Kwaaie ouders, bedreigde leraren en het schooladvies


Leraartje pesten

Wat blijkt?

Driekwart leraren onder druk van ouders om schooladvies aan te passen’

Hoe goed gaat dat allemaal met dat schooladvies?

Het idee van een schooladvies is natuurlijk om een kind een gebalanceerd advies te geven. Om te zorgen dat het op de juiste school komt en dat daar geen ongelukken van komen. Om af te stromen naar een lager niveau -of zelfs van school moeten veranderen- is een redelijk traumatische ervaring.

D’r is best wel wat data over hoe goed dat werkt:

Het grootste gedeelte van de leerlingen (75%) komt, in het derde jaar van het voorgezet onderwijs, terecht op een niveau dat overeenstemt met het gegeven advies. Van alle leerlingen die in 2009/2010 een advies hebben gekregen, is in het derde leerjaar 14% op een lager niveau terecht gekomen. 9% bevindt zich op dat moment boven het advies van de basisschool.

Drie kwart is niet slecht. Opvallender is dat er meer kinderen afstromen dan opstromen. If any geven leraren te rooskleurige adviezen, haaks op wat sommige ouders denken.

Daarmee kom je op de kern van het schooladvies: Dit gaat gedeeltelijk over de capaciteiten van het kind maar voor minstens even groot deel over de omgeving. Gelijk de reden dat allochtonen meestal een lager advies krijgen bij gelijke cito-score dan Nederlanders. Een ouder die de middelbare school in Turkije of Marokko niet heeft afgemaakt kan zijn kind niet helpen met 4de jaars wiskunde op het gym. En nee, dat is geen discriminatie. De ouders zijn verantwoordelijk voor het opvoeden van hun kinderen en als ik mijn kinders help met hun huiswerk dan is dat geen discriminatie van kinderen die dat van huis uit niet meekregen.

Wie is er verantwoordelijk voor het kind?

Het echte probleem zit er natuurlijk in dat basisschool leraren hierdoor bepalen wat de toekomst van een kind is. Ouders die het daar niet mee eens zijn hebben het nakijken. En dat is nogal wat.

Je mag een hele tros bij elkaar neuken, je mag van je vrouw scheiden -en zo je kinders de vernieling in helpen- je mag ze dagelijks friet en hamburgers voeren totdat ze dik en slap zijn, je hoeft ze niet op sport te doen, je hoeft ze niet eens ’s avonds voor te lezen of in te stoppen. Je hoeft ze niet eens op tijd naar bed te sturen. Je mag ze de tanden uit hun bek laten rotten, ze krom laten groeien van de slechte voeding en je mag ze volproppen met antisemitische haat en jihadistisch braaksel. Basically mag je je kind volledig de verdommenis in helpen.

Mag allemaal. Maar je mag niet bepalen naar welke school ze moeten.

2 reacties

Opgeslagen onder Gutmenschen

2 Reacties op “Kwaaie ouders, bedreigde leraren en het schooladvies

 1. Jan

  Het is een waardeloos systeem. Mijn zoon verveelde zich wezenloos op school en gooide er met de pet naar. Het was allemaal veel te simpel voor hem. Geen uitdaging.
  Het advies was, terwijl hij wel altijd voldoendes scoorde, VMBO-T. En het was maar de vraag of hij dat zou redden.
  We hebben als ouders het voor elkaar gekregen dat hij toch op een school terecht kon komen waar hij de HAVO kon doen. Fluitend gehaald, daarna HTS en na een jaar overgestapt naar de TU in Delft waar hij na zijn masterdiploma gehaald te hebben gevraagd (!!!) is om mee te doen in een promotietraject. Hij kan inmiddels werken waar hij wil en gaat de hele wereld over om te laten zien waar hij mee bezig is.

  Het is goed gekomen, maar als we als ouders niet hadden ingegrepen was het nooit iets geworden.

 2. Johan P

  Als het systeem voor 75% juist scoort is dat nog niet zo gek.
  En ik snap dat ouders zeggenschap willen hebben, maar laten we wel wezen, de meeste ouders vinden het al heel wat om 2x per jaar naar een ouderavond te gaan. Hulp met huiswerk lijkt er ook nogal eens bij in te schieten. Dus persoonlijk vind ik het niet zo gek dat de leraren een advies geven n.a.v de scores en het gedrag.
  Mocht het te eenvoudig zijn, zoals bij de zoon van Jan in de reactie hierboven, dan is er altijd nog de mogelijkheid om een stapje hoger te gaan. Dat de ouders daar op letten en eventueel besluiten de overstap te maken is in mijn ogen niet meer dan normaal.

Kom maar door!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.