Socialisme in de praktijk: Extra gym op school


Niet alleen de cito score valt lager uit bij allochtone kinderen.

Iemand voetballen?

Kinderen bewegen te weinig:

[Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal KNVB]: “Het is beschamend dat in een welvarend land als Nederland, de helft van het aantal basisschoolleerlingen te weinig beweegt. Kinderen hebben recht op minimaal twee uur gymles per week van een vakdocent.”

En dus?

Oorzaak en gevolg

Dat kinders over het algemeen te weinig bewegen is een feit. Dat heeft een paar oorzaken: verstedelijking, computerspelletjes en immigratie. Dat laatste is niet een flauwe steek naar de multikul maar ook een feit: negers en moslims bewegen een heel stuk minder dan blanken. Plus dat er een sterke relatie is met de sociale klasse: kinders van hoog opgeleide ouders doen veel vaker aan sport dan kinders van laag opgeleide ouders.

Daarmee komt er gelijk een tweedeling. Over welke kinderen hebben we het eigenlijk? Hebben alle kinderen wel zo’n behoefte aan extra sport op school?

Het antwoord is een overduidelijke ‘nee’. Dit gaat specifiek over kinderen van laagopgeleide ouders en over immigrantenkinderen. Voor de helft van de kinderen is er niets aan de hand. Sterker nog: door alle kinderen extra te laten sporten moeten de goeden onder de kwaden lijden. Dan maar wat minder rekenles of lezen? Geen aardrijkskunde of geschiedenis? Er moet immers gekozen worden.

Dat het middel erger is dan de kwaal is trouwens een typische eigenschap voor dit soort ‘one size fits all’ geblaat. De overheid kan alleen maar iedereen over één kam scheren, verschil tussen kinderen maken op basis van afkomst en sociale klasse geeft meteen een rel van jewelste: onze Syl zit zich nu al op te winden.

Eigen verantwoordelijkheid

In plaats van de school op te zadelen met de verantwoordelijkheid over voldoende beweging moeten ouders dat zelf doen. Iedereen kan zijn kind bij een sportvereniging aanmelden. De kosten zijn laag -meestal minder dan 100 euro per jaar voor de voetbalclub- en als het dan nog knelt is er de ‘meedoen bijdrage‘ die de meeste gemeenten hebben.

Toch doen juist deze ouders dat niet en daarmee wordt duidelijk waar het probleem zit. Bij de ouders. Te veel moeite, dat is niet onze ‘cultuur’ en nog een heleboel meer smoesjes. En dat gaat niet alleen over voldoende beweging maar ook over andere zaken: huiswerk maken, niet op straat hangen, crimineel gedrag, meisjes lastigvallen, school niet afmaken, etcetera enzovoorts. Dat zijn allemaal symptomen van hetzelfde probleem: ouders hebben de verantwoordelijkheid voor het opvoeden van hun kinderen afgeschoven naar de overheid. Diezelfde overheid is maar wat graag bereidt om met kubieke meters belastingpoet een heel circus op te tuigen om die taken over te nemen. Een enorme stoet aan leraren, jeugdwerkers, straatcoaches en nog veel meer is het gevolg.

De rot zit van binnen. Heel diep en al heel lang.

2 reacties

Opgeslagen onder De Zegeningen van de Multikul

2 Reacties op “Socialisme in de praktijk: Extra gym op school

  1. Johan P

    Niet alleen zij de kosten laag, veruit de meeste gemeentes hebben allerlei potjes voor de zogenaamde minderheidsgroeperingen naast allerlei potjes voor mensen in de laagste inkomens.
    Het probleem is dat er ook nog eens enorm mee wordt gesjoemeld. Mijn broer had een eigen fitnesscentrum in de buurt van Arnhem. En zelf heb ik lesgegeven bij een gerenommeerde sportschool in Arnhem.
    De zogenaamde ‘Arnhemcard’ geeft mensen in de laagste inkomenscategorie het recht ieder kind in te schrijven bij 1 sportschool en de gemeente betaalt. De sportschool moet de administratie bijhouden en ieder kwartaal de gegevens opsturen om dan te worden vergoed. Helaas is het zo dat -verbazingwekkend- met name onder allochtonen hier enorm mee wordt gefraudeerd. Kinderen worden bij 4-5 diverse sportscholen aangemeld. Echter, er wordt er slechts 1 betaald, degeen waarvan de administratie als eerste wordt verwerkt aan het einde van ieder kwartaal. Wat dus betekent dat er een hele lading bedrijven gewoon gratis lessen en voorzieningen hebben verschaft.
    Wat een reden is dat steeds meer kleinere sportscholen afhaken en niet meer aan dat programma meedoen. Dat levert hen dan vervolgens slechte publiciteit op en druk vanuit de gemeente en extra controles, want het zou discriminerend zijn om niet mee te doen. Maar ja, het lastig je hoofd boven water te houden als je constant wordt geconfronteerd met dergelijke zaken.

Kom maar door!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.