Linkse mensen: Hart op de juiste plaats maar te lui om na te denken?


onnozele-mensen-die-niet-weten-waar-ze-het-over-hebben

Onwetendheid

Een van de grootste problemen in het publieke debat is m.i. het pijnlijke tekort aan economische kennis onder Nederlanders. Neem nou bijvoorbeeld dit:

De overheid propagandeert met CETA (en TTIP) als een soort banenmachine; ‘er komen straks duizenden banen bij!’ Maar dit is onzin, het aantal banen zal zelfs drastisch afnemen aangezien er in meerdere sectoren er in Canada goedkoper geproduceerd dan worden (en met minder zware arbeidswetgeving).

Geschreven door een 22 jarige student (?), zelf verklaard ‘Activist. Schrijft. Vegan. Groen.’ die ook af en toe op de tv komt. Laat ik het hier maar eens over hebben.

De economie is niet ‘zero sum’

Iedereen die er even over na denkt ziet al snel dat handel op zich niet meer of minder banen oplevert. Handel levert beter betaalde banen op maar niet meer banen. Ook niet minder banen trouwens. Plus dat de prijs van goederen en diensten omlaag gaan en de kwaliteit omhoog. Bij elkaar een ijzersterke ‘business case’ om zo veel mogelijk de deur voor vrijhandel open te zetten.

Ga maar na: Canadezen die hier hun waar komen slijten of hun diensten komen aanbieden kunnen dat alleen doen als ze een betere kwaliteit voor een lagere prijs leveren en worden daarvoor betaald in euro’s. Die euro’s hebben buiten de eurozone geen waarde. Je zou ze door kunnen verkopen aan b.v. Japanners of Australiërs maar dan zitten die er mee. Uiteindelijk komen ze terug naar de euro-zone. Daarmee worden goederen en diensten gekocht waar wij juist weer beter in zijn dan de rest van de wereld. En als er te weinig vraag is naar Europese waar dan zal de euro in waarde zakken net zolang totdat de vraag voldoende aantrekt.

Daarmee wordt meteen duidelijk wat er gebeurt bij vrijhandel: Burgers krijgen meer en betere goederen voor lagere prijzen, slecht draaiende bedrijfjes die de concurrentie niet aan kunnen gaan over de kop en goedlopende bedrijven zien hun omzet stijgen en kunnen meer mensen aannemen tegen hogere salarissen. Dit is een win-win-win voor iedereen. Het aantal banen zal niet veranderen maar menen zullen overstappen van slechtbetalende baantjes bij slechtdraaiende bedrijven naar goedbetalende banen bij goeddraaiende bedrijven.

D’r is nog een mogelijkheid wat Canadezen met hun zuurverdiende euro’s kunnen doen: hier investeren in de eurozone en daarmee de productiviteit van de euro-economie nog verder opkrikken. Dat resulteert weer in hogere salarissen etc, etc. Een ding is echter zeker: ook Canadezen zijn niet zo dom om hun zuurverdiende centen thuis in de sloot te gooien.

Xenofobie

De meeste mensen hebben een heel oppervlakkig idee over hoe de economie werkt. Meestal gebaseerd op wat zichtbaar is voor de buitenstaander. Dat heeft een naam ‘street economics’, en juist omdat zoveel mensen zo denken is dat heel schadelijk. Economie gaat niet alleen over wat er wel is maar ook over wat er niet is, over wat je kunt zien maar ook over wat je niet kunt zien.

De voorbeelden zijn legio. Neem bijvoorbeeld de discussie over het minimum loon. Klinkt goed en nobel -wie kan er nou tegen zijn dat arme mensen wat meer verdienen?- maar dat is natuurlijk niet wat er gebeurt. Sommige baantjes worden door het minimum loon bij wet verboden omdat ze te weinig betalen en dus wordt het voor mensen die toch al weinig te kiezen hebben nog moeilijker om aan de slag te gaan. Ze worden min of meer gedwongen om een uitkering aan te vragen en aan de kant te blijven zitten. En zitten ze eenmaal een paar jaar aan de kant dan komen ze vrijwel nooit meer aan de slag. Moet je rekenen wat dat met mensen doet: wie voor zijn 24-ste niet aan de slag is, staat voorgoed buitenspel. En dat noemen we dan ‘eerlijker’?

Of neem wat de SP nu weer voorstelt: Extra huursubsidie. Klinkt ook als een nobel plan maar de uitwerkingen daarvan zijn het tegenover gestelde van wat er geprobeerd wordt te bereiken. De huurprijs wordt bepaald door vraag en aanbod. Als de vraag stijgt -doordat meer mensen meer geld hebben om een huis te huren- maar het aanbod niet dan stijgt de prijs net zolang totdat vraag en aanbod weer in balans zijn. De enige die hier op vooruit gaat is de eigenaar van het huis. Plus dat mensen die eigenlijk door willen schuiven naar een ander huurhuis of een koopwoning daar nog even over nadenken. Daarmee wordt het juist moeilijker om aan een huis te komen voor mensen met weinig geld. De enige manier om de huurprijs omlaag te krijgen is meer huizen te bouwen en huursubsidie stop te zetten.

Advertenties

4 reacties

Opgeslagen onder Links

4 Reacties op “Linkse mensen: Hart op de juiste plaats maar te lui om na te denken?

 1. Jan

  Sorrie, maar handelsbelemmeringen wegnemen levert zeker geen beter betaalde banen op. Ga maar na: elders is hetzelfde product goedkoper te produceren en dus kopen we met zn allen daar onze handel. GOEDKOPER geproduceerd en dus voor een lager loon. De winnaar zou de consument kunnen zijn, maar ook dat is een fabel. De oude dreesman riep vroeger vaak dat werknemers ook consumenten zijn, maar ja… Die staan dankzij ons mooie handelsverdrag op straat.

  Ons grote probleem zit in de overdaad aan regeltjes en torenhoge belastingen. Met name dat laatste zorgt ervoor dat we te duur zijn. Dat in combinatie met de open grenzen zorgt voor het wegvloeien van onze banen.

  Verder vind ik het weer een prima blogje! Heb het weer met plezier gelezen.

  • Jan,

   Sommige Nederlandse bedrijven zullen over de kop gaan door de Canadese concurrentie, klopt als een bus.

   Maar het omgekeerde geldt ook: sommige Canadese bedrijven zullen het loodje leggen door de Nederlandse concurrentie.

   Nederlandse werknemers die ontslagen worden kunnen dus aan de slag bij bedrijven die juist als winnaar uit de bus komen.

   In totaal zullen er evenveel Canadese banen verloren gaan als Nederlandse. En komen er evenveel Canadese banen bij als Nederlandse. Als daar een onbalans tussen zit, zal de wisselkoers Euro/Canadese Dollar het verschil rechttrekken.

   Er vloeien geen banen weg maar maar slechtbetalende banen worden ingewisseld voor goedbetalende banen.

   • Jan

    Juist de laatste zin klopt niet. De goedkoopste wint en dus moeten de ontslagen werknemers (die dus kennelijk te duur waren) op zoek naar een goedkopere baan.
    Je ziet het in een heleboel sectoren al gebeuren. Denk aan het vervoer, de luchtvaartsector, de textielindustrie, de visserij, enzovoorts. Allemaal te duur met alle nare gevolgen van dien.

Kom maar door!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.