Linkse dwaallichtjes: Oxfam Novib


meer-belasting-betalen

Death and taxes

Volgens Oxfam Novib is Nederland een waar belastingparadijsje. Reden? Wij heffen geen vennootschapsbelasting voor activiteiten die buiten Nederland gedaan worden. Heel wat bedrijven sluizen hun centen dan hierheen. En dat is heul oneerlijk, potverdikkie!

[Esmé Berkhout, dwaallichtje van Oxfam Novib]: “Het resultaat is toenemende extreme ongelijkheid binnen landen en geldtekort om burgers in ontwikkelingslanden meer kansen op een beter leven te geven”

Duiding?

Meer geld nodig?

Je kunt van Oxfam Novib denken wat je wilt, ik persoonlijk vind het een oplichtersclub die leeft van subsidie en die tot in de haarvaten geïnfiltreerd is in de Nederlandse politiek, maar laten we het proberen een beetje inhoudelijk te houden.

Neem bijvoorbeeld het idee dat een arm land beter af zal zijn als het hogere belastinginkomsten heeft. Aantoonbare klinklare onzin. Arme landen zijn niet arm doordat er te weinig belasting wordt betaald maar omdat de elite dat land leegrooft. De corruptie is een allesvernietigende tsunami die een spoor van verwoesting trekt. Geef je dit soort regimes meer geld dan wordt de corruptie alleen maar erger, de onderdrukking van de bevolking moordzuchtiger en de armoede groter.

Denk je nou echt dat zo’n moordende dictator meteen een schooltje gaat bouwen en een waterpompje gaat slaan als wij hem een paar miljoen extra geven? Heb je een gaatje in je kop?

Wie betaalt uiteindelijk de belastingen?

Het tweede -en veel fundamenteler- punt is dat bedrijven per definitie nooit belasting betalen. Klinkt gek, ik zal het uitleggen.

Een bedrijf is niets anders dan een juridische constructie waar 5 partijen in samenkomen: De werknemers, de aandeelhouders, de klanten, de leveranciers en het management. Dat weet ook iedereen: Meneer HEMA of mevrouw SHELL bestaan niet. Mensen worden aangenomen en nemen ontslag of gaan met pensioen, klanten komen en gaan. Leverancier leveren hun producten, investeerders kopen en verkopen aandelen, verstrekken leningen en beoordelen het management. Het management zelf moet al deze factoren in een winstgevende zaak omzetten en eens per jaar verantwoording afleggen.

‘Bedrijven’ betalen dus helemaal geen belastingen, het zijn altijd een van de 5 partijen die dat doen. Of de klanten krijgen een hogere rekening, of de aandeelhouders krijgen minder dividend, of de werknemers krijgen minder loon. Of leveranciers krijgen minder voor hun toeleveringen. Plus natuurlijk dat als er minder winst gemaakt wordt, er ook minder geïnvesteerd wordt wat weer in lagere lonen voor de werknemers leidt of mindere kwaliteit voor de klanten, minder dividenden voor de aandeelhouders etc, etc.

Iedere ondernemer weet dat ook. Wie een rekening naar de klant stuurt, specificeert dat altijd ex-btw. De klant betaalt de btw er boven op en die wordt meteen doorgesluisd naar de fiscus. Jij als ondernemer betaalt dan wel feitelijk de btw aan de fiscus maar het is je klant die de rekening mag opschokken.

dictators-hebben-meer-geld-nodig

Daarmee ligt dit kletsje van deze gutmenschenclub wel omver: Wil je de belastingen verhogen voor een bedrijf in bv de Congo, dan betekent dat meteen lagere lonen voor de werknemers in de Congo, minder dividenden en dus minder investeringen in Congo door de aandeelhouders en hogere prijzen voor de klanten van deze industrie: jij en ik dus. En dat geld gaat naar de corrupte machthebbers die daar weer Mercedessen voor kopen en het op een Zwitserse bankrekening parkeren.

Het idee dat bedrijven belastingen moeten betalen is een van de geslaagste framings van linkse mensen. ‘Wij en zij’, wat je bij ‘hun’ kunt halen hoeft ‘de burger’ niet op te schokken. Dat is ‘eerlijker’. Maar ook hier geldt: ‘al is de leugen nog zo snel …’.

Advertenties

2 reacties

Opgeslagen onder Gutmenschen

2 Reacties op “Linkse dwaallichtjes: Oxfam Novib

Kom maar door!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.