Egypte: Daden hebben conseqenties


Egypte

Beetje bezuinigen?

In Egypte gaat ook niet alles van een leien dakje:

Egypt’s 91 million people are bracing themselves for further price hikes and subsidy cuts as the Egyptian government has rolled out a series of austerity measures, including floating the pound, to secure a much-needed $12 billion IMF loan.

Exacerbated by chronic shortages, prices of the food staples that the poorest rely on have gone up already. Subsidized sugar doubled from just below four Egyptian pounds a kilo to seven. Cooking oil has gone up from 11 pounds to 17.

Gevalletje ‘broekriem aantrekken’?

Dat gaat niet werken

Wie even twee stappen naar achteren doet ziet het meteen. Dit is heel wat meer dan een beetje de broekriem aantrekken.

Egypte heeft decennia lang de markteconomie gekneveld en een enorm staatsapparaat opgebouwd dat alle aspecten van het dagelijks leven en de economie domineert. Het leger is de grootste ‘investeerder’ en iedere generaal heeft een sector onder zijn controle. Dat begon al met Nasser die iedereen die afstudeerde een baangarantie bij de overheid gaf. De helft van de studenten nu studeert trouwens af in de islam en de andere helft gaat er meteen van door naar Europa of de VS als het maar even kan.

Er is helemaal geen functionerende economie meer. Dit is een cargo cult geworden. En dat is ook helemaal geen verrassing. Hier een paar postjes van mij van een jaar of 5 (!) geleden. Ik zal mezelf eens citeren:

Om bijvoorbeeld een stukje woestijngrond in Egypte van de overheid te kopen moet je 77 stappen doorlopen, bij 31 instanties langs gaan en het duurt 6 tot 14 jaar. Maar zelfs dan is succes niet gegarandeerd.

Dat gaat nog veel erger worden

Er zijn 91 miljoen Egyptenaren. Dat zijn er veel te veel om met een kredietje van het IMF te ‘redden’. Wij in Europa kunnen niet eens een pukkeltje als de Grieken er weer boven op helpen, laat staan dat een corrupte bende van elkaar afwisselende al dan niet islamitische fascisten de boel op orde kan krijgen. Om aan te geven hoe diep dat zit: het is in Egypte volkomen bon-ton om de Joden de schuld te geven van alles.

Sinds de aanslagen in Luxor en het verkrachten van tv reporters op het Tahir plein is het voor de buitenwereld duidelijk: Egypte is een failed state. Een failed islamitische staat om precies te zijn. Ga d’r niet heen, hoe laag de prijzen ook zijn. Daarmee is de bodem uit de Egyptische economie gevallen.

De enige manier om Egypte er bovenop te krijgen is een complete liberalisatie van de economie, arrestatie van alles dat een uniform aan heeft en een spijkerharde repressie van de islam. En dan hebben we het niet over het oppakken van een paar pubers met vlaggen maar over een bikkelharde vervolging van alles wat islamitisch is, tot en met het strafbaar stellen van de koran en het afbreken van elke moskee en islamschool.

Dat gaan de Egyptenaren niet doen -heel gek!- en dus breekt over een jaar of wat de burgeroorlog a la Syrië uit. Wedje doen?

2 reacties

Opgeslagen onder Islam

2 Reacties op “Egypte: Daden hebben conseqenties

Kom maar door!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.