Oostvaardersplassen: Wildernis of Wildernix?


Wolven in Yellowstone park

De Amerikanen hebben in Yellowstone park in 1995 opnieuw wolven geïntroduceerd. Een kleine groep maar, maar met groot effect. De natuurlijke balans in het park is in een ruk flink hersteld. Bovenstaand video’tje geeft een aardige -zij het wat romantische- impressie.

Hollandse kneuterigheid: Oostvaardersplassen

Vergelijk dit eens met het natuurpark Oostvaardersplassen. Precies dat wat er in Yellowstone park is gebeurd -voordat de wolven teruggebracht waren- gebeurt daar ook, alleen wel 20 jaar later. Overbegrazing, verschraling van de diversiteit en een onaangenaam schouwspel van stervende en lijdende dieren. Niet dat dat de gemiddelde groene linkse mens ook maar ene drol kan schelen: Er wordt gewoon een filmpje gemaakt waar in geroeptoeterd wordt dat alles prima-ok is. Van ‘bijna BBC kwaliteit‘ quote ik de hysterische paarse broeken maar eens.

En om het eigen gelijk maar eens wat aan te drukken maken we er gelijk een docu’tje voor tv van. Bij de VARA natuurlijk, waar anders? Maar d’r klopt geen ene donder van. En dat laat het filmpje hieronder zien.

8 reacties

Opgeslagen onder Gutmenschen

8 Reacties op “Oostvaardersplassen: Wildernis of Wildernix?

  1. Iedereen die een onwrikbare waarheid verkondigt is moeiteloos af te schieten. Daarom heb je zelf ook zoveel kogelgaten in je achterwerk. Ik denk dat de oorzaak van de overbevolking van de Oosvaardersplassen is, dat er een hek omheen staat. Dit soort problemen hebben ze in grotere gebieden veel minder.

  2. Yellowstone 898.318 ha
    Oostvaardersplassen 5.600 ha
    Wolf 60 kg
    Chihuahua 1 tot 2 kg
    Conclusie : er is in de Oostvaardersplassen te weinig ruimte om de Chihuahua te herintroduceren, want daarvoor zou minstens 898.318 / 60 = 14.972 hectare nodig zijn.

    • Fijn.

      Volgens mij zijn de oostvaardersplassen te klein om dieren als wolven te introduceren. De logische conclusie daarvan is dus niet om maar chihuahua’s uit te zetten maar door de mens zelf het aantal stuks groot wild te laten beheren: een onbeheerd wildpark in Nederland is niet realistisch.

      Vertel eens, wat is er nou weer mis met mijn redelijk voor de handliggende -maar kennerlijk razend ingewikkelde- redenering?

  3. Volgens mij waren de Oostvaardersplassen ook wat te klein om grote grazers te introduceren, en hebben we nu een probleem.
    Ja, je kan gaan afknallen. Je kan ook niks doen, en kijken wat er gebeurt. Het ligt een beetje aan je ideologie.Niks doen levert je antwoord op de vraag : “wat gebeurt er als ik niks doe ? “. Ik denk dat de Oostvaardersplassen een soort koeienwei worden, zoals de rest van Nederland ook is. Je kan beter in de Biesbosch gaan kijken, daar zijn geen koeien en paarden. Je kan ook het hek weghalen en de onvermijdelijke aanrijdingen voor lief nemen, tot mensen er aan gewend zijn.

    • Je hoeft niet te experimenteren: we weten al wat er uit komt. Sterker nog, door de ervaringen met Yellowstone park wisten we het al 20 jaar geleden.

      Het schandelijke is dat de linksche mensch helemaal niet geinteresserd is in hoe je een reservaat moet beheren. Die hebben zo’n plaat voor hun kop dat ze de werkelijkheid negeren en liever een docutje ‘van bijna bbc kwaliteit’ maken. Terwijl al lang en breed duidelijk is dat dit een grote mislukking is.

      • Colt

        “Het schandelijke is dat de linksche mensch helemaal niet geinteresserd is in hoe je een reservaat moet beheren.”

        Lees eens mijn reactie hieronder.

  4. Colt

    Wat is nu precies je punt? Niets doen of ingrijpen?

    Ik zeg niets doen. De Native Americans wisten het al, de Amerikanen sinds Yellowstone ook.

  5. Pingback: Groene mensen & Trouw: compleet doorgeslagen | The Logic Free Zone

Kom maar door!

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.