‘Made by muslims’ logo’tje?


moslima-met-baan

100% Halal

Een of andere Maleisische pipo heeft ook een keurmerkje bedacht:

Two Malaysian economic groups have created a new logo to distinguish products made by Muslims from those made by others in order to boost Islamic businesses.

Tja. Goed? Slecht? Don’t care?

‘Minder, minder, minder’

In een vrije markt concurreren bedrijven met elkaar om de gunst van de consument. De beste kwaliteit voor de laagste prijs. De consument wikt en weegt en stemt uiteindelijk met z’n voeten: bedrijven die te hoge kosten hebben, te hoge marges vragen en te lage kwaliteit leveren zien hun klandizie onherroepelijk doorlopen naar de concurrent. De consument is uiteindelijk de lachende derde en bedrijven moeten steeds betere kwaliteit voor steeds lagere prijzen aanbieden. Zie daar de ‘race to the top’.

Enter dit logo. Consumenten die zulke niet kwantificeerbare onzin als ‘halal’ of ‘made by muslims’ bij hun beslissingen betrekken zullen onherroepelijk meer betalen voor mindere kwaliteit. En dat betekent simpelweg maar een ding: Die mensen gaan er op achteruit. Dan maar geen nieuwe fiets voor je dochter en niet uit eten met je vrouw: de huishoudbeurs is leeg omdat je zo nodig een of ander fantasietje moet najagen. Combineer je dit met het concept ‘islam’ -niet echt een religie die van vrijheid en blijheid houdt- en het resultaat is overduidelijk: ‘minder, minder, minder’ om het maar eens in populaire termen te zeggen.

Maar niet alleen de consument gaat er op achteruit. Ook de werknemers van die bedrijven bijvoorbeeld. Die krijgen minder salarisverhogingen omdat het productieproces inherent minder effectief is. Minder doen met meer heet dat, een gegarandeerde manier om er op achteruit te gaan. Die werknemers zijn beter af als ze over stappen naar bedrijven die wel kunnen concurreren op de markt: Die groeien, kunnen hogere salarissen betalen en meer aan innovatie doen.

De islam kan niet zo veel

Wie zich zorgen maakt over dat moslims misschien een ‘blok’ vormen en zo ons westerlingen buitensluiten: maak je niet druk. Ook moslims zijn niet van lotje getikt. De meeste moslims vinden de islam helemaal toppie joppie maar als het om de centen gaat kun je beter naar de kafir gaan. Ook in dit geval natuurlijk.

Onze industrie is hyper concurrerend, daar kan zo’n haatbaardenclubje niet tegen op. Een ‘made by muslims’ logo’tje is net zo aantrekkelijk als een gebruikte condoom. Niet in de laatste plaats omdat moslims enorme moeite hebben om überhaupt iets te organiseren:

Last December, Malaysia inaugurated its first halal-compliant airline, Rayani Air, one of just a few airlines in the world to comply with Islamic principles. Flight attendants were required to wear a headscarf, no alcohol was served, all food was halal-certified and prayers were recited before each flight.

Plagued by complaints of late flights, last-minute cancellations, a pilots’ strike and an unsuccessful safety audit, however, the airline was shut down in June.

1400 Jaar aan haat is niet echt een goede basis om een bedrijfje op te bouwen.

3 reacties

Opgeslagen onder Islam

3 Reacties op “‘Made by muslims’ logo’tje?

Kom maar door!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.