Fake news: Legalisering werkt niet


Jointje erbij?

Clubje van de politie gaat eens gezellig op werkbezoek in Canada:

Legaliseren cannabis leidt niet tot minder drugscriminaliteit’

Ik krab me meteen al op mijn hoofd: Wie heeft er bedacht dat politie functionarissen op werkbezoek naar Canada moeten? Dezelfde mensen die er persoonlijk baat -lees: baan, hypotheek, inkomen, carrière- bij hebben dat we geen legalisering in Nederland doorvoeren? En waarom Canada?

Werkt legalisering niet?

Laat ik ook maar eens op werkbezoek gaan. Niet naar Canada maar naar Colorado. Canada heeft nog geen jaartje legale wiet maar Colorado heeft dat al sinds 2014. En ik ga niet in het echie maar gewoon door wat te surfen. Scheelt de belastingbetaler ook weer een leuke grijpstuiver.

Wat blijkt: De legale wiet in Colorado is een business van zo’n US$ 1.5 miljard per jaar. Wordt allemaal keurig bijgehouden, de data is volledig openbaar. De eerste paar jaar moest dat een beetje aanlopen maar nu lijkt het te zijn gestabiliseerd, zie de grafiek hierboven. Let wel, Colorado heeft maar 5 miljoen inwoners, voor Nederland als geheel zou ruim het 3-voudige gelden.

Schattinkje erbij? De kosten van teelt van wiet is voor de helft investeringen. De andere helft zijn de criminele ‘loonkosten’. Met $15 per uur komt dat op 25.000 FTE voor Colorado, de Nederlandse getallen zijn n.a.w. nog groter. 25 duizend criminelen die opeens hun broodwinning kwijt zijn en gewoon aan de slag moeten. ’s Ochtends vroeg opstaan, tanden poetsen, boterhammetjes smeren en naar hun baas voor hun baantje. Hoezo werkt legalisering niet? Het is verreweg de meest effectieve manier om de drugsmaffia buitenspel te zetten!

Dat effect kun je heel goed zien in het aantal kilo’s dat de politie onderschept bij de Amerikaans-Mexicaanse grens. In een paar jaar tijd -sinds Colorado legaliseerde- is het met 75% afgenomen, zie grafiekje hieronder. Een enorm, gigantisch, fenomenaal succes bij anybody’s standard.

Een set-up for failure

Wat er natuurlijk in Canada aan de hand is, is iets anders. Ook de Canadezen willen helemaal niet legaliseren en dus wordt er een vals spelletje gespeeld:

Een van de belangrijkste redenen dat het legaliseren niet zou werken is dat de prijs van hennep op de zwarte markt veel lager ligt, doordat criminelen geen rekening hoeven te houden met de belasting.

Meer dan de helft van de prijs in Canada bestaat uit belastingen. Daarmee wordt er een aardige markt gecreëerd voor de illegale markt -die maar al te graag de prijzen een beetje laat zakken omdat ze anders brodeloos zijn. Maar zelfs dan: elke dollar die niet in het criminele circuit komt kost een crimineel inkomen. Dat kan iedereen op z’n eigen dikke vingertjes uittellen. En dus moet er nog een leugentje om bestwil opgehoest worden:

De schattingen over de illegale omzet in Canada lopen uiteen van 2,3 tot 3,4 miljard euro.

Welnee. Er zijn 25 miljoen Canadezen. In Colorado met maar 5 miljoen inwoners was het al $1.5 miljard, die markt is op z’n minst het drievoudige, zo niet nog meer. En daarmee is het cirkeltje rond. Het kabinet heeft geen zin om wiet te legaliseren en zorgt daarom voor een continue stroom aan desinformatie om maar vooral te traineren en te rekken. Om maar vooral te zorgen dat we geen stappen maken. Ondertussen lacht de Marokkaanse en Turkse drugsmaffia zich een bult, ontstaan er in elke stad en dorp complete parallelle samenlevingen die leven van drugsmisdaad en worden grote delen van onze samenleving ontwricht door criminaliteit. Voor Marokkanen en Turken is het helemaal niet meer noodzakelijk om mee te doen in de samenleving, er zijn voldoende mogelijkheden binnen de drugshandel, met alle fijne gezelligheden van dien.

