Brexit: Zouden wij ook moeten doen


Brexit: Voor wie kalm nadenkt

Ieder normaal mens zou meteen de EU uitstappen, alleen domoren, uilskuikens en linkse baantjesjagers niet.

De Britten zijn in een jaar of 5 de meest concurrerende economie van Europa, zo niet de wereld. Een magneet voor al het talent uit Europa, heel wat mensen zien hun kinderen emigreren.

En wij? Wij blijven achter. Een kreupel pretparadijs voor stelende en rovende bendes uit oost Europa, Afrika en het midden oosten. En uiteindelijk gaan wij er ook aan ten onder. De uitspraak is ‘wat niet door kan gaan zal uiteindelijk stoppen’ en dat schijnen een heleboel kartelpolitici te vergeten. Maar je kunt de wetten van de economie niet naast je neer leggen. Daar betaal je uiteindelijk toch voor. Te beginnen met je pensioen, dat verdampt waar je bij staat:

Bij de pensioenonderhandelingen wordt momenteel aangestuurd op een grote uitruil, waarbij minister Koolmees van Sociale Zaken bereid is om de rekenrente af te schaffen en vakbonden pensioenzekerheden op zullen geven.


N.b.: de ‘rekenrente’ is niets anders dan een methode om uit te rekenen hoeveel pensioen je kunt verwachten op je 67ste. Door dat ‘af te schaffen’ -hilarisch: kun je een simpel rekensommetje afschaffen? Kun je staartdelingen, optellen, aftrekken en vermenigvuldigen afschaffen?- zeg je gewoon dat vanaf nu er nooit meer geïndexeerd wordt. Neem een inflatie van 1.9%, over 42 jaar wordt dat minder dan de helft. Met een gemiddeld pensioen van 30k, 20 jaar lang kost dat elke burger minimaal 3 ton.

2 reacties

Opgeslagen onder Gutmenschen

2 Reacties op “Brexit: Zouden wij ook moeten doen

 1. Jan

  Hier zit je toch echt fout. De rekenrente is gebaseerd op een eu ideetje en heeft niets te maken met het daadwerkelijke rendement. Dat rendement wordt namelijk ook bepaald door factoren als het rendement op aandelen en beleggingen in onroerend goed. Met name die laatste pijler doet het juist geweldig goed. Onze pensioenfondsen hebben het ondanks de kunstmatig laag gehouden rente zelfs zo goed gedaan dat het totale vermogen ondanks de inmiddels op het hoogtepunt gekomen gekomen vergrijzingsgolf zo ongeveer verdubbeld is in de afgelopen tien jaar van ongeveer 800 miljard naar 1500 miljard.

  Je zult zien dan binnen niet al te lange tijd de roverheid roept dat er weer te veel in de kas zit om er vervolgens een greep uit te doen.

  • Even een stap terug.

   De rekenrente is niet een belegging of zo. Het is niet een pakket aandelen Shell of unilever dat jaarlijks geld oplevert. De rekenrente is niets anders dan een methode om te bepalen hoeveel je in kas moet hebben om aan je toekomstige verplichtingen te voldoen.

   Dat kun je dus niet ‘afschaffen’ . Wat ga je dan doen? De emmer leeggooien en voor iedereen bier halen?

Kom maar door!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.