SP: Kleine baantjes moeten verboden worden!


Order automaat bij mc donald

Omhoog!

Volgend beertje Roemer is het allemaal niet eerlijk

SP: minimumloon moet drastisch omhoog

Tja. Verstandig?

Automatisering

Het foto’tje hierboven heb ik gemaakt bij de McDonalds. Wie een happy meal wil bestellen hoeft dat niet meer aan de balie te doen maar kan dat meteen bij een computerscherm zelf samenstellen. Pinpas erbij en klaar is onze Emile!

Dat scheelt de Mek nogal wat. Je hebt minimaal een persoon minder achter de balie nodig. Zo’n winkel is 4000 uur per jaar open, het minimumloon in Nederland incl werkgeverslasten is rond de 14 euro dus bij elkaar een besparing van 56.000 euro. Hatsaflatsa in de pocket!

Die 4000 uur zijn 5 parttime baantjes voor jonge mensen die beginnen aan hun carrière. Niet iedereen is geschikt om als ingenieur of arts aan de slag te gaan, sommige mensen zullen moeten beginnen bij de McDonalds. En dat is door dit klontje automatisering een stuk moeilijker geworden.

En dit is nog lang niet ten einde. Het eerste ‘robot’ hamburgerrestaurant -waar hamburgers niet door tieners maar door robots worden gebakken heeft haar deuren geopend.

Politiek vs economische wetten

Het probleem met partijtjes als de SP is dat ze volkomen losgezongen zijn van de realiteit. Wie denkt dat je met een wetje kan bepalen hoeveel grote groepen mensen in de samenleving verdienen heeft een steekje los zitten.

Je salaris wordt niet bepaald door allerlei zelfbevlekkende gutmenschen in het Haagsche maar door hoeveel je voor de baas kan verdienen en of er goedkopere alternatieven zijn. Invoering van het minimum loon zorgt er voor dat duizenden banen verloren gaan en vervangen worden door machines. Die zijn namelijk goedkoper. En dat is zeker in zo’n cut-throat sector als waar McDonalds in zit van levensbelang.

Volgens het CBS zou een verhoging van het minimumloon met 5 procent zo’n 2,5 miljard euro en 40.000 banen kosten. Verhoging met 10 procent zou in die redenering zo’n 5 miljard kosten en zo’n 100.000 banen.

Roemer zegt daarover dat die 5 miljard euro wel zou kunnen kloppen, maar hij is het er niet mee eens dat de maatregel banen kost. Doordat mensen meer te besteden hebben, zullen ze ook meer uitgeven en dat levert juist banen op

Oftewel: Als je het minimumloon verhoogt gaat McDonalds deze zelfbedieningsschermen weer weghalen en die hamburgerrobots afbestellen. Geloof je het zelf?

Advertenties

2 reacties

Opgeslagen onder Links

2 Reacties op “SP: Kleine baantjes moeten verboden worden!

  1. Pingback: Succes is een keuze: BREXIT | The Logic Free Zone

Kom maar door!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.