Wetenschappelijk onderzoekje erbij? Hier dan:

An additional dispensary in a neighborhood leads to a reduction of 17 crimes per month per 10,000 residents, which corresponds to roughly a 19 percent decline relative to the average crime rate

Lees: Legalisering reduceert criminaliteit met bijna 20%. Niet dat de politie dat wil horen, die gaan liever op fopreisje naar Canada.

4 reacties

Opgeslagen onder Politiek

4 Reacties op “Fake news: Legalisering werkt niet

 1. Ad337

  Ik vind dit duidelijk een op “cherry picking ” betoog van een gebruiker.
  Natuurlijk is het niet “fris” om Nederlandse politie daar een oordeel (over) te laten vellen. En terecht wordt hun vooringenomenheid bekritiseerd.
  Legalisering in Nederland betekent dat de prijs veel hoger is ten opzichte van illegale productie omdat:
  A. Beveiliging die betaald moet worden.
  B. Ons belastingstelsel veel zwaarder op het product drukt.
  C. Voedsel & Warenautoriteit kosten van toezicht doorberekent.
  D. Een deel van de verslavingszorg van de opbrengst moet worden betaald.
  E. Er ineens ondernemers bij betrokken zijn die ervan moeten worden betaald (salaris, omzetbelasting, etc. etc.).

  Conclusie: illegaal kweken blijft te allen tijde goedkoper.
  Ons gedoogbeleid tot nu toe heeft al gezorgd voor grote toename van drugsgebruikers. Analyse van rioolwater toont dit al jaren aan.
  En dat is ook logisch. Slechts weinig mensen willen dat hun kinderen drugs gebruiken. Legaliseren verlaagt die drempel drastisch.
  Bovendien is cannabis voor vrijwel iedere harddrugsgebruiker de “opstap” geweest.
  De enige reden om te (willen) legaliseren is de onmacht/onwil/incompetentie van politie om te handhaven. Vaak gebeurt dat wanneer het al te laat is.zoals steeds vaker na onverklaarbare verkeersongevallen.
  Naar mijn mening zou voor drugs dezelfde wetten moeten gelden als ooit bij religie het geval was: Geloof wat je wil, maar blijf ermee achter je eigen voordeur. En voor drugs: Kweek, rook, snuif en spuit wat je wilt, maar zodra je onder invloed ervan anderen schaadt (verkoop buiten die voordeur of onder invloed aan het verkeer deelneemt) word je vervolgd.

  • Ad337,

   Je stapt er wel erg eenvoudig overheen dat het kabinet politiefunctionarissen naar Canada stuurt. dat is niet iets dat ´zomaar´ gebeurd. Dat er überhaupt iemand namens het kabinet naar Canada gaat is al heel raar. Waarom zou je naar Canada gaan? Waarom gaan ze niet naar Colorado? Dat is allemaal geen toeval: dit volk kiest precies die referenties uit die ze goed bevallen.

   Ten tweede moet de kostprijs voor wiet zakken als er regulering komt om de simpele reden dat professionele kweek extreem veel goedkoper is dan als criminelen dat proberen. Neem ter vergelijk de tomatenkwekers in het Westland: die concurreren iedereen eruit, zelfs kwekers die op de koude grond in Portugal tomaten kweken. Hier moeten criminelen op zolderkamertjes plantjes zetten. Ter vergelijk: een paprika uit het Westland heeft een kostprijs van 7 cent (!) En paprika is heel wat lastiger dan cannabis, dat groeit als onkruid. Cannabis moet ongeveer een cent per gram kosten als je dat professioneel gaat doet, ongeveer hetzelfde als mais of komkommers.

   Daar komt nog bij dat je niet eens zo veel wiet nodig hebt. Per week een ton of twee, kan allemaal met gemak achterin een vrachtwagentje. Een paar kassen in het Westland en hoppa, alle wiet die je hartje begeert.

   Over de beveiliging etc hoef je je niet zo druk te maken: D’r zal best wel wat gejat worden maar dat is niet anders als voor alcohol of tabak en daar hoor je ook ook nooit iets over. Als je coffeeshops verplicht om legale wiet af te nemen dan is in een keer 90% van de markt verdampt en decimeer je dus letterlijk de zwarte handel. Veel belangrijker is dat je de afzet kanalen afschermt, dan blijven criminelen opeens met hun handel zitten.

