Big Brother maar dan echt


Google-Maps-Your-Timeline-geolocation-2

Getuigen gezocht

Gedachtenspelletje: er wordt ergens een ernstig misdrijf gepleegd en de politie zoekt getuigen. Hoe gaat de politie te werk?

Moderne techniek biedt heel wat meer mogelijkheden dan vroeger. Wat mensen zich niet realiseren is dat de techniek om van iedereen altijd te weten waar hij of zij is al bestaat. Sterker nog: Die zit bij het overgrote deel van de bevolking gewoon in de broekzak: De smartphone.

Google maps heeft de functionaliteit om bij te houden waar je bent geweest. De meeste mensen hebben dat zelf aangezet als een soort rariteit en vervolgens vergeten uit te zetten. Google even op ‘google maps timeline’ en je krijgt je hele leven van de afgelopen paar jaar zo voorgeschoteld.

Tracking

Op dit moment is deze tracking nog erg fragmentarisch -tenminste, de data die Google van jou laat zien is dat- maar met een kleine aanpassing kan je telefoon eenvoudig zonder al te veel op te vallen bij houden waar jij elke seconde van de dag bent. D’r is trouwens geen enkele reden om aan te nemen waarom dat nu niet al lang werkelijkheid is. Een beetje handig programmaatje kan hiermee een haarscherp lijstje maken wie jij de afgelopen jaren ontmoet hebt. Combineer dat met je email en je telefoongegevens en klaar is Mohamed!

En denk maar niet dat een ‘anonieme wegwerp telefoon’ je nog wat privacy kan geven: Een beetje smartphone kan detecteren welke andere telefoons er in de buurt zijn. Die zoeken iedere seconde namelijk contact met een gsm mast. Denk ook maar niet dat alleen omdat jij die timeline functie niet hebt aangezet dat je dus dan niet getrackt wordt. Het enige is dat je het niet meer op de google maps website kan terugzien, die data wordt toch wel verzameld. Dat moet al lang standaard in het android of iOS operating systeem zitten.

Het is redelijk simpel te maken trouwens. Als je een telefoon elke seconde kan laten checken of er geen nieuwe mail of whatsapp berichtje is, is dit een fluitje van een cent. Gewoon even de gps coördinaten -10 bytes info in totaal- mee laten sturen. Sterker nog: een beetje app doet dat al lang.

Who is the bad guy?

Het zou in ieder geval het werk voor de politie en de inlichtingendiensten heel wat eenvoudiger maken. Turken die zich niet kunnen gedragen: Met naam en toenaam bekent. Netwerken blootleggen: koud kunstje. Haatbaardje in de moskee: Je weet precies wie dat georganiseerd heeft. Op afstand zet je even de microfoon aan en je bewijs is ook rond. Kutmarokkanen die een oud vrouwtje in elkaar tremmen: De computer zegt je precies wie het zijn.

En ook in het groot biedt het nogal wat mogelijkheden. Waar houden al onze biculturele kansenpareltjes in Syrië zich op? Druk op de knop en je weet het. Vooral handig als je een F16 langs kunt sturen voor een ‘goed gesprek’. Palestijnen die een raketje af vuren op Israël? Je schiet het ouderlijk huis in puin op het moment dat de terrorist de deur binnen stapt.

Maar het wordt heel wat anders als bijvoorbeeld de Geliefde Sultan van Turkije ook deze info tot zijn beschikking heeft. Waar zitten die journalisten? Stuur de politie er heen. Wie was er op de demonstratie? Geheime dienst er op af. Homo clubje ontdekt? Allemaal oppakken. Man verdenkt vrouw van ontucht? De Turkse politie is er zo achter. Ga jij wel vaak genoeg naar de moskee? Religieuze politie inschakelen.

Etc, etc, etc.

3 reacties

Opgeslagen onder Vrijheid

3 Reacties op “Big Brother maar dan echt

 1. Je kan het mensen 10x vertellen dat ze daar eens over na moeten denken wat ze prijs geven w.b. privacy, maar het interesseert ze geen hol.
  Al laat je ze zien dat het zichtbaar is of iemand thuis is of in de supermarkt dan nog maakt het geen enkele indruk.
  Ik ben er dan ook in ze geheel mee opgehouden om mensen hiervoor te waarschuwen.
  Zelf heb ik geen smartphone maar wel een tablet maar die staat zo strak afgesteld dat er over mij maar zeer weinig is terug te vinden.
  Want uiteindelijk is een tablet niet meer dan een hele grote telefoon waarmee je niet kan bellen maar wel dezelfde info wil verzamelen.
  Om te bellen heb ik een oude GSM.

 2. Pingback: Big Brother | The Logic Free Zone

Kom maar door!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.