Journalisten die geen drol van economie begrijpen: Voorbeeldje Ruben Eg van de Telegraaf


Dat journalisten eigenlijk veredelde krabbelaartjes zijn weet de gemiddelde burger wel. Dat ze zich graag voordoen als hoeder van de democratie -alsof de burger dat niet zelf kan- ook. De gewone burger zet de doorsnee journalist veel te veel op een voetstuk. Als het in de krant staat dan moet het wel waar zijn, toch?

Buiten bereik?

De huurmarkt is een markt als elke andere. Als er weinig aanbod en veel vraag is dan stijgen de prijzen. En andersom ook: als er meer aanbod dan vraag is zakken die juist weer. Vraag en aanbod bepalen de prijs. Aan het einde van de dag staat er geen enkel huis leeg en betaalt iedereen precies zoveel als hij er voor over heeft. Huizen die verhuurd worden zijn per definitie niet ‘buiten bereik’ en huizen die te duur zijn staan leeg. Na verloop van tijd zal de verhuurder de prijs laten zakken net zo lang totdat er wel gegadigden zijn -en dus is het huis niet meer ‘buiten bereik’.

Tot zo ver een lesje economie. We hebben het nu over niveautje HAVO 3. Of MAVO 3, daar wil ik van af zijn.

De gemiddelde journalist heeft niet zo veel grijze massa

Wie journalist wil worden moet een HBO of MBO opleiding volgen. Dat is op zich niet er ingewikkeld. Na 4 jaar ‘studeren’ -in mijn tijd gingen die mensen gewoon naar school en was studeren iets voor studenten aan een universiteit- hebben ze een papiertje waar op staat dat ze goed hun best hebben gedaan, niet in slaap zijn gevallen en ’s ochtends op tijd in de klas aanwezig waren en hoppa klaar is onze Ruben!

Dit is natuurlijk geen journalistiek. Dit is onnozel gekwezel. Journalistiek zou zijn als je een stukje schrijft over dat mensen een hoger deel van hun besteedbaar inkomen kwijt zijn aan de huur, historisch gezien. Dat er minder gebouwd wordt dan dat er vraag is en dat daardoor de prijs oploopt. En de belangrijkste stap: waarom dan wel? Waarom worden er te weinig huizen gebouwd. (tip: omdat de overheid zoveel blokkades opwerpt dat het voor grote projectontwikkelaars geen zin heeft om op grote schaal bouwprojecten te starten.) Wat is de top 3 redenen dat het bouwvolume achter blijft. En wie is daar voor verantwoordelijk. Welke politicus, welke politieke partij. Wat stond er in hun partij programma en wat komt daar van terecht in de praktijk. Zodat het voor de burger duidelijk wordt dat politici ten tijde van de verkiezingen liegen en bedriegen dat het gedrukt staat en op het moment dat de stemmen geteld zijn alle mooie beloftes spontaan zijn vergeten. Dat het hun alleen maar gaat om mooi weer spelen met andermans geld en niet om het belang van de burger. Dat de gemiddelde politicus nog niet eens de verantwoordelijkheid over de lege flessen in een sportkantine zou krijgen maar wel met allerlei mooie praatjes wegkomt over hoe hij het wel allemaal zal gaan fixen.

Dat is journalistiek. En daarvoor hoef je bij Ruben Eg niet aan te komen. Weet hij veel, hij heeft geen enkel idee. Onze Ruben is namelijk millenial die zich drukker maakt over zijn latte macchiato en of hij wel voldoende havermout met blauwe bessen eet.

2 reacties

Opgeslagen onder Gutmenschen

2 Reacties op “Journalisten die geen drol van economie begrijpen: Voorbeeldje Ruben Eg van de Telegraaf

 1. Moby

  Welnu, ik heb bij Ruben in de klas gezeten tijdens een journalistieke opleiding. Dat was in het begin van de jaren ’90. En als u nu even rekent, betekent dat dus dat Ruben geen millennial kan zijn. Daar had u ook achter kunnen komen als tijdens het schrijven enig onderzoek had gedaan. Iets met een pot die de ketel iets verwijt.

  • Tja.

   Dat je precies weet wanneer een millenial geboren moet zijn om een millenial te kunnen zijn. Wat zegt dat over jou?

   Voor mij is een millenial een verzamelnaam voor kinderen die denken dat hard werken, kwaliteit en eigen verantwoordelijkheid ouderwets zijn en baseless accusations, public shaming en de nu populaire cancel culture het nieuwe normaal.

Kom maar door!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.