Hoe wordt je rijk? Doe meer met minder!


Groene revolutie

Steeds efficiënter

In 2015 is bijna 2200 miljoen kg zomergroenten geproduceerd, 29 procent meer dan in 2000. Het hiervoor benodigde landbouwareaal nam af met 13 procent.

29% meer, 13% minder beslag op land: 46% efficiency in 15 jaar, 2.5% per jaar.

Malthus

Vergelijk dit eens met die warrige theorietjes over dat we niet genoeg voedsel zouden kunnen verbouwen als de bevolking maar door groeit. Iedereen moet vegetariërs worden, we gaan allemaal dood!

Het is allemaal gel*l. Koekeloer je bijvoorbeeld bij het cbs even in de database dan zie je dat het landbouw areaal in (ongeveer) dezelfde periode met 3% is afgenomen en het bosareaal met 1.4% is toegenomen. Niet schokkend veel maar de getallen gaan de juiste kant op, qua milieu. De vrije markt doet in een handomdraai wat al die hemelfietsplannetjes van die gare groene mensen met kubieke meters subsidie in nog geen duizend jaar voor elkaar krijgen.

Stadsboerderij

Vergelijk dit namelijk maar eens met dat onnozele geneuzel over ‘urban farming’. Halve gare hippies die met een titel van Wageningen op zak een groentetuin bovenop een flat willen maken. Heel goed plan, bozo. Met de kruiwagen in de lift neem ik aan? Wel even je voeten vegen hoor! De plaatselijke wethouder pist echter al van opwinding in z’n broek:

[Een of andere Haagse wethouder]: “Als dit van de grond komt dan gaat het gebouw snel bloeien met aan de stadsboerderij gerelateerd bedrijfjes en initiatieven.”

De subsidie pot staat in ieder geval al weer wagenwijd open en trekt al heel wat vliegen.

Trouwens, niet dat deze ‘Urban Farmers’ ook maar een seconde de illusie hebben dat ze zonder kubieke meters subsidie ooit hun eigen broek op kunnen houden:

[Tycho Vermeulen, hippie]: “De boeren in het Westland ga je niet verslaan. Die zijn zó efficiënt, daar is geen speld tussen te krijgen.”

Hou er dan mee op of betaal het zelf zou ik zeggen. Maar dat zal wel weer veel te rechts van mij zijn. Met het milieu heeft het in ieder geval niets te maken. Integendeel.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder De Jacht op Subsidies

Kom maar door!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s