Mensen die niets van getallen, logica en feiten begrijpen: voorbeeldje TPO


Terrorgriep des doods?

Gezonde man van 41 sterft aan corona:

[TPOok.nl]: ‘Gewoon een griepje’: topfitte, kerngezonde danser, acteur (41) Nick Cordero sterft aan corona, na maandenlange lijdensweg

Tja. Dus de coronagriep is heel veel erger dan een gewone griep?

… of toch gewoon een voorjaarsgriep?

Dat je dood kunt gaan aan de coronagriep is niets nieuws. Er gaan een heleboel mensen dood aan die griep. De vraag is niet of je er dood aan kan gaan maar hoe veel mensen er dood aan gaan. Wat is het gemiddelde? Wat zijn de uitzonderingen?

Er overlijden elke dag mensen in het verkeer. Betekent dat dat het verkeer dus een wild om zich heen slaand monster is dat hele dorpen en steden ontvolkt? Nee, natuurlijk niet. Er gaan in absolute aantallen wel veel mensen dood door ongelukken maar relatief is het heel weinig. Plus dat je er zelf heel wat aan kunt doen.

Dat geldt ook hier. Corona is vooral dodelijk voor mensen met ‘preexisting conditions‘, een policor term voor mensen die te dik zijn, te hoge bloeddruk hebben of diabetes. Die hart- en vaatziekten hebben omdat ze veel te veel dierlijke eiwitten -lees: hamburgers, kip nuggets- naar binnen proppen. Mensen die roken, die teveel zuipen. Diabetes en hoge bloeddruk krijg je van jarenlang cola zuipen en suiker vreten, afgewisseld met fast food en veel te weinig fruit en groente. Lifestyle choices heet dat in goed Amerikaans. Keuzes die mensen zelf maken. Niemand die een pistool op je hoofd zet om die pizza naar binnen te werken.

Haal je dat er allemaal uit dan blijft er nog maar 1% van de gevallen over. Weet iedereen dat? Slechts één (!) procent van de dodelijke slachtoffers van corona zijn gezonde mensen. Waaronder deze Nick Cordero.

Innumeracy

Net zoals je mensen hebt die niet kunnen lezen of schrijven -‘illiteracy’- heb je ook mensen die niet met getallen om kunnen gaan -‘innumeracy‘. Term is veel minder bekend en dat op zich is al vreemd. Wie immers niet wat basisvaardigheden heeft om statistieken te lezen komt in deze wereld niet ver. Het feit dat dit geval met naam en toenaam in de krant komt is juist omdat het zo weinig voorkomt. De duizenden bejaarden die letterlijk met bosjes tegelijk in verpleeghuizen de pijp uit gaan zijn niet interessant, het ene uitzonderlijke geval van een redelijk jonge en gezonde man juist weer wel. Innumeracy ten top. Schoolvoorbeeldje zou ik zeggen.

De TPO is opgezet door Bert Brussen en een verfrissende verschijning in het medialandschap. Plus dat onze Bert af en toe heel duidelijk laat zien dat hij een scherpe(re) blik heeft die bij andere media soms ver te zoeken is. Maar van getallen heeft ook hij -of een van zijn redacteurs, daar wil ik van af zijn- weinig kaas gegeten. Dan wordt het al gauw weer een soort emo-tv van huilende Karens die superzielig zijn.

Niet dat het mij ook maar iets verbaast: Er zijn een heleboel mensen die twee getallen bij elkaar op kunnen tellen en sommige mensen die goed in rekenen waren op school kunnen wel drie getallen optellen maar er zijn maar heel weinig mensen die de juiste twee getallen bij elkaar op weten te tellen. Extreem weinig zelfs. En als je ze uitlegt wat ze fout doen dan worden ze kwaad. Alsof je ze hebt betrapt op het stelen van een koekje uit de koekjestrommel. (*)

(*) Nou zal Bert wel niet kwaad worden want die is niet zo van ‘andere meningen is fout ik ben goed’ dus in dit geval zal het wel meevallen.

1 reactie

Opgeslagen onder De Irrationele Mens

Een Reactie op “Mensen die niets van getallen, logica en feiten begrijpen: voorbeeldje TPO

  1. Republikein

    Nou, je gaat dood met het virus, zo is het, sterven door te leven.

Kom maar door!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.