Het economische onbenul van de gemiddelde Nederlander: maak het noorden fiscaal aantrekkelijker voor bedrijven


Geen file

Moet de overheid bedrijven met gunstige fiscale regelingen naar Noord Nederland lokken om zo de filedruk etc in de randstad te verminderen? Volgens ene Mario Verhees wel.

Laten we het hier maar eens over hebben

Urbanisatie

Deze manier van denken -deze denkfout om precies te zijn- is al zo oud als de industriële revolutie en misschien nog wel ouder. Sinds de mechanisatie van de landbouw stroomt het platteland leeg en de steden vol. En niet alleen in Nederland: overal ter wereld neemt de urbanisatie steeds verder toe. Op dit moment woont de helft van de mensheid al in steden, in 2050 is dat driekwart. Plus dat de bevolking tegen die tijd nog eens een miljardje of twee gegroeid is.

De reden is natuurlijk voor de hand liggend. Al in 1776 met de publicatie van het eerste economieboek heeft Adam Smith dit fenomeen verklaard: Hoe dichter bevolkt een gebied is, hoe meer het loont om je steeds verder te specialiseren. Hoe meer je gespecialiseerd bent, hoe hoger je productiviteit en dus je inkomen. En zulke centra worden zelf ook weer aantrekkingspunten voor bedrijven die de voordelen daarvan willen plukken. Als er ergens bijvoorbeeld een aantal high tech bedrijven samenklonteren dan wordt het voor personeel veel interessanter om daarheen te verhuizen. Gaat de ene over de kop dan kom je immers makkelijk bij de ander aan de slag. Datzelfde geldt voor bedrijven: hoe kom je aan gekwalificeerd personeel? Vestig je op plaatsen waar die samenklonteren. Een zelfversterkende draaikolk.

Tegen de stroom in

Daarmee wordt het duidelijk waarom bedrijven graag in de Randstad op een kluitje zitten. Dat is voor hun erg voordelig. Ga je dit met forse subsidies proberen tegen te gaan dan maak je de Nederlandse economie als geheel minder concurrerend. De belastingen voor bedrijven die niet verhuizen moeten immers omhoog omdat de overheid niet minder is gaan uitgeven. Het geld zal ergens vandaan moeten komen. En dat betekent simpelweg lagere salarissen voor de achterblijvers.

Niet dat het iets zal helpen: de overheid heeft bijvoorbeeld het CBS en het ABP al naar Limburg verplaatst maar dat heeft de leegstroom van die provincie niet gestopt. En dat gaat dan nog over werk dat niet hoeft te concurreren met andere partijen, de belastingbetaler betaalt toch wel. Bedrijven die hun eigen broek moeten ophouden zijn dan binnen een paar jaar kapot om de simpele reden dat de beste krachten niet meeverhuizen.

1 reactie

Opgeslagen onder Economie

Een Reactie op “Het economische onbenul van de gemiddelde Nederlander: maak het noorden fiscaal aantrekkelijker voor bedrijven

 1. Johan P

  Eens. Of misschien deels eens.
  Het idee om een paar bedrijven op die manier te laten verhuizen is achterlijk. Dat heeft nooit gewerkt en gaat ook nooit werken, zoals Adam Smith destijds eigenlijk al had aangetoond.

  Wat wel ZOU kunnen werken (ZOU, niet ZAL) is een volkomen nieuw centrum van bedrijven uit de grond stampen om een nieuwe, aanvullende cluster te gaan vormen. Dat zal slechts deels de verkeersdruk in de Randstad verminderen, en dan pas op lange termijn.
  Want er moet er wel rekening worden gehouden met heel veel zaken. Er zal een extra haven moeten komen, een luchthaven, een internetknooppunt, de wegen moeten worden aangepast en extra wegen aangelegd, evenals bedrijventerreinen, voor zowel kantoren als toeleveringsbedrijven om maar eens wat zaken te noemen.

  Dat betekent een giga-investering, die slechts deels vanuit de overheid kan komen. En met de aanleg van een extra haven is jaren gemoeid. Deceennia als men rekening houdt met het gedoe van millieu-organisaties die alles gaan vertragen.
  Is het doenlijk? Ja, theoretisch gezien wel, maar gezien de absolute onbereidheid in de politiek om echte keuzes te maken en dingen door te drukken blijft het alleen een theorie.

Kom maar door!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.