Nederland Cartelland: Ziekenhuizen stoppen met kankerbehandeling


sexy-nurse-3

Concentratie

Wordt de zorg uitgekleed?

31 Ziekenhuizen stoppen hoog-complexe kankerbehandelingen

Of is dit juist positief?

Cartelletje

In Nederland hebben we een leuk medisch cartelletje. De meeste ziekenhuizen zijn opgedeeld in ‘maatschappen’ -een fijne constructie die een aantal artsen het alleenrecht geeft specifieke behandelingen in dat ziekenhuis te doen- en de gevolgen zijn er ook naar: Nederlandse specialisten zijn de duurste ter wereld, nog duurder dan de Amerikaanse.

Enter de marktwerking ideeën van het kabinet. Laat zorgverzekeraars zelf onderhandelen waar welke behandelingen gedaan moeten worden. Binnen redelijke grenzen -iemand uit Middelburg wil niet voor een heupoperatie naar Groningen- maar verder wordt het een verhaal van vraag en aanbod. Ziekenhuizen moeten tegen elkaar opbieden en de kwaliteit moet gegarandeerd blijven.

De gevolgen laten zich raden: Iedere maatschap moet opeens concurreren met andere maatschappen in de omgeving. Artsen die gezellige rekeningetjes uitschrijven krijgen zo het deksel op hun neus: mag je wel een monopolistisch contract met het ziekenhuis hebben, als er geen patiënten komen wordt het toch lastig.

Kapitalisme

Als de overheid iets organiseert dan is het al snel ‘one size fits all’. Benevolente Ambtenaren (m/v) bepalen wat iets mag kosten, niks marktwerking en de rekening gaat naar de belastingbetaler. Hoge prijzen, slechte kwaliteit en heel veel geld lekt weg naar zaken waar het niet voor bedoeld was. Daar is ook niets geks aan, dat weten we al jaren. De voorbeelden zijn legio. Of het nou over het spoor gaat, onderwijs of in dit geval gezondheidszorg: het resultaat is altijd hetzelfde.

Daarom moet de overheid zich terugtrekken op een aantal kerntaken en daar hoort de gezondheidszorg niet bij. Je kunt discussiëren of we een ‘basisverzekering’ moeten hebben zoals in Nederland maar de rest moet via de markt geregeld worden. En dat gaat verder dan alleen ziekenhuizen. Weet iedereen bijvoorbeeld dat de overheid bepaalt hoeveel studenten Geneeskunde we in Nederland hebben? En is iemand dan nog verbaasd dat de salarissen de pan uit rijzen?

1 reactie

Opgeslagen onder Nederland-Cartelland

Een Reactie op “Nederland Cartelland: Ziekenhuizen stoppen met kankerbehandeling

Kom maar door!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.