Hoger salaris voor politici?


pics_002_clean_790

Meer geld voor die lui!

Ingezonden brief bij de Telegraaf:

Verdubbel salaris politici’

Want, zo luidt de theorie, dan zouden ‘toppers’ uit het bedrijfsleven wel in de politiek willen terwijl nu een beetje manager daar lachend van weg loopt. Goed plan? Slecht plan?

Kamerleden worden al heel goed betaald

Een ‘gewoon’ kamerlid krijgt bijna 8000 euro bruto per maand plus ca 16% extra aan het eind van het jaar plus nog wat extra gebbetjes en gabbetjes. Bij elkaar dik over de ton heen dus. Daar boven op kunnen kamerleden die 58 zijn en minimaal 10 jaar in de kamer hebben gezeten met pensioen.

Daarmee komt er een heel ander verhaal bovendrijven: een doorsnee kamerlid verdient bijna 3 keer modaal. Je zult weinig burgers vinden die dat ook halen.

Vergelijk je bijvoorbeeld de werkervaring van kamerleden met doorsnee Nederlanders dan wordt het nog gekker: 80% heeft een achtergrond binnen de overheid of de non-profit wereld terwijl dat bij de gewone burger precies andersom is.

De mythe van de ‘volksvertegenwoordiging’

De achterliggende redenen zijn niet omdat er te weinig betaald wordt. Het probleem zit er in dat kamerleden niet gekozen worden. Tenminste: niet direct. Het gemiddelde kamerlid haalt hooguit een paar duizend stemmen. Om in de kamer te komen hoef je dus niet iets te kunnen of een flinke achterban te hebben -dat is zelfs irrelevant, gezien de hoge mate van wisselingen door het jaar heen: een derde maakt zijn termijn niet af- maar moet je louter de partijlijn klakkeloos herhalen op elk gewenst moment. Wie dat doet komt in een goed blaadje bij de kiescommissie en dus op een verkiesbare plaats. De voorbeelden zijn legio: de snotneus van GroenLinks of onze Lodewijk bijvoorbeeld. Niet echt voorbeelden van mensen die iets kunnen.

De tweede misvatting is dat hogere salarissen betere mensen aantrekt en dat zo de overheid beter gaat functioneren. ‘If only we had the right people …’, dan zou in no time dit land een paradijsje zijn en er alleen nog maar pure eerlijkheid, saamhorigheid, vrede en geluk door de straten stromen.

De werkelijkheid is anders. Als je meer gaat betalen zullen er zeker betere mensen komen maar dat wil nog niet zeggen dat de overheid als geheel beter gaat functioneren. Een goed functionerende overheid is nl een overheid die aan strikte regels gebonden is, niet een overheid waar iedereen een universitaire bul heeft of CEO van een groot bedrijf is geweest.

Een overheid die zich niet overal mee kan bemoeien en die afspraken zoals die zijn gemaakt tijdens de verkiezingen en in het parlement moet nakomen. Een overheid die zich kortom opstelt als een ‘projectleider’ die het verkiezingsprogramma moet ‘implementeren’. Wordt dat niet gehaald dan volgt er ontslag, verkiezingen en kan er een nieuwe ‘projectleider’ aantreden. Kort gezegd: een overheid die gecorrigeerd kan worden en die zich beperkt tot haar kerntaken.

Een beter mechanisme zou dus een correctief referendum zijn. Daarmee trek je in een keer heel wat van dat gelieg en gedraai over de toonbank.

Advertenties

1 reactie

Opgeslagen onder Politiek

Een Reactie op “Hoger salaris voor politici?

Kom maar door!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s