Nepnieuws: De Belgische VRT over de Amerikaanse wapenwetgeving


Gekleurde bril

Op de website van de VRT, de Vlaamse publieke omroep, staat een stukje over het Amerikaanse wapenbezit. Interessant want er is net een geweldige schietpartij in Las Vegas geweest:

Ook al moest ik vluchten voor mijn leven, toen Steven Paddock in het rond begon te schieten en een bloedbad aanrichtte in Las Vegas, dan nog wil ik met hand en tand het Amerikaanse recht verdedigen om wapens te dragen en te verzamelen.” Die verwonderlijke woorden spreekt Ron tegen mij als ik hem ontmoet twee dagen na de bloedigste schietpartij in de geschiedenis van Amerika.

Linkse arrogantie

Laat ik maar eens wat dingetjes eruit halen. Het quote’tje hierboven bijvoorbeeld geeft al aardig weer wat de insteek van de reporter is: De Amerikanen zijn behoorlijk in de war met hun wapen-fiebel.

De Amerikaanse politiek trekt nooit de kaart van de slachtoffers, maar altijd die van de wapenindustrie. Dat is een feit, geen mening

Euh … ? De Amerikaanse politiek volgt wat de Amerikaanse burger wil. En dat is glashelder: geen inperking van het wapenbezit. Plus dat ze heel duidelijk de kant van het slachtoffer kiest: Amerika heeft gewoon de doodstraf, in een heel aantal staten de ‘3-strikes-you’re-out’ wetgeving plus het concept ‘groepsschuld’: Als een groep criminelen de wet overtreedt is elk van de leden daarop aanspreekbaar. Tel daar nog bij op forse straffen voor wie politieagenten aanvalt, heel serieuze straffen voor geweldsmisdrijven en dubbele porties voor ‘hate-crimes’. Wie een terreuraanslag pleegt kan in de VS niet op veel geknuffel rekenen: Veel duidelijker kun je niet voor het slachtoffer kiezen.

Ruim 34.000 doden per jaar door wapens: zelfmoorden, moorden, ongevallen, geweld op straat, bendeoorlogen, huiselijke ruzies. Bijna 90 doden per dag door het gebruik van wapens.

Wat hier staat is feitelijk waar maar ook buitengewoon misleidend. Dit zou een homicide rate suggereren van meer dan 100 per miljoen inwoners. Echter, het aantal moorden per jaar is ongeveer 11.000. De rest zijn zelfmoorden. Door moord en zelfmoord op een hoop te gooien verdraai je de boel behoorlijk. Tel dan het aantal dodelijk autoongelukken er ook maar bij op: heeft ook niets met elkaar te maken.

Maar dan nog. 11.000 moorden per jaar is een moordcijfer van 34 doden per miljoen. In Nederland is dat 6.1 en in Japan 3.1. Dus de conclusie is dat het in de VS volledig uit de hand is gelopen?

Welnee. Het helft van het aantal moorden hiervan zijn negers die andere negers afknallen in de binnensteden. Kijk je naar blanken dan zijn dat er zo’n 6500. 74% van de Amerikaanse bevolking is blank -zeg 235 miljoen mensen- en dus is het moordcijfer onder blanken 27. Nog steeds 4 keer zo veel als in Nederland maar zeker niet ‘out-of-control’. Wie daarover begint moet ook verklaren waarom Nederlanders elkaar twee keer zo vaak afknallen als Japanners dat doen.

Bijna 400 miljoen wapens zijn er in omloop. Dat is een tijdbom die om de zoveel tijd wel moét afgaan.

Logischerwijs staat hier precies het tegenovergestelde. De amerikanen hebben een wapenbezit dat een factor honderd of meer hoger is dan in Nederland -en een factor duizend of meer hoger dan in Japan- terwijl het aantal moorden ‘slechts’ 4 keer zo hoog is. Al die wapens resulteren dus niet in een-op-een extra moorden. De NRA slogan dat de beste bescherming tegen een crimineel met een pistool een good guy met een pistool is, is dus feitelijk waar. Tel daar bij op dat slechts een paar procent van de vuurwapens die gebruikt zijn bij een moord, legaal aangeschaft zijn en de conclusie is over duidelijk: De VS is intrinsiek een veel gewelddadiger land en de beste manier om je daar tegen te beschermen is het kopen van een pistool.

Amerikanen zijn niet gewelddadiger of bloeddorstiger dan Europeanen. Ze hebben alleen veel meer wapens, en wapens zijn nu eenmaal dodelijk tuig. Ze zijn vrijelijk beschikbaar. Ze zijn overal.

Niet dus.

Neerkijken op de VS

Het probleem met dit soort verslaggeving is dat het er van uit gaat dat Amerikanen te dom zijn om te poepen. Dat wij, blanke Europeanen, het allemaal veel beter weten en dat de Amerikanen in een wurggreep zitten van ‘het grootkapitaal’. Onze samenleving is perfect en de Amerikanen maken er een potje van. En dat is heul slecht! Wij kunnen ons niet voorstellen dat de overgrote meerderheid van de Amerikanen hun wapen wil houden en dat de helft van de Yankees oom Donald een prima peer vinden.

Dat zie je continu in de berichtgeving over de VS, de klets over oom Donald voorop. Dat is verdomde arrogant. Wij zouden onze grote bek eens dicht moeten houden en eerst maar eens bij ons zelf te rade moeten gaan waarom er jaarlijks duizenden Europeanen naar de VS emigreren en geen enkele Amerikaan deze kant op. Hoe komt het dat de gemiddelde Amerikaan het dubbele van de gemiddelde Europeaan verdient? Hoe komt het dat de ‘best and the brightest’ dat jaarlijks hier afstudeert eerst een rondje ambassades doet of er geen mogelijkheid buiten Europa is om aan de slag te gaan?

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Gutmenschen

Kom maar door!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.