Het probleem met zoveel vrouwen voor de klas


Het zwakke geslacht

Identity politics zijn tegenwoordig ‘bon ton’. Had ik vroeger nog geleerd dat je geen onderscheid mag maken tussen mensen op basis van geslacht, huidskleur, religie of seksuele geaardheid, tegenwoordig heeft iedereen die niet man of wit is een streepje voor.

Ook vrouwen. Een mens zou bijna gaan denken dat het vrouwelijke geslacht inderdaad het zwakke geslacht is. Dat vrouwen minder kans op een goede opleiding hebben, dat vrouwen vaker naar het VMBO gaan, etcetera enzoverder.

Data

Het Ministerie van Onderwijs houdt bij hoeveel meisjes en jongens op welke scholen zitten. Daar doen ze een beetje geheimzinnig over, je moet wat datasets met elkaar combineren, maar iedereen met een beetje programmeerervaring krijgt dat voor elkaar. (*)

De data staat hier en hier

HAVO & VWO?

Het eerste resultaat is dat meisjes veel vaker naar de HAVO en het VWO gaan dan jongens. Voor iedere 100 jongens zijn er 107 meisjes op die scholen om precies te zijn, een onbalans van 7% -zie grafiekje hierboven. En omdat je de HAVO en het VWO nodig hebt om naar het HBO en de universiteit te gaan verklaart dat meteen voor een flink gedeelte waarom er veel meisjes dan jongens hun bachelors en masters halen.

Praktijkonderwijs & Speciaalonderwijs?

Aan de andere kant van het spectrum zien we precies het tegenovergestelde. Jongens gaan op de basisschool ongeveer twee keer zo vaak naar het speciaalonderwijs en op de middelbare school 37% vaker naar het praktijkonderwijs: voor iedere 100 meisjes die naar het PO gaan zijn er 137 jongens.

Emancipatie

Dat meisjes rond hun 12de wat voorlopen op jongens kan iedere ouder met eigen ogen zien. Daar is niets controversieels aan. Dat wil niet zeggen dat jongens dommer dan meisjes zijn, tegen de tijd dat de kinderen 15 zijn hebben jongens hun achterstand ingelopen en lopen ze juist voor op de exacte vakken.

Ons schoolsysteem echter sorteert de kinderen uit als ze naar de middelbare school gaan en vooral jongens plukken daar de zure vruchten van. Jongens die prima de HAVO of het VWO zouden kunnen halen worden structureel lager ingeschaald, louter en alleen omdat hun biologische klok op die leeftijd achter loopt. Meisjes die beter naar het VMBO kunnen gaan worden naar de HAVO gestuurd alleen maar omdat ze zo goed hun huiswerk maken en zo braaf in de klas zitten.

Meisjes zijn de ‘gold standard’ als het om gewenst gedrag op school zijn. Altijd netjes, huiswerk voor elkaar, rustig op een stoel zitten. Jongens daarentegen zijn lastig, maken ruzie, vechten, lopen en schreeuwen door de klas. Daar houden leraren niet van -let wel: het overgrote dele van de leraren op de lagere school is vrouw(!)- en dus worden jongens afgeserveerd als ‘ongeschikt’.

Dat heeft hele grote consequenties. Alleen het verschil tussen jongens en meisjes op de HAVO en het VWO op te lossen is hetzelfde als een miljoen hogeropgeleiden uit het buitenland naar binnen trekken. De potentie voor onze samenleving is enorm, gigantisch!

Zie hier wat er gebeurt als je toestaat dat er geen mannen meer voor de klas staan: Het is tijd voor een nieuwe eMANcipatiegolf.


(*) Een gemiddelde journalist natuurlijk niet en dat is misschien ook wel en clou waarom je hier niets over in de media hoort. Complotje? Welnee. Stupiditeit? Jazeker!

3 reacties

Opgeslagen onder Gutmenschen

3 Reacties op “Het probleem met zoveel vrouwen voor de klas

 1. Johan P

  Ik kan dit alleen maar onderschrijven. Daarnaast betekent dit dat jongens op school constant een rolmodel missen in de vorm van een mannelijke onderwijzer. Mannen geven nu eenmaal les op een andere manier dan vrouwen. En een mannelijke onderwijzer herkent de feiten die in het artikel worden genoemd en laat die meewegen.

  Een van mijn pupillen heeft 2 jaar geleden de PABO afgerond en staat nu voor de klas. Hij is op die basisschool de ENIGE mannelijke onderwijzer. De rest van de groep van ongeveer 25 zijn vrouwen, en een vrouwelijke directrice. Hoezo onbalans?

  Zelf heb ik jarenlang vechtsporten onderwezen. En hoewel maar zelden nodig, juist omdat ze weten dat ik geen flauwekul duld, ben ik in ieder geval in staat om met een redelijk diepe stem een groep van 30 ravottende kinderen letterlijk te overschreeuwen. En dan is 1 woord genoeg om ze stil te krijgen. Hoewel het een noodmaatregel is (alhoewel soms wel handig op een toernooi om over het publiek heen te kunnen) zie ik dat nog niet gebeuren met het piepstemmetje van de meeste vrouwen.
  Verbaal overwicht is een belangrijk hulpmiddel en dat hoeft echt niet altijd met schreeuwen. Alleen al het diepere stemgeluid heeft een bepaalde invloed.

 2. Pingback: Krijgen islamitische meisjes evenveel kansen als islamitische jongens? | The Logic Free Zone

 3. Pingback: Links taboe: ras vs IQ | The Logic Free Zone

Kom maar door!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.