Economie in de Praktijk: Huisartsen gaan om 5 uur naar huis


Langer openblijven

Volgends Pia Dijkstra (d66) moeten huisartsen ’s avonds langer openblijven. En ook in het weekend (beetje ge-edit)

Pia Dijkstra (d66) vindt dat minister Edith Schippers (Volksgezondheid) in het nieuwe bekostigingssysteem voor huisartsen een beloning moet opnemen voor huisartsen die flexibele openingstijden hanteren.

Tja. Klinkt goed. Wie kan er nou om dinsdag om 11 uur naar de huisarts? Mensen met een baan in ieder geval niet. Goed plan dus?

Regeltjes op regeltjes stapelen

Laten we maar eens twee stappen terug doen.

Ik heb zelf met de hele familie in verschillende landen in Azië gewoond. En ook mijn kinders worden ziek, moeten naar de tandarts, net zoals papa en mama. Wie schetst mijn verbazing? Alle tandartsen, huisartsen en ziekenhuizen zijn tot heel laat open, ook in het weekend -zowel zaterdag als zondag- en je kun meteen langskomen. En met meteen bedoel ik ook meteen. Je loopt naar binnen en binnen een half uurtje ben je aan de beurt. Geen afspraak nodig. En duur is het ook niet. Minder dan een kwart van de Nederlandse prijzen (*)

De reden is natuurlijk simpel. De hele medische beroepsgroep is volledig geliberaliseerd. Niet alleen de prijzen maar voornamelijk natuurlijk de opleidingen. Wie tandarts wil worden meldt zich aan bij de universiteit en als je voldoende examens en practica hebt gedaan dan krijg je je diploma en je vergunning mee.

De gevolgen laten zich raden. Medische beroepen lenen zich uitstekend om in parttime te doen. Wagonladingen meisjes laten zich tot tandarts, huisarts, etc opleiden na de middelbare school. Er zijn bijvoorbeeld voor tandartsen ‘franchise’-ketens waar tandartsen in loondienst werken. Die ketens concurreren weer op kwaliteit en prijs. De nieuwste technologie, meest efficiënte behandelingen en commericals op de tv.

Net zoals in Nederland is er in de meeste landen in Azië een soort ziekenfonds waar de overheid het grootste deel betaalt en de klant een kleine eigen bijdrage. Die vervolgens weer door de behandelende arts wordt kwijtgescholden -als een soort promotie actie om maar vooral terug te komen.

Nederland-Cartelland

Vergelijk dat eens met Nederland. Terwijl supermarkten elkaar de tent uit vechten om de consument, winkels 24/7 open willen zijn en koopzondagen worden uitgebreid naar elke zondag van 10 tot 22 -zoals bij de Appie bij mij om de hoek- doet de medische beroepsgroep om 5 uur het licht uit. Probeer maar eens een afspraak bij de tandarts te maken na je werk of in het weekend: Fat chance.

De Medische beroepsgroep heeft voor zichzelf een heel prettig cartelletje uitgehakt in Nederland. Het aantal artsen dat jaarlijks wordt opgeleid is minimaal -net genoeg om de status quo te handhaven- de salarissen zijn astronomisch -Nederlandse specialisten zijn de best betaalde ter wereld– en de medische kosten gaan maar een kant op: Omhoog!

Het enige dat politici kunnen bedenken is regeltje-op-regeltje stapelen. Alles moet worden gemicromanaged door Den Haag omdat de boterham voor een medicus al decennia aan twee kanten gesmeerd is: Hoge prijzen en geen concurrentie.

Ook al klinkt dit plannetje van onze Pia leuk (middelbare school, nog nooit een bedrijf van binnen gezien), het helpt natuurlijk voor geen meter. Wat er moet gebeuren is simpel: Laat twee keer zoveel studenten toe tot de opleiding voor arts, tandarts en de rest, laat artsen vrij vestigen en je zult zien: In een jaar of 5-10 is dit hele probleem als sneeuw voor de zon verdwenen. Zonder ook maar een wetje extra aan te nemen.

Plus dat het klauwen vol met geld scheelt.


(*) En denk nou niet “Zal best, dat zijn allemaal apelanden”. Ik kan je verzekeren dat Seoul niet goedkoop is. Gangnam Style!

6 reacties

Opgeslagen onder Nederland-Cartelland

6 Reacties op “Economie in de Praktijk: Huisartsen gaan om 5 uur naar huis

  1. Colt

    Mochten huisartsen zich niet al vrij vestigen dan? Ik weet wel dat ze een “vrij beroep” beoefenen, wat zoveel betekent als “vrijgesteld van omgevingsvergunningen”.

  2. Het is voor de verandering niet eens bullshit.
    Er staat ook niet dat het de schuld van linkschmensen is.

Kom maar door!

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.