Nepnieuws: Opnieuw meer huishoudens in langdurige armoede


Het CBS heeft weer een persberichtje de wereld ingeslingerd:

Het aantal huishoudens dat vier jaar of langer van een laag inkomen moest rondkomen is verder toegenomen.

Tja. Bar en boos dus?

Data

Laat ik zelf maar eens gaan kijken. Ik gebruik de data van het cbs zelf, die staat hier en hier. Deze data geeft aan hoeveel allochtonen er per gemeente wonen en hoeveel huishoudens per gemeente een laag inkomen hebben, zie de bubblegraph hierboven.

Resultaten

3 simpele LLS-fits op de data van 2014, 2015 en 2016 geven een heel ander resultaat. De samenvatting staat hierboven.

Wat blijkt namelijk? Het aantal autochtone gezinnen dat een laag inkomen heeft over deze periode is stabiel op 3.5%. Het aantal Westerse Allochtone gezinnen dat een laag inkomen heeft is gezakt van 23.6% naar 20.5%, zeg maar 15% eraf. Het aantal Niet Westerse Allochtone gezinnen dat een laag inkomen heeft is ook gezakt van 29.1% naar 26.4%, zeg maar 10% eraf. De R2 van de fits is rond de 71%, extreem hoog.

Conclusie

Het CBS meldt dat het aantal huishoudens dat langdurig (i.e. 4 jaar of langer) een laag inkomen heeft wat gestegen is. Dat is juist. Maar dat geldt niet voor het totale aantal huishoudens dat een laag inkomen heeft. Voor autochtonen is dat gelijkgebleven, voor WA en NWA is dat fors gezakt.

De reden is natuurlijk simpel. Mensen die pas kort een laag inkomen hebben gaan op zoek naar een baan en met een aantrekkende economie is dat een koud kunstje. Mensen die al 4 jaar of langer op de bank zitten vinden het wel best.

De tweede conclusie is dat er voor autochtonen volledige werkgelegenheid is. Iedereen die aan de slag wil, is dat ook. Voor WA geldt dat zelfs bij een hoogconjunctuur meer dan 20% niet aan het werk gaat. Voor NWA is het nog extremer: 25% komt niet aan de slag.

De reden is natuurlijk simpel. Al dat geneuzel over de multikul is leuk voor politici, werkgevers daarentegen kijken wel lijp uit. Ervaring leert dat het aannemen van een kansenpareltje of een MOE-lander al snel tot problemen leidt. En als je zo iemand dan er weer uit wil zetten dan komen de Haagsche jongens en meisje persoonlijk je bedrijfje in mootjes hakken. Nee dank je, liever een paar verse buitenlanders.

5 reacties

Opgeslagen onder De Zegeningen van de Multikul

5 Reacties op “Nepnieuws: Opnieuw meer huishoudens in langdurige armoede

  • Dat denk ik niet.

   Het CBS heeft het over 8.2% van de huishoudens die een laag inkomen hebben maar vergeet er bij te vertellen dat dat volledig gedomineerd wordt door WA en NWA. Onder Nederlanders is dat slechts 3.5%. 8.2% is een probleem. 3.5% is geen probleem, een heel groot verschil. Wat zou er gebeuren als het CBS rapporteert dat een kwart van de NWA volledig kansloos in onze samenleving is, hoeveel belastingpoet we er ook tegenaan gooien?

   Dit vind ik gewoon de boel verdraaien. Het CBS moet de feiten op tafel leggen en niet het slechte nieuws (voor alle maakbare samenleving adepten dan) onder de politiek correcte mat schuiven.

 1. Johan P

  Ja, wat denk je dan.
  Als ik moet kiezen weet ik het ook wel, ik ga mezelf niet in de vingers snijden door iemand aan te nemen waarvan ik weet dat er een grote kans is dat ik problemen mee krijg omdat hij niet wil, of allerlei extra eisen gaat stellen.

  Wat wel opvalt is weer de manier waarop het wordt gebracht.
  Het lijkt een beetje op de manier waarop de reguliere media in de VS over de economie berichten. Ondanks dat die enorm aantrekt en de werkloosheid lager is dan de afgelopen 50 jaar weten ze het zo te brengen dat het, hoewel juist, in ieder geval klinkt alsof het een probleem is.

Kom maar door!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.