Wassen Neus Discipline


Eurolanden zullen zich vanaf nu wel aan de afspraken houden. Tenminste: Dat zegt Jan Keesje:

De vrijheid van de eurolanden bij het opstellen van hun begroting wordt fors ingeperkt. De landen verplichten zich tot zuinigheid en krijgen miljardenboetes als ze hun afspraken niet nakomen. (…)

‘De grootste stap voorwaarts sinds de invoering van de euro’, aldus minister Jan Kees de Jager van Financiën.

Welnee. Als een land een te groot begrotingstekort heeft, dan wordt het echt niet beter door daar een miljardenboete bij te proppen.

The devil is in the details

Het gaat niet over deze afspraken, maar over de details. Hoe lang achter elkaar kan een land een begrotingstekort hebben? En van hoeveel? En hoe lang mogen ze er over doen om dat te repareren? Het kan zomaar zijn dat het wel 10 jaar gaat duren voordat er een boete komt.

Waarom eigenlijk?

Deze schijnvertoning is voor de bühne. Om de Europese burger in de waan te laten dat ‘alles sal reg kom’. Want afgelopen voorjaar was het de obligatiemarkt -waar burgers, bedrijven en pensioenfondsen hun teveel aan geld stallen- die geen geld meer aan Griekenland wilde lenen. Omdat die het never-nooit-niet meer terug kunnen betalen. Het was de markt die de stekker er uit trok, niet de Europese politici.

En alleen maar omdat Noord-Europese banken zich de afgelopen twee jaar hadden vol laten lopen met hoogrenderende Griekse obligaties -die ze goedkoop konden financieren via de ECB (1%)- is Griekenland ‘gered’. Want anders waren er nog veel meer bankjes omgedonderd.

Over drie jaar -1 april 2013- heeft de ECB & de Eurozone de Griekse obligaties voor een flink gedeelte opgekocht en wordt Griekenland de Euro uitgeknikkerd. Omdat de markt over drie jaar nog steeds geen geld wil lenen aan de Grieken.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Eurocrisis

Kom maar door!

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.