Hoogtepunten in de Nanny State: Suikertax


Een vet wijf

Een vet wijf

Bemoeizucht

De Volkskrant weet het wel: hoog tijd dat de overheid zich ook met ons gewicht gaat bemoeien:

Oók Nederland moet suikerbelasting invoeren

Tja. Teveel suiker is ongezond dus goed plan? Of niet?

Waar bemoei je je mee?

Laten we het maar eerst eens over dat ‘teveel’ hebben. Feit is namelijk dat ‘teveel’ altijd ongezond is. Als je 6 liter water drinkt raak je in coma. Wie 10 liter achterover klokt, sterft. En zo gaat het met alles. Een paar koppen koffie is niet erg, 100 koppen voor de lunch is niet best. Een frietje na het voetballen kan best, elke dag friet met mayo is een probleem.

Daarmee komt de kern van de discussie bovendrijven. Wie is er verantwoordelijk voor mijn gezondheid? Ik of de overheid? Is het de taak van de overheid om mijn gezondheid te bewaken of moet ik dat zelf doen?

Hetzelfde geldt voor kinderen. Moet de overheid kinderen ‘beschermen’ tegen overgewicht of moeten ouders hun kinderen opvoeden? Een overheid die op de stoel van opvoeder gaat zitten: willen we dat wel?

Er zijn namelijk nog wel wat meer dingen die ongezond zijn. Alcohol drinken bijvoorbeeld. Of roken. Of op een motorfiets rijden. Paragliding of bergbeklimmen: Erg slecht voor je gezondheid. En niet voldoende sporten is ook al niet best. Allemaal dan maar verplicht op voetbal? Of is dat juist weer slecht voor je knieën en je enkels?

Nog afgezien van de volkomen nutteloosheid van deze actie. Coca Cola heeft ongeveer net zo veel calorieën als sinaasappelsap en maar een-vijfde van mayonaise. Olijfolie en boter: nog veel meer calorietjes. Waarom nou precies frisdrank als The Root of All Evil wordt uitgekozen is compleet willekeurig.

Terug in je hok

Het is een mooi voorbeeld van het conflict tussen linkse gutmenschen en de vrije burger. Volgens de betwetertjes moet de staat alles regelen en is de burger een kwetsbaar kuiken dat zonder de bescherming van Vadertje Staat onvermijdelijk zichzelf de vernieling in helpt. Volgens vrije mensen heeft de overheid een paar beperkte en vastomlijnde taken -voornamelijk op het terrein van wat de burger niet zelf als individu kan oplossen- en moet zich daartoe beperken.

De meeste mensen krijgen trouwens meer calorieën door alcohol dan door frisdrank binnen maar dat terzijde. Of moeten we dat ook gaan verbieden?

Advertenties

1 reactie

Opgeslagen onder Gutmenschen

Een Reactie op “Hoogtepunten in de Nanny State: Suikertax

  1. Iedereen moet goed beseffen dat de massa van het volk niet al te intelligent is. Iedereen doet maar wat en mensen luisteren naar de reclame, het is op TV dus dan is het de waarheid. Dat soort mensen wat om acht uur netjes voor de kijkbuis gaat zitten om te horen wat ze vandaag weer moeten geloven. Die mensen zijn slachtoffer van indoctrinatie, die mensen kopen chocola en suikerwerk, drop en nootjes, koekjes en liters frisdrank. En alles bevat kilo’s suiker. Er zijn koekjes waarbij meer suiker is verwerkt dan bloem. Er zijn frisdranken die zoveel suiker bevatten dan na gebruik het glas plakkerig is geworden.

    Zodra de beïnvloeding door de commercie is verboden kan de consument zelf beslissen of hij te veel suiker wil gebruiken. Tot die tijd moet er een regering zijn die het voor domme consumenten opneemt en de suiker belast met een redelijke accijns, ik stel voor dat de maatschappelijke kosten van het overmatig suikerverbruik moeten worden verdeeld over alle producten die suiker bevatten.

Kom maar door!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.