Geenstijl.nl: Gazprom heeft ons bij de kloten


Shale gas production in the US, data EIA.gov

Nat gas production (incl shale gas) in the US, data EIA.gov

Russisch gas

Volgens Geenstijl kunnen we niks doen om de Oekraïners te helpen want Gazprom levert een kwart van het aardgas in Europa. Kiezen voor Oekraïne en dus tegen de Russische beer staat gelijk aan kou lijden en licht uitdoen.

Ook Ebru Umar -een van de vaste columnisten- is er vast van overtuigd: Doorlopen en niet meer omkijken.

Wie zijn billen brandt …

Toch is dit allemaal flauwekul. Gebakken onzin uitgeserveerd met een dubbele portie uien.

De reden dat we afhankelijk zijn van het Russische gas is een eigen keuze van onze geliefde politici. Waren we niet zo spastisch over het boren naar schaliegas en het bouwen van kerncentrales dan hadden we geen centje pijn. We hebben namelijk schaliegas genoeg in Europa en de techniek om kerncentrales te bouwen bestaat al 50 jaar. En kom niet aan met dat geneuzel over ‘veilig’ of ‘milieu’: Dat kletsje heeft nou wel lang genoeg geduurd.

… moet op de blaren zitten!

Het is een raar soort cognitieve dissonantie: Aan de ene kant roeptoeteren groene linkse mensen -en de hele linkse horde er achter aan- over windmolens en zonnepaneeltjes maar als het puntje bij het paaltje komt dan komt de aap uit de mouw: Niks van Rusland zeggen hoor, want dan gaan we allemaal dood. Laat die Oekraïners het maar uitzoeken, zijn toch allemaal dronken rot-homo’s. Of zoiets.

Hebben we het nou door? Hebben we nou ons lesje geleerd? Windmolens leveren net genoeg stroom voor de kerstverlichting. En besturen is vooruit zien: Niet zaken doen met de Russen. Niet je afhankelijk maken van dictatoriale psychoten. Gewoon zorgen dat we onze zaakjes op orde hebben.

Dus boren. En bouwen. En wel nu meteen!

8 reacties

Opgeslagen onder Links

8 Reacties op “Geenstijl.nl: Gazprom heeft ons bij de kloten

 1. Colt

  Kan ik het niet winnen op argumenten, dan wacht ik kop het eerste de beste conflict om alsnog mijn gelijk te krijgen.
  Typisch rechtse politiek.

  We zouden ook geheel onafhankelijk kunnen worden en wind, zon en golven gebruiken. Maar dat is natuurlijk tegen jouw fosiele-brandstoffetisj.

  Onbegrijpelijk eigenlijk. Gratis energie om te verkopen! Dat zou jou toch moeten aanspreken!

  • Volgens mij hebben we al miljarden en miljarden aan soepsidie gegeven aan al die frobelprojectjes en nog steeds zijn we krankzinnig afhankelijk van het russisch gas.

   • Colt

    Oh, frobelprojectjes…
    En jij denkt dat schaliegas niet het ultieme frobelproject is natuurlijk.
    Van wind- en zonne-energie weten we al precies hoe het veilig het is. Van Schaliegas weten we nog bar weinig (iets wat zelfs wetenschappers toegeven).

    Nee, laten we nog eens een berg geld uitgeven aan potentieel gevaarlijk en geldverslindend (want nog minder efficient als windmolens) projectje om de nationalisten van nederland tevreden te houden.

    Niet van mijn belastingcenten!

 2. Kan het zijn dat je dit al eerder geschreven hebt ? Ik ken ook een blogger die elke week met dezelfde filosoof komt die overtuigend heeft aangetoond dat God wel moét bestaan. Een paar keer hebben mensen aangetoond dat je met dezelfde redenering kan bewijzen dat Sinterklaas of fperndjjfe bestaat. Hij gaat er nooit op in.

  Als er geen gas is, dan laten we toch een keer die tomaten kapotvriezen ? Eet een keer wintergroenten en trek een trui aan. Er zijn belangrijkere dingen dan aardgas.

  • Om een kas in het westland met goed aardgas op te warmen is van de gekke, zeker als dezelfde groente in portugal van de koude grond komt of we ook gewoon seizoensgroente kunnen eten.

   Maar als we een flinke verstoring in de levering van russisch gas krijgen dan komen er hele ernstige problemen.

   Be careful what you wish for.

 3. vanhetgoor

  Voor schaliegas is maar een woord te zeggen en dat is: “Probo Koala!” Oh nee, dat zijn twee woorden, dan een ander woord: “Frakking!” Om aan schaliegas of shalegass te komen spuit men onder hoge druk een kokendhete chemische substantie de grond in, vervolgens wordt het steengruis van het daaraan gehechte ‘natuurlijke’ gas gescheiden, het wordt in de grond gekraakt, het wordt losgemaakt van de andere stoffen waarmee dat ‘natuurlijk’ gas chemische verbonden was. Er is niets tegen het kraken van aardolie, dat kan tegenwoordig in kraak installaties goed worden verwerkt, geraffineerd of gedestilleerd. Maar het in de grond uitvoeren van het kraken is net als werken met een schip als de Probo Koala, het laat een spoor van dood en verderf achter, maar ja, we mogen niets zeggen over de veiligheid en het milieu. Lekker als een discussie zo gevoerd wordt. Als schaliegas een oplossing was dan werd het al gebruikt, het levert geld op namelijk. Maar als de stapel met lijken iets te hoog wordt dan gaan de bijkomende kosten ook door het dak. Schaliegas is dus geen alternatief en verder is het afkappen van de mogelijke argumenten geen discussie. Ik dacht dat de Russen daar een patent op hadden, een Stalinistische discussie, het wordt altijd afgesloten met een unanieme beslissing om de zittende macht te handhaven. Ik dacht dat dit patent in licentie is verstrekt aan PvdA, D666 en GroenLinks.

  • Hou toch op. Wat een kul.

   Als we willen dat schaliegas milieu-veilig gewonnen wordt dan kan dat gewoon. We zijn toch niet gek in nederland? Als je de oosterschelde dam in elkaar kan zetten dan kan je ook zonder morsen wat gaten in de grond boren. Hoe infantiel denk je dat die jongens en meisjes in Delft zijn?

   Daarbij is die technologie al decennia lang beschikbaar. Olie boren levert precies dezelfde problemen op en daar hoor je nooit iemand over.

   Laat je toch niet gek maken door dat linkse gezwam.

   • Colt

    “Laat je toch niet gek maken door dat linkse gezwam.”

    Ben je echt zo zuur, dat je alles wat niet naar jouw zin is Links noemt?
    Begrijp me niet verkeerd: geen van de linkse politieke partijen gaan voor elkaar krijgen wat ik wil (een eerlijke samenleving). Ze zijn alleen minder erg als de rechtse uitknijppartijen.

Kom maar door!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.