PvdA: Partij van de Afgunst


Socialism

Bonusje inleveren!

NXP wordt overgenomen door een Amerikaanse concurrent. Leuk voor de CEO: die kan even $428 miljoen aftikken. Dat valt niet goed bij een heel aantal linkse lieden:

[Jeroentje Dijsselbloem, minister van bonussen invorderen]: “Het staat in geen verhouding tot wat de betrokkene heeft gedaan voor het bedrijf. Ongetwijfeld heeft hij een positieve bijdrage geleverd, maar hij is niet de uitvinder van de chipmachines”

Tja. Echt waar?

Put your money where your mouth is

10 Jaar geleden heeft Philips de semiconductor tak verkocht aan een hedgefund voor rond de $7 miljard alles bij elkaar. Nu wordt de tent doorverkocht voor bijna het 7-voudige, $47 miljard. Daarmee komt in ieder geval een waarheid als een koe bovendrijven: niemand had verwacht dat het bedrijf in zo korte tijd zo succesvol zou worden. Ook Philips niet.

6 Jaar geleden is de club naar de beurs gebracht voor omgerekend minder dan 10 miljard. Wie toentertijd had lopen mompelen dat dit bedrijf in een paar jaar voor een veelvoud zou worden verkocht zou hartelijk uitgelachen worden.

Duidelijk is hoe linkse mensen zoals onze Jeroen over het succes van anderen denken. Ook Jeroentje is toen niet naar de bank gelopen om z’n spaarrekening leeg te trekken. Laat staan dat hij een extra hypotheekje of credietje heeft opgenomen om extra aandeeltjes te kopen. Socialisten zoals Jeroen komen langs nadat een bedrijf succesvol is. Dan begint het grote graaien van de socialisten. Zelf investeren ze nog geen kwartje maar als er wat te vorderen valt staan ze vooraan.

Hypocriet met hoofdletters: onze Jeroen weet niet eens wat voor bedrijf NXP is. NXP maakt chips. Geen chipmachines. Dat doet ASML. Zit ook in Eindhoven, is ook ex Philips maar machinebouw is toch echt iets anders dan chipjes baken. Weet onze Jeroen veel! Is allemaal technisch geneuzel!

Veel voor één persoon maar een kruimeltje voor de overheid

Om te zien hoe krankzinnig scheef de verhoudingen zijn tussen de overheid en de burger even wat cijfers. De Amerikaanse overheid -deze deal valt onder de Amerikaanse wetgeving, de CEO is ook een Amerikaan- geeft $3800 miljard uit. Die hele $428 miljoen bonus is wat ze in minder dan een uurtje er doorheen jassen. Peanuts dus. Een kruimeltje op het pad van de grote slokop.

Daarmee wordt duidelijk wat de bedoeling is. Een ‘clawback clausule’ die onze Jeroen wil invoeren gaat niet over extra geld voor de burger maar heeft alles te maken met afgunst. Niemand mag succesvol zijn, iedereen die boven het maaiveld uitkomt kan het krijgen. Heb je al door waarom NXP wel aan de NASDAQ en niet aan de Amsterdamse beurs is genoteerd?

PvdA: Partij van de Afgunst.

Advertenties

1 reactie

Opgeslagen onder Links

Een Reactie op “PvdA: Partij van de Afgunst

Kom maar door!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.