BREXIT: Grote Sprong Voorwaarts?


De Britten hebben al een decennia lang een tekort of de handelsbalans

De Britten hebben al een decennia lang een tekort of de handelsbalans

Chaos

Een van de doomsday voorspellingen over het VK is dat ze economisch gezien nu de afgrond in gaan. Dat zonder lid te zijn van de EU het licht onmiddellijk uit zal gaan en de werkloosheid tot grote hoogtes zal oplopen, de pond tot waardeloos papier gedevalueerd wordt en dat binnenkort bendes hongerige Engelsen stad en land moeten afstropen op zoek naar het laatste beetje voedsel.

Echt? Welnee.

Handelstekort is investeringsoverschot

De Britten hebben al decennia lang een tekort op de handelsbalans. De meeste mensen weten niet wat dat economisch betekent maar voor deze discussie is het handig om daar het even over te hebben. Een tekort betekent dat er meer zaken het VK in gaan dan er uit gaan. En dus dat de stapel met ponden in buitenlandse handen maar blijft groeien.

Daarmee lijkt het alsof dit sowieso een onhoudbare situatie is maar het tegendeel is het geval. Als buitenlandse partijen geen ponden meer zouden willen hebben dan zou de pond in waarde dalen en de euro in waarde stijgen. Zo worden Engelse exporten goedkoper en dus aantrekkelijker, en importen duurder en dus onaantrekkelijker en daarmee zou het gat al 10 jaar geleden dicht gereden moeten zijn. Dat is niet gebeurd: De pond is eerder in waarde gestegen dan gezakt. Rara politiepet?

Er kan maar een reden zijn: Als je geen zaken in het VK koopt dan is de enige manier om nog iets terug te zien van je stapeltje ponden investeren in het VK. En daarmee komt een waarheid als een koe boven water: Het grote en groeiende handelstekort van de Britten is (mathematisch) hetzelfde grote en groeiende investeringsoverschot. Buitenlanders staan te dringen voor de poort om in het VK te investeren: Het VK is hotter than hot!

FTSE staat al weer hoger dan voor BREXIT

Free trade union anyone?

Het eerste wat de EU en het VK gaan doen is een vrijhandelsverdrag tekenen. Omdat de EU dat dolgraag wil. Het tweede dat het VK gaat doen is een vrijhandelsverdrag met de VS, met India, met China en nog een heel riedeltje tekenen. Omdat ook die landen dat dolgraag willen. Ook die landen staan te dringen om in het VK te investeren maar konden dat tot nu toe niet omdat het VK in de EU zat met alle bureaucratie, lobby’isten en disfunctionele commissie’tjes van dien. Dat is ook niets nieuws: Zwitserland bijvoorbeeld heeft meer vrijhandelsverdragen dan de hele EU bij elkaar.

De markt heeft het al lang door: De FTSE-100, de Britse beursindex, staat al weer hoger dan voor BREXIT. De markt verwacht namelijk een enorme instroom van geld en investeringen door BREXIT. Politici mogen dan op de emotie spelen, investeerders stemmen met hun eigen geld en dus met hun verstand. De pond staat nog wat laag, het is tijd om Britse aandeeltjes te kopen!

Advertenties

1 reactie

Opgeslagen onder Eurocrisis

Een Reactie op “BREXIT: Grote Sprong Voorwaarts?

Kom maar door!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.