijs’ hebben vinden kennelijk dat de belastingdruk in Nederland te laag is.

   Daarmee is in mijn ogen de term ‘belastingparadijs’ een scheldwoord geworden, niet een objectieve qualificatie.

 2. vanhetgoor

  Starbucks heeft een heel moeizaam begin gehad in Nederland, het ging ook allemaal niet zo als verwacht. Men had gedacht dat men in Nederland rustig €7,- zou betalen voor een bekertje koffie met een vreemde bijsmaak. Dat is niet gelukt. De coffeeshops van Starbucks doen het niet in Nederland. Zelfs ‘The Coffe Company’ (Douwe Egberts) doet het nog beter en daar heeft mens zelfs al last van een overschatting van de markt. In Nederland drinkt men uitstekende koffie in een illy Café en dat vind men al duur. Starbucks is voor Amerikanen. Voor mensen zonder smaak en met te veel geld, Starbucks is geen koffie het is een duur drankje dat men koopt om te laten zien dat men het kan betalen. De mentaliteit van Starbucks past niet bij Nederland, en dan kun je alles uit de kast halen over belastingen, maar dat is het niet. Nederland is te nuchter en de opgeklopte lucht die op de Starbucks koffie drijft wordt gewoon niet op prijs gesteld. Een internationale onderneming kan zich overal vestigen en overal gebruik maken van belastingvoordeel, het enkele feit dat Londen meer aanzien heeft is de reden dan men is gaan verkassen. Ooit gekeken hoe pompeus en grotesk de kantoren in Londen zijn? Vergelijk dat eens met die armzalige zuidas, dat stelt toch niets voor!

 3. Pingback: Running for the door: Tetra Pak | The Logic Free Zone

 4. Pingback: Stakende schoonmakers: Moet de NS door de knieën? | The Logic Free Zone

 5. Pingback: Lying with Statistics: ‘Vermogende Britten zijn rijker dan ooit’ | The Logic Free Zone

 6. Pingback: GE: Running for the door | The Logic Free Zone

 7. Pingback: Succes is een keuze: BREXIT | The Logic Free Zone

 8. Pingback: Populisme: Onze industrie moet beschermd worden! | The Logic Free Zone

Kom maar door!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.