Waarom Nederland geen democratie is: Liesbeth van Tongeren


Het perfecte Groen Links kamerlid

Het perfecte GroenLinkse kamerlid

Gewipt

Ene Liesbeth van Tongeren stond voor GroenLinks op de lijst. Stond: sinds kort niet meer:

De kandidatenselectiecommissie van GroenLinks heeft besloten Liesbeth van Tongeren niet meer op de lijst te zetten. Zij was na Jesse Klaver het meest zichtbare Kamerlid van GroenLinks en zeker het meest actieve. Zij was kampioen vragensteller en twitterkoningin van de Tweede Kamer. Waarom werd zij van de lijst gehaald? Volgens de kandidatencommissie was zijn ‘te weinig zichtbaar’. Lachwekkender kan haast niet.

Duiding?

Hoezo democratie?

Wie Nederlanders vraagt over democratie krijgt onverminderd hetzelfde antwoord: Nederland is een in-en-in-democratisch land. Echt een toppertje. Alle verkiezingen zijn brandschoon en al helemaal niet van die smerige praktijken van over de plas.

Het is een mooi staaltje zelfbedrog. Want hoe je het ook wendt of keert: met democratie heeft het allemaal weinig te maken. Het is namelijk niet de kiezer die bepaald wie er in de tweede speelkamer komt maar de kiescommissie. Wie daar goede maatjes mee is -of regelmatig de voorzitter pijpt- komt op de lijst, de anderen niet. Geen enkele reden om iets te kunnen, wat ervaring in het bedrijfsleven te hebben of ook maar een zinnige gedachte op te kunnen hoesten: gewoon de partijlijn blijven blaten is meer dan genoeg, ook al is dat de meest incoherente kwaak die je kunt bedenken. Zorg maar dat je niet dronken over straat loopt en je ben het mannetje. Of vrouwtje in dit geval.

259gx3k

GroenLinks is weer een ‘lichtend’ voorbeeldje hierin. Herinnert iedereen zich onze Femke nog? Die stapte na de verkiezingen opeens op. Wat er over bleef in de tweede kamer had nog geen 20.000 stemmen gehaald, nog niet eens genoeg voor een half zeteltje. Of dat gedoe met Jolande Sap: werd de partij uitgezet naar goed communistische traditie. Honderdduizenden mensen hadden op haar gestemd maar dat mocht de pret niet drukken.

Linkse mensen en democratie? Gaan niet goed samen.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Links

Kom maar door!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.