Instappen of uitstappen?


Een weekje of wat geleden heb ik een presentatie gemaakt: In- of uitstappen?

Ondertussen is de AEX weer wat aan het zakken. De hamvraag is natuurlijk: Stel dat je aandelen hebt en die nu verkoopt, zou je die weer terug kunnen kopen binnen een jaar voor minder? Met de AEX rond een maximum lijkt mij het antwoord triviaal. Of dacht je dat vanaf nu de beurs in een rechte lijn omhoog gaat?

3 reacties

Opgeslagen onder Overig

3 Reacties op “Instappen of uitstappen?

 1. Ad337

  Deelneming in financiƫle markten is gebaseerd op vertrouwen.
  Vertrouwen in bedrijven met een solide balans en ondernemersplan.
  Maar ook vertrouwen in en vooral voorspelbaarheid van de overheid.
  De laatste jaren is met name de overheid onbetrouwbaar gebleven.
  Mallotige acties als “van het gas af”, massaal bomen laten rooien om in energiecentrales te verbranden terwijl die juist “milieuproblemen” tegengaan, bevolking opzadelen met mensen die kennelijk geen paspoort meer nodig hebben om inkomen en woonruimte te claimen en tegelijkertijd een bouwverbod instellen, corrupte en incompetente ambtenaren niet aanpakken/vervolgen etc. etc. etc.
  In de huidige tijd zou ik mijn reserves omzetten in relatieve zekerheden als goud.
  En ik denk niet de enige te zijn. Niets is zo aantrekkelijk voor een ondernemer als profiteren op rentabiliteit op vreemd vermogen (rendement maken met geleend geld). Maar men vertrouwt de overheid niet meer…

 2. De goudprijs is de afgelopen 3.5 jaar met 14.3% gestegen. Dat is 4% per jaar. De SP500 is in dezelfde periode met 53.5% gestegen. Dat is meer dan 15%, zeg maar 4x zo hoog. En dat is nog los van het dividend, dat is ook nog zo’n 2% per jaar. (P.E. van de SP500 is ca 22, gemiddeld de helft van de winst wordt als dividend uitgekeerd)

  Goud is geen goede belegging, ook nooit geweest. Dat komt omdat goud geen ‘productieve’ investering is, in tegenstelling tot een bedrijf. Goud moet het hebben van louter koerswinst en dat zal dus nooit veel meer zijn dan de inflatie.

  Het is daarentegen wel een goede indicatie voor ‘vluchtgedrag’ van beleggers. Als beleggers een veilige haven zoeken dan is goud vaak een keuze. Opmerkelijk is dat de complete winst in de koers van goud van de afgelopen 3.5 jaar het laatste half jaar is gerealiseerd. Het lijkt er op dat ook goud boven zijn langjarig gemiddelde zit.

 3. Ad337

  Dat is ook precies hetgeen ik bedoel: Niet vanwege rendement reserves omzetten in goud maar louter om kapitaal veilig te stellen.
  Vreemd eigenlijk, want parasiteren op hetgeen anderen anderen verdienen is doorgaans een linkse hobby. Wellicht geeft dat ook meteen de positie van kabinet Rutte aan…

Kom maar door!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.