Links gezwets: ontwikkelingshulp


Links gezwam over de lijken van dode negers

Video’tje hierboven is van een of andere do-good juf die ons komt uitleggen hoe je de wereld beter kunt maken met je spaargeld. Zeg maar groen-links ‘impact investeren’ in ‘social enterprises’. En zeker niet in de wapen industrie of in tabaksproducenten!

Tja.

MVP

15 Jaar geleden is het ‘Millenium Village Project’ gestart. Aangevoerd door een wereldberoemde econoom, Jeffrey Sachs, en bezongen door Bono van U2. Het idee is simpel: Arme landen zitten in een vicieuze cirkel. Omdat ze arm zijn trekken ze geen investeringen, kennis en kunde aan en daardoor blijven ze arm. De beste manier is om met een flinke schep geld, al de kennis in de wereld en al de contacten die je maar zou willen een breuk met het verleden te maken om zodoende ook mensen uit Afrika naar de 21ste eeuw te halen.

Zo gezegd, zo gedaan en het MVP is geboren. Een tiental dorpen in een dozijn landen worden geadopteerd, voorzien van alle moderne middelen en kennis om zodoende de Grote Sprong Voorwaarts te maken. Heel veel geld gaat er in.

Tegelijkertijd is er heel veel kritiek en ontstaat er in de wereld die ontwikkelingshulp heet een duidelijke tweespalt. Sommige mensen geloven hier heilig in, anderen vinden het geld en tijd verkwisting, spelen met andermans leed.

We zijn nu een decennium verder, de resultaten druppelen langzamerhand binnen en de conclusie is overduidelijk: ook dit werkt niet, de cynici hebben gelijk gekregen.

‘We actually know how to get people out of poverty’

Er is geen land, geen mens en geen volk beter geworden door al dan niet investeren door linkse zuchtmeisjes en onnozele millenials, al dan niet met hipster baard. Dat hele idee dat op die manier je mensen uit de diepe armoede kan helpen is naïef en wreed.

Er is echter voldoende kennis over hoe het wel moet. Door bijvoorbeeld moordende dictators op te pakken zo gauw ze een voet over de grens zetten. Niet door toyota’s aan moordende haatbaarden te geven, hoe zielig je de verzopen jongetjes op het strand ook vindt.

Door financiële stromen te blokkeren. Drugsgeld, oliegeld, corruptie, noem maar op. De oorlog in Afghanistan is niet voor niets al 40 jaar aan de gang. Pakistan schuift niet zomaar de afgrond in, dat land was 20 jaar geleden nog het paradijs op aarde, nu is het een islamitische hel. Ook al geven we jaarlijks miljarden aan ontwikkelings- en militaire hulp.

Wie bijvoorbeeld partij kiest in Syrië -voor of tegen Assad, voor of tegen de russen, voor of tegen ISIS- kiest er ook automatisch voor dat die oorlog nog een decennium lang doorgaat. En dat het daarna nog een generatie of twee allemaal ellende blijft. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de Palestijnen. Als in 1948 niet UNRWA was opgericht, als we niet de Palestijnen met miljarden jaarlijks hadden gesteund dan was het 60 jaar geleden al vrede geweest.

Neem bijvoorbeeld dat gedonder met Saoedi Arabië en die journalist, Khashoggi. De arabieren hebben hem niet afgemaakt vanwege een Amerikaanse of Europese wapendeal. Die man is vermoord omdat het regime bestaat uit moordende elite die met oliegeld en een dun laagje religie haar positie wil vasthouden. Als je daar iets aan wilt doen moet je niet je geld uit Lockheed of Northrop Grumman‎ halen maar van je politici eisen dat ze het baasje van die club -Mohammed bin Salman- oppakken en voor het ICC slepen zodra die een stap buiten die zandbak zet.

Maar dat gaan we niet doen. Liever indoctrineren we onnozele zuchtmeisjes met fopvideo’tje van de NPO over ‘investeren met een menselijk gezicht’ en meer van die klets.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Lekker spinnen met ...

Kom maar door!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.