Nepnieuws: Keystone XL lekt!


Smeerpijp of train wreck?

Vergelijk

[nov 2017]: Bijna achthonderdduizend liter olie is in de Amerikaanse staat South Dakota weggelekt. De ondergrondse Keystone-pijpleiding waaruit de olie lekte is door werknemers afgesloten. Het is de grootste lekkage ooit in South Dakota.

met

[dec 2013]: In de Amerikaanse staat North Dakota is vannacht een trein van meer dan honderd tankwagons met ruwe olie ontspoord en gedeeltelijk in brand gevlogen.

Halve waarheden, hele leugens

Een beetje ketelwagen bevat meer dan 100 kuub aan olie. Als je er 100 op elkaar rijdt dan heb je een probleem van meer dan 10 miljoen liter. In dat opzicht is die lekkage nog beperkt.

De echte vraag is natuurlijk niet alleen welk ongeluk het ergste is, beiden komen in ieder geval voor, maar ook hoe vaak. En dan wordt het verhaaltje net andersom:

(The) Fraser Institute found that moving fuel by pipeline was 4.5 times safer than doing so by rail. And according to a Fraser representative at the time, “saying ‘No’ to a pipeline is saying ‘Yes’ to rail,” which will “increase the risk to the environment and human health and not decrease it.”

Dat was trouwens een van de redenen om die pijpleiding te bouwen, afgezien van de gigantische kosten die het bespaart. De Dakota Access pipeline bijvoorbeeld heeft de islamitische fascisten en de Russische maffia tegen de honderd miljard gekost. Elk jaar weer. Wereldvrede anyone?

Framing

Toch denk ik niet dat het daar vanavond bij de NOS op het 8 uur journaal over zal gaan. Die komen met beelden van olieplassen, lekkende pijpen en besmeurde vogels. Plus natuurlijk een stand-up van GreenPeace of hoe al die clubjes ook heten. En natuurlijk een vingerwijs-kletsje over oom Donald want die heeft die pijplijn goedgekeurd.

Wedje doen?

3 reacties

Opgeslagen onder De Irrationele Mens

3 Reacties op “Nepnieuws: Keystone XL lekt!

 1. VarAway

  Hoeveel pijpleidingen voor olie en gas liggen er in NL?
  Heeft u OOIT iets gezien/gehoord over lekkende leidingen in NL?
  Ech nie.
  Hoeveel miljoenen tonnen olie worden er per schip vervoerd?
  Zelden hebben we ellende. Ja ieder ton olie vervuiling is idd uit den
  boze en we weten allemaal nog de Exxon Valdez bij Alaska.
  Gek dat we NOOIT iets zien/horen over de brandende oliebronnen
  in Irak, Syrie. Nou ja nog wel ten tijde van Sadam.

  • Pijpleidingen in Nederland liggen er al decennia. Het is aannemelijk dat lekkages bij nieuwe pijpleidingen optreden zoals de keystone xl en de Dakota Access pipeline.

   Dus dat op zich is niet verwonderlijk.

   Ongelukken met treinen daarentegen kunnen altijd ontstaan, hoe lang je al olie per trein vervoert. Daar zit ook het grote verschil.

Kom maar door!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.