Lekker staken!


Staken!

Waarom wordt er eigenlijk gestaakt?

De vakbonden willen dat de pensioenleeftijd de komende paar jaar niet verder wordt verhoogd dan 66 jaar. Ook willen ze dat de boete die je krijgt als je eerder met pensioen wil, wordt afgeschaft. Verder willen de bonden dat het voor zzp’ers makkelijker wordt om pensioen op te bouwen.

Tja. Klinkt logisch?

Klets

Het eerste barstje in dit kletsje staat al meteen bovenaan:

Eerder deze maand voerde personeel van Defensie, de Douane, de Koninklijke Marechaussee en ambulances actie op het Plein in Den Haag. Vandaag, op 28 mei, staakt het OV.

Oftewel: het zijn dus allemaal ambtenaren die staken. Mensen in het bedrijfsleven -die ontslagen kunnen worden als het slecht gaat- piekeren er niet over om hun broodwinning willens en wetens schade te berokkenen. Alleen ambtenaren -die de facto niet ontslagen kunnen worden- staken. Zie daar gelijk het failliet van de ‘vakbonden’. Dat zijn geen vakbonden maar parasieten en profiteiurs die in het bedrijfsleven nog niet eens de verantwoordelijkheid over de lege flessen in de kantine zouden krijgen.

Tweede barstje:

Voor de vakbond is het essentieel dat werknemers met zware beroepen eerder kunnen stoppen met werken. Volgens premier Mark Rutte is dat onbetaalbaar.

Dus ‘Mark Rutte’ heeft het gedaan? Wat een klets. Het is natuurlijk niet ‘volgens Mark Rutte’ maar ‘volgens de werkelijkheid’. De realiteit. De echte wereld, niet dat natte fantasietje van de vakbonden. Markje zuigt dit niet uit zijn duim. Dit is niet zijn mening maar de grote mensenwereld. Markje is slechts de boodschapper van het slechte nieuws en dit is framing om de FNV als ‘de goeden’ af te schilderen en het kabinet als ‘de slechten’. Als het kabinet nou maar snel toegeeft en flink de beurs trekt dan is heel het land weer een paradijsje!

Eigen verantwoordelijkheid nemen of op de zak van een ander teren?

Ook wil het kabinet af van de zogenoemde doorsneeregeling. Het komt erop neer dat jongeren nu net zoveel premie betalen voor 1 euro aan pensioengeld. Dat is niet eerlijk, vindt de regering. Het geld dat jongeren inleggen kan namelijk voor langere tijd worden belegd en dus is het eigenlijk meer waard. Jongeren betalen daardoor eigenlijk mee aan de pensioenen van ouderen.

Dit is natuurlijk het echte verhaal. Die hele AOW is toentertijd vlak na de oorlog door Drees ingevoerd -een PvdA’er natuurlijk- op een omslagregelingsbasis. Toen waren er veel jonge mensen en weinig ouderen en dus was de premie laag en kon het er allemaal best af. Nu is het andersom: weinig jongeren en veel bejaarden. En dan wordt het kiezen of delen: wie gaat dat betalen? Eigen spaargeld aanspreken, huis verkopen of staken en proberen de rekening naar de volgende generatie door te schuiven?

Hou dat in de gaten: mensen die staken zeggen dat jouw en mijn kinderen voor hun pensioen moeten schokken. In plaats van dat ze hun eigen broek ophouden en hun verantwoordelijkheid nemen gaan ze staken. En als het kabinet daar een stokje voor steekt dan opeens het het niet ‘eerlijk’ en beginnen ze over ‘zware beroepen’. Ambtenaren en zware beroepen: Heeft nou niemand door hoe idioot dit is? Ben ik nou zo slim of is de media zo dom?

2 reacties

Opgeslagen onder Links

2 Reacties op “Lekker staken!

 1. Anoniem

  Ik wil hier toch even een kanttekening bij plaatsen; het is niet vreemd om mensen die zware beroepen uitvoeren eerder met pensioen te laten gaan. Het is ook niet onbetaalbaar.
  Veel van dat soort mensen, en ik ken er een flink aantal, zijn al vanaf hun 18e aan het werk. Dus totdat ze 65 zijn moeten ze 47 jaar werken.
  Dat is toch wel even anders dan iemand die tot zn 27e op de universiteit zit en zwaar werk alleen van horen zeggen kent. Die persoon hoeft vervolgens ook nog eens 9 jaar minder te werken tot aan zijn pensioen.
  Nog even daargelaten dat iemand die een fysiek zwaar beroep heeft ook letterlijk versleten is tegen zijn 65e, iets wat iemand met een kantoorbaantje niet zo snel zal overkomen.

  Daar kan men dan ook het verschil in levensstijl bijtellen. De doorsnee bouwvakker, dakdekker, stratenmaker etc heeft een levensstijl die minder gezond is dan die van iemand die van de universiteit komt en leeft gemiddeld ook een stuk minder lang. En fysiek niet belastende beroepen zijn makkelijker vol te houden na je 65e.

  Dat alles laat onverlet dat de vakbonden volkomen waardeloos zijn (kan ik uit eigen ervaring melden) en duidelijk geen idee hebben van de gevolgen van hun acties. Maar het idee dat het financieel onmogelijk is om voor dergelijke beroepen eerder met pensioen te gaan is gewoon onzin. Pensioen na 40 jaar werken, of met de stijgende levensverwachting 42 jaar werken, is helemaal niet onredelijk. Dus iemand die op zn 18e begint kan met 60 met pensioen. Iemand die pas op zn 27e begint met werken zal door moeten werken tot zijn 69e. Daar is verder niets oneerlijks aan.

  • Wat je zegt is dat iedereen even veel moet bijdragen aan zijn/haar AOW. Iemand die op zijn 18de is begonnen moet in principe op z’n 58ste klaar zijn, iemand die op zijn 28ste pas is begonnen moet doorwerken tot zijn 68ste.

   Ben ik het helemaal mee eens.

   Maar dan moeten we het ook gelijk doortrekken. Sommige mensen betalen 52% loonbelasting -voornamelijk de hoger opgeleiden, dezelfde mensen die veel later pas gaan werken- en sommige mensen betalen helemaal geen of heel weinig loonbelasting -meestal lager opgeleiden die op hun 18de gaan werken.

   Tel daar bij op dat de AOW maar voor 2/3de door premie en 1/3de door gewone belastingen betaald wordt -en dat gaat komende jaren oplopen tot 50-50, dan wordt het plaatsje heel anders. In getallen: in 2017 hebben we 37.4 miljard aan de AOW uitgegeven en kwam er maar 23 miljard binnen aan premie. Het verschil (13.5 miljard) is door de belastingbetaler bijgelegd. Data van het cbs staat hier: https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2018/37/hogere-aow-leeftijd-remt-uitgaven-aan-aow-uitkeringen

   Hoger opgeleiden betalen alles bij elkaar veel meer aan de AOW en lager opgeleiden veel te weinig.

   Dat is niet eerlijk.

Kom maar door!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.