Factcheckje: Gaan kinderen uit huishoudens met een hoger inkomen minder vaak naar het Speciaal Onderwijs?


Speciaal onderwijs

Gisteren al een postje over de relatie tussen het aantal kinderen dat naar het speciaal onderwijs gaat en hoeveel allochtonen er in de wijk wonen, vandaag nog even verder: Hoe is de relatie tussen het huishoudinkomen en het % kinderen dat naar het speciaal onderwijs gaat?

Data

Het aantal kinderen per 4-cijferige postcode dat naar het speciaal onderwijs gaat staat hier. Het inkomen per 4-cijferige postcode staat hier. N.b.: Dat laatste is uit 2012, tegenwoordig liggen de inkomens ca 10% hoger.

De data staat hierboven in een bubble-grafiekje, de groottte is het aantal kinderen in de wijk. N.b. de schalen zijn beide logaritmisch dus een 0 inkomen staat er niet bij.Resultaat

Hierboven staan de regressiestats met een gewogen LLS. Het gewicht is het aantal kinderen per wijk. Wat blijkt? Huishoudens met een inkomen van 0 euro per jaar sturen in ca 13.7% van de gevallen hun kinders naar het speciaal onderwijs. Voor huishoudens die 50k binnentrekken, zeg maar de bovenkant van de middenklasse is dat nog maar 3.6%.

Beide getallen zijn extreem statistisch significant en de R2 is 16.3%, i.e. dit verklaart een boel in het verschil tussen huishoudens.

1 reactie

Opgeslagen onder De Zegeningen van de Multikul

Een Reactie op “Factcheckje: Gaan kinderen uit huishoudens met een hoger inkomen minder vaak naar het Speciaal Onderwijs?

  1. Pingback: Kunnen buut’nlanders een beetje meekomen qua inkomen? | The Logic Free Zone

Kom maar door!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.