Voorbeeldje zoveel subsidie slurpen: Wat kost duurzame energie?


Our man in Havana

Het tweetje hierboven is van ene opgewekte twitteraar genaamd ´Martien Visser´. Leraar op een hbo´tje, nog wat meer groene dingetjes en van puur plezier slingert hij heel gezellig dagelijks tweetjes de wereld in over zonne- en wind energie. Ik kan rustig zeggen dat onze Martien de beste pleitbezorger is waarom we juist niet zonne- en windenergie moeten hebben, alhoewel dat hem volledig zal ontgaan.

Zo ook dit tweetje hierboven van gisteren.

Wat kost dat?

Het simpele feit is natuurlijk dat je kolencentrales niet zomaar uit of aan kan zetten. Daar doe je een paar dagen over. En dat je gas- kolen- en kerncentrales moet afschrijven -lees: betalen- ook al staan ze niet aan. En dat zie je hier in dit grafiekje. Ook al is er heel veel zonne energie overdag, toch zullen fossiele centrales blijven produceren. Met een negatieve prijs tot gevolg.

Laat dat even op je inwerken: Wie zonnestroom wil verkopen moet daar geld op toe leggen. Ook al kosten zonnepanelen nul euro en ook al zijn ze 100% efficiënt dan nog kosten ze geld. Elke dag weer. Die zijn nooit winstgevend, maakt niet uit of ze extra goedkoop uit China komen of dat ze super plus veel subsidie krijgen. Op het moment dat ze aan gaan moet er geld bij.

Heeft iedereen -behalve onze Martien dan- dat begrepen? Als je zonnestroom produceert dan moet daar geld bij.

We zouden allemaal beter af zijn als we die panelen van ons dak af zouden slopen. Scheelt bakken met geld. Kun je alsnog een nieuwe fiets voor je dochter kopen of uit eten met je vrouw.


*) Voor wie wil weten hoeveel centjes er hier doorgefeest worden het volgende dikkeduim sommetje. Volgens het grafiekje zijn de prijzen negatief over een periode van ca 6 uur, van half twaalf tot half 6. Neem aan dat de prijs tot -2 cent per kWh zakt. Het vermogen is over die periode ongeveer 10.000 MW. Kolenstroom kost ca 3 cent per kWh om te produceren, aardgas en nucleair zijn 3 keer zo duur, geld dat alsnog verdiend moet worden als de zon niet schijn. Bij elkaar kost dit dus tussen de 3 en de 6 miljoen euro. Doe je dit een jaar lang dan zit je al over een miljard.

Dit gaat niet over een klein subsidie potje maar over hele grote bedragen.

En wie denkt dat het CO2 uitstoot scheelt: Think again. Een kolencentrale kun je niet uitzetten, de CO2 uitstoot verandert niet of je de stroom nou gebruikt of in de polder weg laat lopen.

Ter vergelijk: Met twee kerncentrales kun je onze hele elektriciteitsvoorziening CO2 neutraal maken. Dat kost ook ongeveer een miljard per jaar.

1 reactie

Opgeslagen onder De Jacht op Subsidies

Een Reactie op “Voorbeeldje zoveel subsidie slurpen: Wat kost duurzame energie?

  1. Pingback: Kernenergie, het klimaat en de linkse fröbelplannetjes van Markje: een spannende combinatie! | The Logic Free Zone

Kom maar door!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.