Wat kost een slechte leraar?


Sommige leraren zijn beter dan anderen. Dat is logisch, niet alle leraren zijn immers gelijk dus eentje moet de beste zijn en eentje moet de slechtste zijn. In Nederland willen we dat wel eens met ‘de mantel der liefde’ bedekken, een akelig eufemisme wat betekent dat je eigen kinderen op kunnen draaien voor het jammerlijke falen van het schoolbestuur en de politiek.

Wat zou het nou kosten, slechte leraren? (1) Laat ik eens een sommetje op een bierviltje maken.

Stel dat een jaar lang les krijgen van een slechte leraar je uiteindelijk 2% bruto salaris gaat kosten. Kinderen zitten gemiddeld 15 jaar op school en je hele schooltijd slecht les krijgen zou je dan 30% salaris kosten. Dat klinkt redelijk. Verder gaat 70% van de kinderen straks werken en zal gemiddeld 32k per jaar verdienen. Dat gaan ze 40 jaar doen.

Rekensommetje-pruttel-pruttel: Een slecht functionerende leraar kost de samenleving rond de 2.7 miljoen.

In Nederland zijn er zo’n 3 miljoen schoolgaande kinderen. Stel dat je de onderste 10% -een op de tien- van de leraren zou willen vervangen. Dat scheelt elk jaar 5.4 miljard euro. Een leraar staat gemiddeld 15 jaar voor de klas dus eens per 15 jaar 10% van de leraren eruit knikkeren, rond de 2000 mensen per jaar (2), ‘will do the trick’.

—–

(1) D’r is ook Amerikaans onderzoek over dit onderwerp:

A teacher one standard deviation above the mean effectiveness annually generates marginal gains of over $400,000 in present value of student future earnings with a class size of 20

Mijn berekeningetjes hier komen op 360k Euro per slechte leraar per klas per jaar, dat is hetzelfde getal.

(2) 2000 ontslagen per jaar is niet veel. Het natuurlijk verloop is al 7 keer zo hoog.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Politiek, Vrijheid

Kom maar door!

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.