Voorheffing dividendbelasting: Afschaffen of niet?


Tax the rich!

D’r is al een hele tijd discussie over het afschaffing van de voorheffing (*) van de dividendbelasting. Kost een flinke schep, 1.4 of zelfs 2 miljard, en waar is het goed voor zou je denken.

Toch is de discussie niet zo moeilijk. De reden dat we dit moeten afschaffen is omdat we als Nederland niet op een eilandje zitten. Vergelijk dit maar eens met dit quote’tje uit de WSJ:

Last year’s corporate tax cut is reducing U.S. tax collections, as expected. But that change is likely to ripple far beyond the country’s borders in the years ahead, shrinking other countries’ tax revenue… The U.S. tax law will reduce what other countries collect from multinational corporations by 1.6% to 13.5%… Companies will be more likely to put profits and real investment in the U.S. than they were before the U.S. lowered its corporate tax rate from 35% to 21%, according to the paper. That will leave fewer corporate profits for other countries to tax. And as that happens, other countries are likely to chase the U.S. by lowering their corporate tax rates, too

Tax competition: de beste bescherming tegen graaiende politici

Simpel gezegd: Oom Donald heeft de corporate tax rate verlaagd en opeens is de VS een heel aantrekkelijk land om in te investeren. Geen enkele reden meer om aparte fabrieken etc in de EU op te zetten, alles wat hier gemaakt kan worden, kan een kwart goedkoper in de VS. Tel daarbij op dat de energieprijzen in de VS de helft van hier zijn -door de schaliegasrevolutie en omdat de Amerikanen zich niet gek laten maken door die onzin van klimaatsverandering- en klaar is Cowboy Billy Bob: iedereen terug naar Uncle Sam!

Het simpele feit is dat de hele EU gebaseerd is op hoge belastingen, weinig uren maken en hoge uitkerinkjes, en dan vooral voor die miljoenen kansenpareltjes die met bootladingen naar binnen getrokken worden. Dat kon allemaal omdat bedrijven door de Amerikaanse overheid de grens over gepest werden door hun idiote hoge belastingen op succes: 38% belasting op elke dollar winst, dan leer je het snel af.

Daar heeft The Great Orange Baffoon een streep door getrokken. America First: weinig mensen -en onze Lilian al helemaal niet- hebben door wat dat betekent.

4 reacties

Opgeslagen onder Economie

4 Reacties op “Voorheffing dividendbelasting: Afschaffen of niet?

  1. Jan

    Of je nou voor of tegen dit soort belasting bent maakt mij niet uit. Waar ik bezwaar tegen heb is de grote klappers steeds. Kijk naar kinderopvang… De ene keer maken we het gratis en een volgend kabinet laat ouders de volle mep betalen. Nu schaffen we deze belasting af en over een paar jaar is hij weer terug. BPM wordt nu een flink stuk hoger. Bij de BTW wordt gewoon 50% bijgeplust. Ooit riep Joop den Uijl nog dat de marges smal waren. Nou dat is volledig losgelaten. Echte goede economen zie je niet meer in de politiek.

    • Verstandige politiek -een contradictio in terminis- zorgt er voor dat de overheid structureel en langdurig gaat bezuinigen. Elk jaar de overheid een procentje kleiner. En dan het geld teruggeven aan de werkende burger. Daar is het immers ook vandaan gekomen.

      De economie zal er niet onder lijden, dat geld is immers niet verdampt, en zelfs er op vooruitgaan. Denk aan die verspilling van al die duizenden ambtenaren die dagelijks regeltjes op beleidsplannetjes op subsidietjesplakken.

  2. Pingback: Trump Derangement Syndrome: Ook in Nederland! | The Logic Free Zone

  3. Pingback: Voor wie het nog niet door heeft: Make America Great Again! | The Logic Free Zone

Kom maar door!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.