Het economische onbenul van de gemiddelde Nederlander


De doorsnee Koreaan woont in een appartementje van 70 m2 met vrouw en kind.

De doorsnee Koreaan woont in een appartementje van 70 m2 met vrouw en kind.

Staatsplanning

Op de website ‘de ingenieur’ staat een artikeltje over al dan niet ‘eerlijke’ staatssteun van landen zoals China, Korea en in het midden oosten voor hun eigen industrie. De strekking van het verhaal laat zich makkelijk raden:

[Dr. Ir. Jasper van Kuijk, economische analfabeet]: “De Koreaanse industrie is groot geworden door innige samenwerking tussen de overheid en enorme technologieconglomeraten als Hyundai, Samsung en LG.”

Door die ‘oneerlijke’ staatssteun leggen onze industrieën het loodje en zijn wij slechter af en hun beter. Dus moet ‘de overheid’ krachtig ‘ingrijpen’ om een iedereen een ‘eerlijke kans’ te geven.

Tja. Echt?

Jij wilt niet in Korea wonen, vriend Jasper

Laat ik maar eens wat data opduikelen. Koreanen werken gemiddeld 2113 uur per jaar tegen Nederlanders 1419 uur. Oftewel, Koreanen werken 50% meer uren. Zeg maar dag tegen je 3 weken vakantie en je 20 ATV dagen, een weekje vakantie en 45 uur per week standaard voor iedereen is ook wel goed. Tel daar bij op dat het modale inkomen in Korea 33110 USD (PPP) is terwijl dat in Nederland 50670 USD (PPP) is en de conclusie is overduidelijk: Koreanen werken knetterhard maar worden slecht betaald: Per uur verdient een Nederlander ruim het dubbele.

Niet dat onze economie nou opeens minder concurrerend is: ons handelsoverschot is met 16.5 miljoen mensen 87 miljard USD terwijl dat van Korea met 50 miljoen mensen ruim 70 miljard USD is. If anything zijn de salarissen in Nederland te laag: we zijn te concurrerend en we werken te veel.

Daarmee zit er een gat zo groot als het PSV stadion in de kletsjes van onze Dr. Ir. van Kuijk: Nederland doet het economisch een stuk beter dan de Koreanen hoe je het ook wendt of keert.

Meer bang for your buck

Een land als Rwanda kan koffie leveren voor een fractie van de kosten van wat Nederlandse koffie zou kosten. Moeten we daarom Rwandese koffie kopen en dus onze eigen koffie industrie ten dode opschrijven? Het zelfde geldt voor bijvoorbeeld bananen: die komen voor een prikkie uit het zuiden, een prijs die we nooit in Nederland zouden kunnen halen.

Doet het er toe hoe die bananen of die koffie zo goedkoop geproduceerd kan worden? In dit geval omdat de natuurlijke omstandigheden in warme landen veel voordeliger zijn dan bij ons maar hoe relevant is dat? In het geval van Korea gaan er kubieke meters belastingpoet naar hun eigen industrie. Auto’s die veel te duur zijn worden zo een stuk goedkoper. Hyundai maakt daardoor winst en de gewone Koreaan krijgt een forse belastingaanslag. Hoe eerlijk is dat? Als je het over graaikapitalisme hebt dan heb je het over Korea.

De kern van de zaak is natuurlijk dat de Koreanen ons spullen onder de kostprijs koste wat kost willen verkopen. Dat geld moet door de gewone Koreaan opgehoest worden in de vorm van lage salarissen, lange uren en hoge belastingen. Moeten ze zelf weten, wij kunnen beter dat cadeautje aanpakken en ons concentreren op sectoren waar wij weer concurrerender dan Koreanen zijn. En dat gaat ons heel goed af, zie de handelsoverschotten.

Advertenties

1 reactie

Opgeslagen onder Economie

Een Reactie op “Het economische onbenul van de gemiddelde Nederlander

Kom maar door!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s