Nepnieuws volgens nu.nl: Voorbeeldje coronagriep


Nepnieuws: het komt uit onverwachte en onverdachte hoeken en gaten!

Nu.nl zit al maanden op de knietjes met de leuter van Markje in de mond als het om corona gaat. Met andere onderwerpen is het trouwens niet anders bedenk ik mij nu maar dat terzijde.

Hier een mooi voorbeeldje hoe dat gaat in die kringen. Op de interwebs circuleert natuurlijk een enorme buttplug aan klets rond dat door wappies en alu-hoedjes bij elkaar gefantaseerd is. Niets nieuws onder de zon, gebeurt al honderden jaren. Nu.nl ziet het natuurlijk als haar taak om dit voor eens en altijd recht te zetten. En toegegeven, het overgrote deel is deel hilarisch. Een verstandig mens komt al snel tot de conclusie dat als dit een doorsnee van al dat beroemde nepnieuws is dan hoeven we ons niet veel zorgen te maken. Maar goed, dat zal wel weer veel te logisch van mij zijn.

Maar er zitten natuurlijk ook serieuze dingen onder. En zoals dat onder dit soort wokie-boys gaat nemen ze die gewoon efkes mee!

Actiegroep Viruswaanzin stelde in een kort geding tegen de Nederlandse Staat dat het coronavirus geen groter gevaar voor de volksgezondheid is dan de jaarlijkse seizoensgriep. Dit argument klopt niet. De belangrijkste reden hiervoor is dat het coronavirus een nieuw virus is. Hierdoor heeft (hoogstwaarschijnlijk) nog bijna niemand goede weerstand tegen dit virus opgebouwd en kunnen dus heel veel mensen in korte tijd ziek worden door het coronavirus. Voor de griep hebben veel Nederlanders – doordat ze eerder griep hebben gehad of een griepprik hebben gekregen – al (deels) immuniteit opgebouwd.

Voor wie een onvoldoende had voor begrijpend lezen op school: Actiegroep Viruswaanzin heeft het over het gevaar voor de volksgezondheid. Niet over of dit virus wel of niet een nieuw soort is. Dat laatste wordt er door nu.nl bij gesleept. Dat heet een stro-pop argument: Je legt mensen woorden in de mond en gaat vervolgens uitleggen dat die woorden niet kloppen.

Kijk gewoon naar de data en stel jezelf de vraag: Hoeveel mensen zijn er nu aan de coronagriep overleden en hoeveel mensen zijn er aan de griepgolf van 2017/2018 overleden?

Iemand nog een extra schepje nepnieuws?

Vervolgens komen er van moedertje nu.nl even wat ‘feiten’ op tafel. Wat nou precies de coronagriep moet zijn en hoe we daar het beste mee om kunnen gaan.

 • Het coronavirus verspreidt zich vooral van mens op mens via nies- en hoestdruppeltjes.
 • Je kunt de kans op verspreiding flink verkleinen door minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen.
 • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbare personen, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico’s.
 • Maar ook in dit geval geldt het time-tested spreekwoord: al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt hem wel. De coronagriep wordt niet overgedragen door hoest en niesdruppeltjes, 1.5 meter afstand houden is daarom klinklare onzin en kwetsbare ouderen bescherm je niet door de maatregelen van kwarkje Rutte maar door zo snel mogelijk immuun te worden.

  3 reacties

  Opgeslagen onder De Irrationele Mens

  3 Reacties op “Nepnieuws volgens nu.nl: Voorbeeldje coronagriep

  1. Johan P

   Eens kijken.
   De oversterfte is dus ietsjes hoger dan het griepseizoen van het jaar ervoor, maar het tijdsbestek is een stuk korter.
   Oftewel, het heeft een flink grotere impact op mensen die er gevoelig voor zijn, met name ouderen en mensen met onderliggende problemen (dan wel een combinatie van beide).
   De lockdown was in eerste instantie bedoeld om de curve af te vlakken. Kan ik nog in meegaan, aangezien men werkte met cijfers vanuit China en omdat de onbekendheid een rol speelde, maar naarmate er meer duidelijk werd bleef men hierbij, feiten doen er niet toe, slechts het doordrammen van een ‘point of view’ dat al volkomen achterhaald is, om maar niet toe te hoeven geven hoe finaal verkeerd ze bezig waren.
   Maar de ICs zijn grotendeels leeg. Intussen lopen mensen allerlei complicaties op omdat geplande operaties worden uitgesteld en andere zaken niet worden behandeld, ik vraag me af wat voor handige advocaat eens wat cijfers naast elkaar gaat leggen en dan mensen gaat ondersteunen bij het neerleggen van claims van bewezen schade door dergelijk uitstel vanwege een partij bij elkaar gefantaseerde wereldwijde kletskoek.

  Kom maar door!

  Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

  WordPress.com logo

  Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

  Google photo

  Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

  Twitter-afbeelding

  Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

  Facebook foto

  Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

  Verbinden met %s

  Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.