Told you so: Unilever komt helemaal niet naar Nederland


Verrassinkje!

Iemand verbaasd?

Unilever trekt de plannen voor een nieuwe Nederlandse NV en de verhuizing van het hoofdkantoor van Londen naar Rotterdam in. Het verzet van met name de Britse aandeelhouders heeft de doorslag gegeven.

Dat had nou nooit iemand aan kunnen zien komen!

Een plus een is twee. Altijd geweest, zal het ook altijd blijven.

Laten we maar eens wat dingetjes op een rij zetten.

Ten eerste die discussie over de dividendbelasting. Een vrij logische stap in de internationale politiek: Nederland kan niet buitenlanders belasten over investeringen die ze hier doen zonder dat dat vragen opwerpt. Wie schetst mijn verbazing: al maanden lang gaat het politieke krakeel over niets anders. En dat gaat in grove termen, met kwakertjes in de tweede speelkamer die vinden dat multinationals zelfs veel meer belasting moeten betalen. Let wel: naast de 15% dividendbelasting is er ook nog een 25% vennootschapsbelasting. Bij elkaar al 40% van de winst -poef!- verdampt! Buitenlandse investeerders krabben zich wel twee keer op hun hoofd voordat ze daar aan beginnen.

De coalitie ligt behoorlijk onder vuur met de VVD -i.e. onze Mark- die zijn hele politieke krediet ziet verdampen voorop. De rest van de coalitie drukt wijselijk z’n snor en laat Mark de kastanjes uit het vuur halen. Daarmee wordt het overduidelijk wat er gaat gebeuren: dit plannetje zou wel eens ingetrokken kunnen worden. En dan zit Unilever helemaal in de problemen: Eerst zeggen dat je komt maar als de het kabinet dit plannetje terugtrekt weer vertrekken? De imagoschade is gigantisch!

Economisch populisme

Tel daar bij op dat als de politiek zo makkelijk door de knieën gaat over zoiets triviaals als dit er nog meer in het vat zit. En een verlaging van de vennootschapsbelasting zit er al helemaal niet meer in. Dat laatste is belangrijk want de Britten gaan natuurlijk in de nasleep van de Brexit de belastingen verlagen om zo de tariefmuren van de EU te compenseren. De pond is ca 10% gezakt sinds het referendum en daarmee de loonkosten ook: het VK is een uiterst aangename plaats om in te investeren!

En zeg nou niet dat niemand dit voorspeld heeft, zelfs de meest sukkelige amateurbloggertjes zien dit van verre aankomen!

3 reacties

Opgeslagen onder Overig

3 Reacties op “Told you so: Unilever komt helemaal niet naar Nederland

  1. Pingback: Het linkse weg-met-ons denken: Op bezoek bij de PvdA | The Logic Free Zone

  2. Pingback: Project Fear: Brexit | The Logic Free Zone

  3. Pingback: Brexit, onbetrouwbare politici en Unilever: drie keer raden … | The Logic Free Zone

Kom maar door!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.