MeToo, feminisme en het verkwanselen van vrouwenrechten


Glazen plafonnetje erbij?

Nieuwe trend in de VS:

Wall Street Rule for the #MeToo Era: Avoid Women at All Cost

Reden? In de huidige tijd kan je hele leven overhoop gehaald worden door een of andere snol die vindt dat je iets verkeerd hebt gezegd. Pats boem, carrière kapot, ontslagen en mogelijkerwijs een rechtszaakje op de koop toe. Plus dat je je hypotheek niet meer kan betalen -een andere baan kun je op je buik schrijven- en dat je thuis mag gaan uitleggen aan je vrouw en kinderen wat er aan de hand is. Nog afgezien wat er gebeurt als de buurt, je sociale kring etc er achter komt dat je ontslagen bent om ‘ongepaste intimiteiten’.

Dan wordt de keuze heel simpel: vermijd vrouwen tot het uiterste. Neem geen enkel risico.

Overdreven?

Een heleboel lezertjes zullen nu denken: is dat niet wat overdreven, Richardje? Weer zo’n kluitje journalisten die zo nodig moeten scoren?

Neem van mij aan: nee, is niet overdreven. Heel wat mannen die een vacature hebben voor zelfs het gewone werk denken bij zichzelf: als ik kan kiezen, dan liever een man. En omdat voor de meeste functies er gegadigden genoeg zijn is de keuze dan snel gemaakt.

Dat zijn de consequenties als je Hollywood acteurs de politieke agenda laat bepalen, als je een heksenjacht op gewone brave huisvaders opent. Als je alle mannen afschildert als potentiële verkrachters en aanranders. Dan moet je niet raar opkijken dat er consequenties zijn. Je kunt niet straffeloos de helft van de samenleving als misdadigers wegzetten en toch denken dat het allemaal wel goed gaat komen.

Voorbeeldje in het klein: Bijles

Ik zal een voorbeeldje geven.

Ik geef veel bijles. Wiskunde, natuurkunde, etc. En dan voornamelijk aan kinderen die door het ijs zakken. Dan zitten de ouders bij mij aan de keukentafel, met het kind er tussen in. Kwade vader, bezorgde moeder en een sip kijkend kind, half huilend. Dat kind haalt dikke onvoldoendes voor wiskunde en blijft zitten als het zo doorgaat. Tegenwoordig betekend dat in de helft van de gevallen meteen afstromen naar een lager niveau. Einde aan die idylle van een goede opleiding en een mooie carrière, de ouders zien hun kind al achter de kassa zitten.

Diezelfde ouders hebben op dat moment al een flinke weg afgelegd. Zelf geprobeerd het kind wat uit te leggen: dat resulteert in ruzie. Een student erbij die het voor 15 euro per uur probeert: geen resultaat. Schreeuwen, krijsen, kind heeft huisarrest, etcetera, enzoverder. Niets helpt. Het kind wordt steeds rebelser, de punten zakken, de afgrond lijkt onafwendbaar. En dan komen ze bij mij aan de keukentafel zitten.

En mij lukt het wel. Natuurlijk lukt het mij wel.

Geen meisjes

Maar ik neem ook geen meisjes meer (*). Ik ben ook maar een kalende dikke man van middelbare leeftijd. Als dat kind wraak wil nemen op haar ouders -en na een paar maanden ruzie maken is dat helemaal niet onwaarschijnlijk, zeker als de resultaten op zich laten wachten- dan doet ze aangifte tegen mij over een verzonnen iets. En dan hang ik, zonder dat ik daar iets tegen kan doen.

Dat is wat feminisme doet. Dat is het gevolg van #MeToo. Jammer voor die meisjes, ik heb echt met ze van doen maar ik begin er niet meer aan. En het is niet een overreactie van mij, ik heb dit natuurlijk met mijn vrouw doorgesproken en geprobeerd er iets van te maken. Eerst zorg je nog dat je altijd met z’n tweeën bent of dat er andere kinderen bij zijn etc maar dat is allemaal niet te doen. Het risico is te groot.


(*) Eerlijkheid gebiedt om te melden dat ik op dit moment nog een paar meisjes heb. Die zal ik helpen tot de komende proefwerkweek maar daarna is het afgelopen, zeg maar na de kerst is het klaar.

4 reacties

Opgeslagen onder Gutmenschen

4 Reacties op “MeToo, feminisme en het verkwanselen van vrouwenrechten

 1. siemx

  Je hebt groot gelijk Richard. Toen mijn partner 20 jaar geleden nog les gaf op een scholengemeenschap was ik daar ook al bang voor en waarschuwde ik hem voor meisjes met dergelijke bedoelingen. Gelukkig is na de zoveelste fusie het onderwijs vaarwel gezegd en ontslag genomen. De situatie nu is natuurlijk nog veel gevaarlijker voor mannen. Door #MetToo en sociale media in het algemeen.

  • Daar wordt het niet leuker van.

   Ik ken die kinderen, het zijn de vriendjes en klasgenoten van mijn kinderen. Of ze komen via via uit de buurt. Ik ken hun ouders, uit de buurt of van de voetbal en de hockey. Ik groet ze dagelijk op weg naar m’n werk, ik kom ze tegen bij de supermarkt of op de verschillende borrels hier in de buurt. En iedere keer klampt zo’n ouder mij aan of ik hun kind kan helpen.

   Ik kan die meisjes echt helpen maar ik ga het niet doen. Het is een nachtmerrie scenario van de eerste orde als een van die kinders wraak wil nemen op haar ouders, dat risico is veel te groot. Dan maar achter de kassa bij de Jumbo. Of zoek een vrouwleijke tutor (good luck with that!)

   Met dank aan die hele horde bn’ers die bij de vara komen uitleggen dat alle mannen verkrachters en aanranders zijn. Je eigen kinderen opofferen op het altaar van links.

   Het is de definitie van socialisme: goedkoop met het bloed van andermans kinderen.

 2. Johan P

  Hier idem.
  Naast mijn werk heb ik altijd judo- en jiu-jitsu- en zelfverdedigings lessen gegeven. Deels kinderen, maar ook aan volwassenen. Zolang dat groepsgewijs gaat, is er niets aan de hand. In het geval van kinderen altijd of gemengde klassen, of klassen met alleen jongens. En met lessen aan kinderen ALTIJD met een aantal ouders aan de kant, dat voorkomt een hoop gezeik.
  En het is een uit de hand gelopen hobby, ik doe het niet voor het geld maar omdat ik er van geniet om de technieken, de theorie en geschiedenis erachter, de filosofie erachter over te dragen en mensen te zien groeien.

  Maar prive-lessen alleen nog aan mannen. Geen schijn van kans dat ik nog langer prive-lessen aan vrouwen of meisjes zal geven. Daar ben ik 2 jaar terug mee gestopt. Ondanks het feit dat die dergelijke lessen eigenlijk harder nodig hebben. Maar het risico voor mij is veel te groot. Er hoeft maar 1x iets mis te gaan met een vrouw of meisje die een aanklacht verzint en ik kan nooit meer ergens lesgeven. Dat risico wens ik niet te nemen, hoe erg ik het ook vind.

Kom maar door!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.