   Die theorie over dat je van softdrugs overgaat op harddrugs is al decennia geleden ontkracht. Nederland heeft nu 40 jaar een gedoog beleid en het wietgebruik hier is lager dan het gemiddelde in Europa of de VS. 75% van de volwassenen heeft wiet gerookt maar slechts een heel klein percentage gaat aan de harddrugs. Plus -en dat wordt ook onder de tafel gemoffeld- het wietgebruik al jaren stabiliseert of zelfs zakt. Wiet is lang niet zo cool meer als dat 10 jaar geleden was.

   Het aantal heroïne verslaafden zakt trouwens als een baksteen, al sinds 2000. Dat komt omdat we een vorm van gratis verstrekking hebben via Novadic, iets waar niemand het ooit over heeft omdat het een duidelijke overtreding van een verdrag van de VN over drugsbestrijding is. Maar het is wel zo: mensen die verslaafd zijn aan heroïne kunnen in het uiterste geval gratis dope krijgen van Vadertje Staat en zo wordt de angel uit de heroïne handel getrokken. het gevolg is dat de georganiseerde misdaad er geen brood meer in ziet -er valt geen geld mee te verdienen- en overschakelt op cocaïne, meth en andere synthetische drugs. Dat is ook precies mijn betoog hierboven: legaliseer of reguleer je de handel dan verdampt de criminaliteit als sneeuw voor de zon. Dat hebben we de afgelopen 20 jaar gezien met heroïne, een harddrug die vele malen gevaarlijker is dan wiet.

   Ik heb d’r al eerder over geblogt:
   https://logicfreezone.wordpress.com/2015/11/11/reguleer-drugs-nu/

   Hier nog een postje:
   https://logicfreezone.wordpress.com/2012/10/17/waarom-we-drugs-moeten-reguleren-corruptie/

   • Ad337

    Beste Richard,

    In je laatstgenoemde blog omschreef je het voortreffelijk: Drugs is de kanker voor de maatschappij. En kanker moet je niet reguleren maar bestrijden met alle mogelijkheden die je ter beschikking staan.
    Qua onderwerp val je net met je neus in de boter. Bestrijden van drugs hebben we in Nederland in het verleden gedaan, tegenwoordig heeft het geen prioriteit meer. In Amsterdam is de strijd onderhand al opgegeven.
    Ons gedoogbeleid in combinatie met nauwelijks handhaven en D66 geënte rechtspraak zorgt voor een aanzuigende werking vanuit de hele wereld. “In Nederland is ruim gedoogbeleid en wanneer je een keer tegen de lamp loopt dan is nauwelijks sprake van strafvervolging”.
    Dat heeft Nederland tot een van de grootste productielanden van de wereld gemaakt en tevens als DE grootste doorvoerhaven.
    Maar ook op detail: Interview met de Amsterdamse burgemeester leverde op dat veelvuldig blijkt dat legale coffeeshops onder de toonbank harddrugs verkopen.
    Het verminderen van heroïneverslaafden dicht ik toe aan wensdenken. Veel verslaafden raken financieel aan de grond en gaan dan over op voor hen meer betaalbare middelen als chrystal meth.
    Door te gedogen creëer je een grijs gebied EN een dekmantel EN een stimulering voor harddrugs.
    Wie beging met roken koopt niet meteen een pakje Galoise of een builtje zware shag. Het begint met een lichte sigaret en na gewenning wordt het effect minder en ontstaat de neiging naar iets sterkers.
    En over de kosten van kweken kunnen we simpel zijn: Wanneer salarissen moeten worden betaald uit de kweek, boekhouding moet worden bijgehouden en omzetbelasting moet worden afgedragen dan zijn de kosten ALTIJD hoger dan thuiskweek.
    Nogmaals: Ik ben niet tegen dergelijke middelen maar ze dienen wel uit het openbare leven te worden gehouden. Dus achter de voordeur ermee.

 2. Blitskikker

  Mooi stukje duiding! Toen ik dit nieuws item op tv zag dacht ik ook al ‘volgens mij klopt hier iets niet’ en jij slaat de spijker weer op zijn kop.

Kom maar door!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.