Een A4-tje of 230 A4-tjes?


Helder

Het pvv verkiezingsprogramma past op 1 a4-tje.

[Geert Wilders, PVV]: “Is 1 A4 te kort? Wat het hardste nodig is kan ook op 1 regel, sterker nog, in 2 woorden: NEDERLAND DE-ISLAMISEREN”

Vergelijk dat eens met het programma van d66: 230 pagina’s. Commentaar van de gladjakker himself:

[Mannetje Pechtold]: “Wij werken aan een optimistisch Nederland”

Tja. Als d66 niet in het kabinet komt dan vertrekt onze veilingmeester trouwens.

Geloofwaardigheid

progressief optimisme

Heel de goegemeente buitelde in ieder geval over ome Geert heen: een a4-tje is niet serieus en dus is de pvv niet serieus. Maar een Pechtoldje die nota bene 10 jaar geleden minister van bestuurlijke vernieuwing was, een onderwerp dat vroeger de kroonjuwelen van d66 waren maar wat nu geruisloos afgevoerd is en die zelfs tegen het Oekraïne referendum heeft gestemd moeten we wel serieus nemen. Wie nou niet in lachen uitbarst heeft ze in ieder geval niet allemaal op een rijtje.

Nog lachwekkender wordt het als d66 een handig ‘d66 in een oogopslag’ foldertje erbij levert. Grootte? Inderdaad: 1 a4-tje. Het enige verschil is -natuurlijk- dat d66 heel veel dingetjes door de overheid wil laten doen maar er even vergeet bij te vertellen hoe dat betaald moet worden, iets dat ome Geert er wel bijgeschreven heeft.

Helderheid

Iedereen die in het bedrijfsleven heeft gewerkt weet het: Een plan begint met een handvol punten. Een masterplan noem je dat. Kan per definitie met gemak op een a4-tje. Op hoofdlijnen de belangrijkste activiteiten uiteen zetten: Wat gaan we doen, wat willen we bereiken, wat kost het en -niet onbelangrijk(!)- wanneer is het klaar. Dat laatste ontbreekt ook bij ome Geert maar dat schijnt normaal te zijn in de politiek. De politicus die zich laat afrekenen op concrete resultaten moet nog geboren worden.

Daarmee komt het omgekeerde verhaal tevoorschijn. Niet ome Geert neemt de kiezer niet serieus maar hompiekurkers zoals mannetje Pechtold. Die schrijven ronkende reclamefolders vol met foto’s, slogans en nog veel meer moois maar als het rode pluche in de buurt van de weke billetjes komt wordt er gedraaid, gedeald en gepolderd dat het een lieve lust is. De beloftes aan de kiezers zijn fluks vergeten, politici konkelen zich een slag in de rondte en de kiezer heeft het nakijken. Het maakt niet uit op welke partij je gestemd hebt, uiteindelijk zijn die partijprogramma’s alleen maar nuttig als wegwerptissues om het zaad tussen hun billen weg te vegen.

2 reacties

Opgeslagen onder Politiek

2 Reacties op “Een A4-tje of 230 A4-tjes?

  1. Pingback: Halbe Zijlstra: De man die het nog steeds niet begrepen heeft | The Logic Free Zone

Kom maar door!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.