Links huilie-huilie: ondanks baan toch arm?


Werkende armen … ?

Outrage du jour:

Er zijn steeds meer mensen die wel werken, maar toch in armoede leven.

Elke dag hard werken, vroeg op laat weer thuis. Huilende kindertjes “papa wat eten we vandaag?” en met honger naar bed. De jaren dertig zijn weer helemaal terug!

Of niet?

… of luie armen?

Dit fabeltje komt elke paar jaar weer terug. Mensen die werken maar toch de eindjes niet aan elkaar kunnen knopen. Het is een soort Heintje Davids: ook al kom je keer op keer met feiten aan, toch zal deze urban legend, deze linkse mythe die de gutmenschen maar al te graag er te pas en te onpas met de haren erbij slepen nooit sterven.

Want dat is het: een mythe. En dat is ook niet moeilijk om aan te tonen, ook in dit geval. Het staat er gewoon bij:

„Mensen in loondienst zijn vooral arm omdat ze te weinig uren werken. En bij zzp’ers is het doorgaans omdat ze te weinig per uur verdienen.”

Kijk: daar staat het dan. Het grootste deel van werkende armen werkt part-time. Drie daagjes in de week, zzp’ers nog minder: en dan verbaasd zijn dat je minder geld hebt? Nog afgezien van het zwartwerken: wie gaat er nou wit aan de slag als je zwart 50% meer overhoudt? Plus dat de cijfertjes behoorlijk vertekend worden: hoeveel van deze mensen zitten werkelijk 4 jaar of meer op een laag inkomen?

Wie niet werkt zal ook niet eten

Het simpele feit is dat huishoudens met een laag inkomen over het algemeen ook weinig arbeidsuren maken, laag opgeleid zijn en vaker een-ouder gezinnen zijn. Heel gek dat je dan weinig te makken hebt. Maak je school af, zorg dat je getrouwd blijft en zoek een voltijds baan, het beste -en redelijk elementaire- advies om een makkelijk leventje te leiden, zie de tabel hierboven voor Amerikaanse cijfers.

Maar dat zul je linksche menschen nooit horen mompelen. ‘Eigen verantwoordelijkheid’ en ‘eigen boontjes doppen’ zijn scheldwoorden voor dat soort mensen. Dat moeten we niet willen!

1 reactie

Opgeslagen onder Gutmenschen

Een Reactie op “Links huilie-huilie: ondanks baan toch arm?

 1. Johan P

  Hoewel ik het op sommige punten eens ben en het wat betreft de grote lijnen wel klopt moet ik zeggen dat ik hier toch wel kanttekenening bij wil plaatsen.
  Zelf heb ik altijd fulltime gewerkt. En met fulltime bedoel ik een 40-urige werkweek, terwijl de rest van Nederland 38 of 36 uur per week werkte.
  Daarnaast had ik een bijverdienste aan mijn hobby, waar ik nog eens zo’n 20 uur per week mee bezig was en les in kon geven.
  Ruwweg tot 2000 was dat lekker: het extra inkomendat ik genereerde met de lessen gebruikte ik om te reizen.
  Na 2005 ging het snel bergafwaarts: ondanks het feit dat ik (buiten mijn hypotheek en die was niet extreem hoog aangezien ik ruwweg 1/3 van mijn flat zelf al had betaald) geen schulden had bleven de kosten maar stijgen.
  In 5 jaar tijd van alles opgezegd: 2 krantenabonnementen, 2 tijdschrift abonnenmenten, lidmaatschap van 1 sportclub, 1 schaakclub en 1 andere club, aanvullende verzekeringen opgezegd, maar ondanks dat werd het toch steeds lastiger. Sparen kwam er niet meer van, reizen al helemaal niet.
  En nee, geen dure TV (ik heb al meer dan 25 jaar geen kijkbak), geen dure auto (10 jaar oude 2e hands daihatsu cuore, niet bepaald een luxemodel).
  De extra inkomsten van de lessen werden steeds meer een noodzakelijkheid, alhoewel de belastingdienst er steeds moeilijker over ging doen en het feitelijk met al het gedoe niet meer de moeite waard was bleef ik het doen omdat het een hobby was.

  Nu zal dat deels komen omdat ik altijd single was, en dat is gewoon veel duurder (gemeentelijke heffingen voor rioolrecht is altijd voor 2 of 3 of meer personen bv) maar als ik mijn huishoudboekje voor de uitgaven erbij pak dan zijn mijn boodschappen over de periode 1990-2015 vrijwel hetzelfde gebleven, dus de uitgaven liggen echt ergens anders.
  Wat dat betreft ben ik ook blij dat ik vertrokken ben uit Nederland

Kom maar door!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.