Linkse spin: Afrikaanse ‘roofkunst’ moet terug naar Afrika


Volgens kenners is dit kunst. Volgens mij is dit een houtsnijwerkje speciaal gemaakt voor onnozele blanken voor de export.

‘Roofkunst’

De Franse president wil Afrikaanse kunst die ten tijde van de koloniale overheersing naar Frankrijk is gekomen weer ‘teruggeven’ aan landen in Afrika:

Geef Afrikaanse kunst terug aan Afrika”

Tja. Verstandig?

Weg-met-ons!

Laat ik het maar eens hardop zeggen: waarom eigenlijk? Waarom moeten voorwerpen die al honderd jaar in Frankrijk zijn opeens ‘terug’ naar Afrika? Om het Afrikaanse culturele erfgoed te beschermen? Om Afrikanen wat over hun geschiedenis te leren? Laat me niet lachen: in no time is de hele boel gejat of vernietigd. En dat zal echt niet de eerste keer zijn:

Radicale moslims vernielen erfgoed Timboektoe

Eeuwenoude kleien huizen en kastelen met handgranaten opgeblazen. Hoezo cultureel erfgoed? En wat er nog over blijft wordt door de plaatselijke vechtersbaasjes verkocht op de zwarte markt in het Westen.

De grote uitverkoop

Het gevolg laat zich raden: er is niet zo veel meer over van al die kunstschatten in Afrika:

Naar schatting 80% van alle Afrikaanse erfgoed bevindt zich niet meer op het continent, maar ergens in de collecties van de vroegere koloniale mogendheden.

Even voor de duidelijkheid: Dat 80% van de kunstschatten zich buiten Afrika bevinden komt niet omdat 80% van de kunstschatten geroofd zijn tijdens de koloniale tijd maar omdat het overgrote deel van wat in Afrika achter is gebleven vernietigd en gestolen is in de jaren na de dekolonisatie. D’r is maar een heel klein percentage aan kunst naar Europa verscheept.

We zouden er beter aan doen om wat vrienden en kennissen van onze Syl terug naar Afrika te sturen. Dat zet meer zoden aan de dijk. Hebben wij er ook nog wat lol aan.

3 reacties

Opgeslagen onder De Zegeningen van de Multikul

3 Reacties op “Linkse spin: Afrikaanse ‘roofkunst’ moet terug naar Afrika

 1. Republikein

  Inpakken en weg wezen, wie durft.

 2. Johan P

  Eigenlijk is het bovenstaande plaatje nog veelzeggender. Als dat nu een voorbeeld is van Afrikaanse kunst, en laten we even stellen dat het zo’n 500 jaar oud was toen het 100 jaar geleden naar Europa werd verscheept, dan kan men daaraan al wel afzien wat een soort volk die Afrikanen zijn.
  600-1000 jaar terug en dat is een groot voorbeeld van hun kunst? Durft iemand echt te beweren dat dat van zelfs maar dezelfde orde van grootte zou zijn als de kunst uit dezelfde periode zoals die in Europa,China, India of zelfs maar de indiaanse stammen van Noord-, Midden- en Zuid-Amerika werd geproduceerd?
  Heel de wereld ligt vol met grote steden of ruines daarvan, behalve Afrika. Daar is nooit wat groots vandaan gekomen. Met uitzondering dan van een grote bevolkingsexplosie van mensen die niets kunnen.

  • Dat heeft te maken met iq. Maar als je daarover begint ben je meteen een racist die zijn vuile nazibek moet houden.

   Geeft gelijk aan hoe losgeslagen deze discussie is: zelfs de meest elementaire feiten die iedereen met zn eigen ogen kan zien zijn taboe. Want dat is niet ‘verbindend’

Kom maar door!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.