Hoe politici samenspannen tegen de eigen burgers: Belastingharmonisatie


europes-tax-heavy-austerity

Even lekker harmoniseren

Binnen Europa is een heel proces van ‘belastingharmonisatie’ aan de gang met als doel natuurlijk dat bedrijven niet handig van verschillen in de belastingwetgevingen gebruik kunnen maken. De Belgen stribbelen nog een beetje tegen:

[Jeroen Dijsselbloem, minister van uitknijpen]: “We komen uit een tijd dat we elkaar zwaar beconcurreerden met belastingregimes. Nu moeten we ons gedrag volledig veranderen.

Gelukkig is ondertussen België al door de knieën gegaan.

Who’s your mama now?

Het klinkt allemaal leuk hoor maar d’r klopt niets van. Waarom zou het nodig moeten zijn dat de belastingwetgeving in alle lander hetzelfde is?

Het punt is namelijk dat er maar een reden kan zijn: Politici willen zo veel mogelijk belasting uit de onderdanen knijpen. Mensen en bedrijven mogen als kippetjes door het hok lopen maar het is niet de bedoeling dat ze er van door gaan. En zeker niet landen politici tegen elkaar uitspelen.

Water stroomt naar het laagste punt

Vergelijk dat eens met een heel ander scenario: Verlaag gewoon de belastingen op winst en op sparen en investeren. Zul je zien dat niemand meer fiscale handigheidjes gaat bedenken om onder de belastingen uit te komen. Sterker nog, bedrijven buiten Nederland zullen hun hoofdkantoor naar Nederland verplaatsen en zo ons -gratis en voor niets- extra belastinginkomsten te geven. Belastingen zijn namelijk kosten en lagere belastingen betekent dat wij aantrekkelijker worden om in te investeren.

Tax competition‘ werkt in het voordeel van landen burgers met de laagste belastingdruk en in het nadeel van landen politici met de hoogste belastingdruk. Het is een uiterst effectief wapen tegen politici die de burgers uitpersen om extra veel graaigeld op te kunnen feesten.Politici die bedrijven het land uit pesten met extreem hoge belastingen moeten daar electoraal de rekening voor betalen. Ook linkspoepende burgers vinden het nou eenmaal niet leuk als ze hun baan verliezen omdat politici hun ego’tje willen strelen.

Het maken van ‘afspraken’ over ‘belastingharmonisatie’ is niets anders dan een cartel tussen politici om de burger nog eens lekker flink als een rijpe citroen uit te persen. Zodat ze weer veel geld aan hun nutteloze hemelfietsplannetjes kunnen wegfeesten.

4 reacties

Opgeslagen onder Vrijheid

4 Reacties op “Hoe politici samenspannen tegen de eigen burgers: Belastingharmonisatie

  1. Pingback: UK open for business? | The Logic Free Zone

  2. Pingback: Brexit en Trump: De nagels aan de doodskist voor de EU | The Logic Free Zone

  3. Pingback: Wat betekent het belastingplan van oom Donald voor Nederland? | The Logic Free Zone

Kom maar door!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.